V vojno med Ukrajinci in Francozi za Perutnino Ptuj se je vmešala še Rusija s sankcijami proti Yuriju Kosiuku in MHP! – TOPNEWS.si

V vojno med Ukrajinci in Francozi za Perutnino Ptuj se je vmešala še Rusija s sankcijami proti Yuriju Kosiuku in MHP!

V vojno med Ukrajinci in Francozi za Perutnino Ptuj se je vmešala še Rusija s sankcijami proti Yuriju Kosiuku in MHP!

Ali bodo ruske sankcije proti ukrajinskemu perutninarju MHP in lastniku ter ustanovitelju MHP, Juriju Kosiuku, zaustavile prodajo Perutnine Ptuj?

Potem ko je včeraj na Ptuju neizvršni direktor ukrajinskega perutninskega giganta MHP John Rich kot predstavnik potencialnih novih lastnikov Perutnine Ptuj, Kooperantom Perutnine predstavil načrte o nadaljnjem sodelovanju, je danes tiskovno konferenco v hotelu Union sklical tudi član uprave skupine Lambert Dodard in Chanchereu LDC, Philipe Gelin. Francozi se tako kot Ukrajinci potegujejo za nakup Perutnine Ptuj d.d.

Francosko perutninsko podjetje LDC, ki je bilo interesent za nakup Perutnine Ptuj, je o domnevno “spornih” praksah ukrajinske skupine MHP, ki naj bi prevzela Perutnino na trgu EU, opozorila tudi slovensko vlado. Meni, da je treba imeti pri odločitvi glede prevzema pred sabo zaščito potrošnikov, kmetov in zaposlenih ter konkurence. “Nimam moči nekomu reči, kako naj odloči. Naše sporočilo je: pozorno proučite, kakšna je situacija in kako bi moralo biti odločeno v tem primeru. Slovenska vlada mora skrbeti za potrošnike, druge konkurente, kmete in delavce v državi,” je danes na tiskovni konferenci dejal predstavnik francoskega podjetja LDC Gelin.

V LDC so kritični do ravnanja lastnikov Perutnine – letos spomladi so namreč sklenili dogovor o ekskluzivnih pogajanjih do konca letošnjega leta, nato so skoraj dokončali skrbni pregled, septembra pa so bila pogajanja brez pojasnil prekinjena in pojavil se je ukrajinski kupec. “Je normalno, da se v državi EU ne spoštuje dogovorov,” se je vprašal Gelin.

V zgodbi o prodaji Perutnine Ptuj je tako v zadnjih nekaj mesecih prišlo do preobrata. Še konec avgusta letos je bila prvi favorit za nakup francoska skupina LDC, največji evropski perutninar, ki je lani ustvarila 3,6 milijarde evrov prihodkov, zaposluje pa 19.500 ljudi. Pogovori z njimi so bili v sklepni fazi. Nato pa je v drugi polovici septembra kot strela z jasnega udarila vest, da so Ukrajinci kupili Perutnino Ptuj, in da je pogodba z ukrajinskim perutninarjem MHP že podpisana.

Tako so v ciljni ravnini v ospredje tekme za Perutnino Ptuj prišli Ukrajinci, ki so se za nakup štajerske skupine zanimali že leta 2015. Takrat naj bi jim po nekaterih informacijah, vrata v Slovenijo pomagal odpirati poslovnež Tomaž Lovše. Znano je, da so bili Francozi pripravljeni plačati okoli 86 milijonov evrov za večinski delež v Perutnini, Ukrajinci pa veliko več. Špekulira se med 100 in celo do 260 milijonov evrov.

Kot je včeraj povedal predstavnik potencialnih novih lastnikov Perutnine Ptuj, neizvršni diretor MHP, John Rich, “trenutno še vedno čakajo na odločbo varuha konkurence, ki se je zaradi praznikov in volitev nekoliko zavlekla. Ko dobimo dovoljenje, bomo prenos lastništva vknjižili nekje do 20. decembra. Torej nekje do konca leta lahko postanemo novi lastniki.” Koncentracija Perutnine Ptuj d.d. in ukrajinskega MHP SE je bila priglašena na Javno Agencijo RS za varstvo konkurence 21.09.2018.

