(VIDEO) Vojna v koaliciji – Kaj je v ozadju spopada med Alenko Bratušek in Marjanom Šarcem – TOPNEWS.si

(VIDEO) Vojna v koaliciji – Kaj je v ozadju spopada med Alenko Bratušek in Marjanom Šarcem

(VIDEO) Vojna v koaliciji – Kaj je v ozadju spopada med Alenko Bratušek in Marjanom Šarcem

Premier Marjan Šarec je kohezijskega ministra Marka Bandellija v luči zadnjih dogodkov danes pozval k odstopu z ministrskega položaja. V nasprotnem primeru bo državnemu zboru v torek predlagal njegovo razrešitev, so za STA pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Bandelli je srečanje s Šarcem zapustil brez besed.

Sodeč po sporočilu kabineta predsednika vlade Marjana Šarca in odzivu SAB-a v koaliciji divja prava mala vojna. V skladu z maksimo, da koalicija niti sebi ni dala 100 dni miru, če pustimo ob strani opozicijo.

Javni obračun z Bandellijem, ki je pravzaprav samo sredstvo v prvem javnem merjenju moči znotraj koalicije, je pravzaprav simptomatičen za odnose v koaliciji predvsem med SAB-om in LMŠ-jem oziroma Alenko Bratušek in Marjanom Šarcem. Potrebno jih je gledati tudi v kontekstu imenovanja sodnice ustavnega sodišča, predvsem pa v bitki pri imenovanju guvernerja. Z današnjim javnim polemiziranjem so se pravzaprav zmanjšale možnosti za imenovanje Igorja Mastena, ki naj bi uživala podporo predvsem SAB-a in Alenke Bratušek ter nekaterih strank.

Gre za centralno vprašanje, povezano z razčiščevanjem bančne sanacije oziroma bančne luknje ter reševanja podrejencev, kjer je Bratuškova bila naklonjena Mastenu ter stališčem, da je s sanacijo bank pravzaprav vse v redu. To pa je centralno vprašanje za Bratuškovo in sicer, ali se odpira vprašanje sanacije in, ali se pokrijejo odločitve, ki jih je sprejela prav njena vlada. Tako se z današnjim zapletom odpirajo možnosti za ostale kandidate za guvernerja, ki so doslej veljali za outsajderje. Vendar vrnimo se k zgodbi z Bandellijem.

Šarec je namreč Bandellija danes povabil na razgovor po tistem, ko so mediji razkrili elektronsko sporočilo, ki ga je septembra posredoval županskemu kandidatu Komna, Eriku Modicu. Slednjemu je Bandelli ob kritikah tudi zažugal, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi SAB. Predsednica stranke Alenka Bratušek vodi ministrstvo za infrastrukturo.

Minister iz vrst SAB, ki se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi siceršnje problematičnosti svoje komunikacije, se je zaradi neprimerne komunikacije z Modicem že večkrat opravičil. Že v nedeljo zvečer pa je Šarcu posredoval pisna pojasnila.

Med drugim je navedel, da na ministrstvu zelo vestno dela, kar lahko potrdijo tudi zaposleni. Izrazil je upanje, da bo premierja z dopisom prepričal, da se je v dopisovanju z Modicem zares spozabil, da mu je za zapisano resnično žal, in da si zasluži, da se dokaže z delom na ministrstvu.

Vodstvo stranke SAB se bo o nadaljnjih korakih v zvezi s kohezijskim ministrom iz njihove kvote, Markom Bandellijem, odločilo v torek. Premier Marjan Šarec je po pogovoru z Bandellijem ministru ponudil tri možnosti: naj odstopi sam, naj počaka, da premier predlaga njegovo razrešitev, kot tretjo možnost je omenil interpelacijo, so sporočili iz SAB. Vodstvo SAB se bo sestalo v torek ob 9.30 na stranki. Po srečanju pa je predvidena novinarska konferenca, so napovedali v prvem odzivu. Sporočilo SAB-a objavljamo v celoti.

Spoštovani,

predsednik vlade Marjan Šarec je po pogovoru z ministrom Bandellijem ministru ponudil tri možnosti: naj odstopi sam, naj počaka, da predsednik vlade predlaga njegovo razrešitev, kot tretjo možnost je omenil interpelacijo.

Vodstvo stranke SAB se bo o nadaljnjih korakih odločilo jutri. Vodstvo se bo sestalo ob 9.30 na stranki. Po srečanju je predvidena tiskovna konferenca, o kateri boste pravočasno obveščeni.

Poudarjam, da se je Marko Bandelli opravičil za napako, pojasnilo okoliščin njegovega dopisovanja je premierju Šarcu pojasnil že pred srečanjem z njim. V pojasnilu je ponovno poudaril svojo zavezanost demokratičnim vrednotam.

Pojasnilo, ki ga je poslal predsedniku vlade, pošiljam v priponki.

Lep pozdrav,
Odnosi z javnostmi

Stranka Alenke Bratušek

Kako se bo jutri odločila Alenka Bartušek oziroma SAB glede Bandellija je seveda nemogoče napovedati. Zelo verjetno pa je, da ne bodo tvegali razpada koalicije, čeprav tudi takšen scenarij ne bi bil izključen oziroma presenetljiv.

p01
p02
p03
p04
p05
p06
p07
p08
p09
p10
p11

COMMENTS

Wordpress (0)