Gruevski naj bi pobegnil iz države, kljub temu, da nima potnega lista? – TOPNEWS.si

Gruevski naj bi pobegnil iz države, kljub temu, da nima potnega lista?

Gruevski naj bi pobegnil iz države, kljub temu, da nima potnega lista?

Bivši makedonski premier Nikola Gruevski, za katerim je makedonska policija razpisala tiralico, se je oglasil na svojem Facebook profilu in zapisal, da se nahaja v Budimpešti.

“V zadnjih nekaj dneh sem dobil v zvezi z mojim življenjem številne grožnje. Sedaj sem v Budimpešti, kjer sem madžarske oblasti zaprosil za politični azil. Vedno bom ostal vdan Makedoniji. Nikoli ne bom odnehal”, je napisal Gruevski.

Во последните неколку денови примив безброј закани по мојот живот.Јас сум во Будимпешта сега, и побарав политички азил…

Objavil/a Nikola Gruevski dne Torek, 13. november 2018

Spomnimo, makedonsko ministrstvo za notranje zadeve je na podlagi sodbe kazenskega sodišča razpisalo nacionalno tiralico za Gruevskim, ki bi se moral prejšnji petek zglasiti na prestajanju zaporne kazni v primeru “Tank” oziroma zaradi nabave luksuznega službenega “Mercedesa”.

Gruevski je bil obsojen na dve letno zaporno kazen zaradi zlorabe službenega položaja in nezakonitega nakupa blindiranega “mercedesa”. Vozilo naj bi skrivoma leta 2012 kupili s proračunskimi sredstvi za namen osebne uporabe Gruevskega. Prizivno sodišče je oktobra izrečeno kazen potrdilo. Minuli petek pa je sodišče zavrnilo še njegovo pritožbo na odločitev o začetku prestajanja kazni.

Nekdanji vodja zdaj glavne opozicijske stranke, konservativne VMRO-DPMNE, je po skoraj desetih letih na čelu vlade odstopil leta 2016. Odstopil je po prisluškovalni aferi, med katero je prišlo v javnost, da je njegova vlada na veliko prisluškovala političnim nasprotnikom in novinarjem.

Tiralico so razpisali po nekaj neuspešnih poskusih vročitve sodbe Gruevskem o prestajanju zaporne kani.

Sicer pa proti Gruevskemu potekajo še trije drugi sodni procesi, ki jih proti njemu vodi Specialno tožilstvo. Če ga bodo spoznali za krivega v vseh, bi moral po izračunih makedonskih medijev za zapahe za do dvajset let. Potni list so mu odvzeli 3. julija lani.

Makedonski premier Zoran Zaev pa je sporočil, da morajo še potrditi, ali je Gruevski res zapustil Makedonijo. Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da Gruevski iz države ni odšel skozi uradni mejni prehod. Preiskujejo tudi, ali je zapis na Facebooku pristen ali je bil objavljen z namenom, da bi ukanil preiskovalce.

Zaev je medtem podvomil o navedbah Gruevskega. “Ne vemo, ali je pobegnil ali ne. To je treba ugotoviti, da bi prišli do sklepa, da je odšel iz Makedonije,” je dejal Zaev. Pojasnil je, da se vlada ne bo vmešala v delo sodišč, in ob tem pozval tudi druge, naj se ne vmešavajo.

COMMENTS

Wordpress (0)