V pravi vojni med francoskim perutninskim podjetjem LDC in ukrajinskim perutninarjem MHP in lastnikom ter ustanoviteljem Yurijem Kosiukom se ne izbira sredstev in zgodba precej spominja na prodajo Mercatorja hrvaškemu tajkunu Ivici Todoriću in Agrokorju, kjer so bila vključena različna lobistična in PR podjetja ter vplivni posamezniki in politika. Tako naj bi za Francoze lobiral celo nekdanji član uprave Denis Mancevič, nekdanji glavni izvršni direktor in podpredsednik uprave rusko-slovenskega jeklarja SIJ, pred tem pa direktor za korporativno komuniciranje.

 

Yurij Kosiuk je prvič priletel v Maribor že leta 2014, da si je ogledal prevzemno tarčo -Perutnino Ptuj, Takrat so mu jo speljali Rusi, ki so mu jo sedaj prodali

Usodna pa bi utegnila biti odločitev ruske vlade, saj se je kot kaže v prodajo Perutnine Ptuj hote ali nehote vmešala tudi Rusija oziroma ruska vlada. V redakcijo Topnews smo prejeli dokument, ki ga je podpisal predsednik Ruske vlade Dimitrij Medvedjev in uvaja sankcije ter prepoved poslovanja za več kot 322 posameznikov in 68 podjetij. Na “črni listi” oziroma na seznamu ruske vlade se je 1. novembra letos na 141. mestu znašel prav lastnik in ustanovitelj MHP Yurij Kosiuk, na 21. mestu med korporacijami pa tudi sam koncern MHP. Ukrajinski prehrambeni velikan Myronivskyi Khliboprodukt (MHP) v lasti milijarderja Jurija Kosiuka sta se tako znašla visoko na seznamu ruskih oblasti, s katerimi je tako ruski državi, podjetjem in posameznikom prepovedano poslovanje.

AHKW1WfDGrhdKbhzH1dkMLZM8gchGjla

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je tako 1. novembra podpisal vladne dokumente, s katerimi so zamrznili rusko imetje 322 ukrajinskih državljanov in 68 podjetij. Med sankcioniranimi je tudi nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko, ki velja za favoritinjo na predsedniških volitvah v Ukrajini prihodnje leto. Sankcije so po navedbah Moskve povezane z “neprijaznimi dejanji Ukrajine v povezavi z ruskimi državljani in pravnimi osebami”. Rusija in Ukrajina sta v hudem sporu, odkar je Moskva leta 2014 Rusiji priključila polotok Krim.

Seznam sankcij ne bi bil nič posebnega, če se na seznamu fizičnih oseb ne bi znašel tudi Kosiuk Jurij, lastnik ukrajinskega Holding MHP, ki je prav na 21. mestu na seznamu pravnih oseb. Ruska vlada je torej postavila pod sankcije oziroma na črno listo posameznikov in podjetij, s katerimi je prepovedano poslovanje. Med inkriminiranimi posamezniki je prav lastnik in ustanovitelj MHP, Yurij Kosiuk, med korporacijami pa tudi sam koncern MHP.

Tu pa bi se lahko zapletlo, saj je ukrajinski prehrambeni velikan Myronivskyi Khliboprodukt (MHP) v lasti milijarderja Jurija Kosiuka, ki je eden od najbližjih sodelavcev ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Rusija in Ukrajina, ki sta praktično od aneksije Krima v vojni, ob tem pa Perutnino Ptuj lastniško obvladuje SIJ, ruski jeklarski velikan Industrial Metallurgical Holding (IHM), krovnega podjetja iz imperija družine Zubicki, ki je prav tako blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Največji ruski jeklarski imperij je namreč v zadnjih dveh desetletjih zgradil Boris Zubicki, tesen zaveznik ruskega predsednika Putina, ki je februarja 2017 po daljši bolezni umrl. Koncern po smrti očeta namreč lastniško obvladujeta brata Andrej Zubicki in Evgenij Zubicki. Zdaj naj bi se po nekaterih informacijah dokončno dogovorila o razdelitvi interesnih sfer, pri čemer naj bi v SIJ vse vzvode v rokah obdržal Andrej Zubicki. SIJ in Perutnina Ptuj sta bila dolgo časa ena od točk spopada med Andrejem Zubickim in njegovim bratom Evgenijem Zubickim.

Kot je poročal spletni portal Siol so prodajo Perutnine Ptuj že dlje časa zahtevali upniki SIJ, med njimi najglasnejša ruska državna banka Sberbank in posamezni kupci obveznic SIJ.

Vstop družbe SIJ v lastništvo Perutnine Ptuj pred tremi leti – z vplačilom 40 milijonov evrov dodatnega kapitala – je bil veliko presenečenje za upnike. Ti so le nekaj mesecev pred tem kupili obveznice, ki jih je SIJ uradno izdal za modernizacijo proizvodnje. Družba namreč v pripadajočih prospektih ni razkrila, da namerava vstopati v perutninarsko panogo.

Težava SIJ je razmeroma visok neto finančni dolg, ki je ob koncu lanskega leta znašal 334 milijonov evrov. Že decembra letos SIJ-u zapade za 27 milijonov evrov komercialnih zapisov, izdanih lani. Novembra prihodnje leto in julija 2020 pa bo moral SIJ poplačati za 43 oziroma za 55 milijonov evrov obveznic. Skupaj torej 125 milijonov evrov v slabih dveh letih.

Rich je včeraj povedal, da je nakup Perutnine tudi za MHP največji doslej, opazujejo ga vsi njihovi globalni vlagatelji, med katerimi so svetovne finančne institucije. “Zato je za nas zelo pomembno, da nam prevzem uspe in zato vanj vlagamo tako veliko denarja,” je dejal predstavnik ukrajinskega vlagatelja, ki že zdaj izvaža v 60 držav, večinoma na trgu Evrope in Bližnjega vzhoda.

MHP je lani ustvarila 1,29 milijarde ameriških dolarjev (1,1 milijarde evrov) prihodkov – kar je 13 odstotkov več kot leto prej – od tega 57 odstotkov na tujih trgih. Lansko leto so zaključili z 230 milijoni dolarjev (195 milijoni evrov) čistega dobička. Francoska skupina LDC ima 3,6 milijarde evrov prihodkov, zaposluje pa 19.500 ljudi. Delnice MHP kotirajo na Londonski borzi.
Za primerjavo, Perutnina Ptuj je lani ustvarila 166 milijonov evrov prihodkov in 7,8 milijona evrov čistega dobička.

Nakup bodo očitno financirali z dolžniškim kapitalom. Nedavno so namreč v MHP lastnikom dela obveznic v višini 750 milijonov ameriških dolarjev z 8,25-odstotno obrestno mero, ki zapadejo leta 2020, predlagali spremembo posameznih določb sporazuma o njihovi izdaji. To so utemeljili tudi z “učinkovito sposobnostjo skupine za nadaljevanje izbranih prevzemov, ki bodo v skladu z njeno strategijo”.

“Ukrajina je velik izvoznik mesa, vendar strategija v regiji predvideva, da tja ne bo pripeljan niti kilogram ukrajinskega mesa. Naša strategija je tukaj drugačna, saj želimo prodreti na avstrijski, švicarski ter romunski trg. V prvem letu bomo za investicije porabili vsaj 50 milijonov evrov, morda celo več. V petih letih nameravamo porabiti okoli četrt milijarde evrov, saj moramo zgraditi platformo za naše širitvene načrte v Evropi; Ptuj.”

LDC pa je minuli teden v pismu slovenski vladi opozoril, da MHP izigrava trgovinski sporazum med EU in Ukrajino, saj izvaža polproizvode (delno razkoščičene piščančje prsi z eno perutjo), ki jih nato v obratih na Nizozemskem in Slovaškem predela in na police pošilja pod oznako “narejeno v EU”. Vladi so podali pobudo za sodelovanje z državnimi subjekti pri morebitnem prevzemu in nadaljnjem upravljanju Perutnine, je na novinarski konferenci danes v Ljubljani dejal član upravnega odbora LDC Philippe Gelin.

COMMENTS

Wordpress (0)