(VIDEO) Enotna desnica: Skupen nastop Janše, Hajdinjaka in Podobnika, po menjavi vodstva v SLS – TOPNEWS.si

(VIDEO) Enotna desnica: Skupen nastop Janše, Hajdinjaka in Podobnika, po menjavi vodstva v SLS

Janša, zadovoljen z enotnim nastopom "strank prihajajoče nove pomladi, po nekaj časa zmrzali"

(VIDEO) Enotna desnica: Skupen nastop Janše, Hajdinjaka in Podobnika, po menjavi vodstva v SLS

Janez Janša je v Kranju nastopil skupaj z Marjanom Podobnikom in Valentinom Hajdinjakom, podpredsednikom NSi. Mestni odbori SDS, NSi in SLS so v Kranju namreč organizirali prireditev “Skupaj za Kranj in Gorenjsko”, s katero so enotno podprli neodvisnega kandidata Iva Bajca za župana Kranja.

Janez Janša je zadovoljen, da je na teh lokalnih volitvah “prišlo do zelo plodnega in konstruktivnega sodelovanja”. SDS, NSi in SLS imajo namreč skupne kandidate v več občinah ali pa skupaj podpirajo neodvisne kandidate, ponekod so omenjene stranke vložile tudi enotne kandidature za občinske svete. “Mislim, da je to doslej najbolj konstruktivno in obsežno sodelovanje teh treh strank,” je poudaril. “Praktično, že izvoljenih županov je več, kot ima kandidatov Stranka LMŠ. To je lep obet za naslednje volitve v EU parlament in za naslednje volitve v DZ.”

Janez Janša: “Kljub temu, da so pred nami lokalne volitve so za kvaliteto življenja enako pomembne volitve kot nacionalne ali kake druge volitve. Včasih pravijo na teh občinskih volitvah se odloča samo o pločnikih, pa o javni razsvetljavi, ki ni tako pomembna. Veliko ljudi temu naseda…Tukaj sem jaz tudi zato, ker me zelo veseli, da ste se v Kranju odločili za skupen nastop vseh treh pomladnih strank, zdaj že rečemo strank prihajajoče nove pomladi, po nekaj časa zmrzali, kateri smo bili priča. Ta skupen nastop je dober ali lep obet iz večih razlogov… To, da skupaj sodelujemo SDS, NSi in SLS pa je še dodatno veselje glede na to, da pač pripadamo isti politični družini. S kolegom Hajdinjakom in delegacijo SLS sva bila pred dnevi na kongresu EPP – Evropske ljudske stranke. Smo ista politična opcija in je normalno, da je bistveno lažje zastavljati in uresničevati program, tam kjer gre za podobne stvari. Ampak, ta naš nastop na kongresu EPP omenjam zaradi tega, ker je, čeprav se mogoče kdo ne zaveda, na koncu od tega, kaj se dogaja širše po Evropi, odvisno kako varno živimo tukaj…Ob koncu bi tudi jaz izrazil zadovoljstvo, da je ob teh lokalnih volitvah prišlo do plodnega in konstruktivnega sodelovanja. Imamo skupne kandidate v številnih slovenskih občinah, skupaj podpiramo neodvisne kandidate. V nekaterih občinah z večinskim volilnim sistemom smo vložili tudi enotne kandidature za občinske svete v teh občinah. Tako, da je to najbolj obsežno in konstruktivno sodelovanje teh treh strank, ki je tudi dalo rezultate. “Mislim, da je to doslej najbolj konstruktivno in obsežno sodelovanje teh treh strank…praktično že izvoljenih županov je več kot ima kandidatov stranka LMŠ. To je lep obet za naslednje volitve čez pol leta v EU parlament in kmalu potem tudi za naslednje državnozborske volitve … Koalicija, ki jo sestavlja vlada, prvič niti sama ne ve, ali je manjšinska ali večinska.Tako, da te lokalne volitve bodo zagotovo…. lep obet tudi za naslednje volitve, ko gre za evropski parlament, in ko gre za državnozborske volitve.”

Predsednik SLS Marjan Podobnik verjame, da je tudi včerajšnji dogodek začetek povezovanja, ki je nekoč že bilo, a se je izgubilo.

“Verjamem, da se bo s tem sodelovanjem začelo vračati neko zaupanje, ki je v preteklosti bilo. Prehitro se je izgubljalo in na nekaterih področjih tudi izgubilo. Ponekod je bilo morda tudi premalo izkušenj v nekem času, sedaj pa, vsaj zase lahko rečem, z nekaj več izkušenj in modrosti sicer nenadejano ponovno na tem mestu, verjamem, da bomo lahko vsi skupaj naredili še velike zgodbe. Danes je Slovenija in Evropa pred težkimi preizkušnjami. Po eni strani imamo možnosti razvojnega potenciala, nekateri seveda to izkoriščajo, nekateri čakajo na bolj enotne in na nekaterih področjih bolj odgovorne ekipe. Na nekaterih področjih so pa stvari zaskrbljujoče do te mere, da si nimamo pravice reči – apatični smo. Ljudje so apatični. Dogaja se, da zaradi ne dovolj jasno vodene in ustrezne politike na primer, ko gre za potrjevanje azilov, na primer migrantske – varnostne politike, smo prišli do vprašanja, ali bo ta neustrezna politika rojevala nove Hitlerje, Mussolinije, Staline, ali pa bo rojevala nove Adenauerje, De Gasperije, Schumanne, ki so v času vojne vihre snovali tisto Evropo, ki jo danes živimo in uživamo 70 let v miru. Jaz verjamem, da smo danes tukaj zato, ker želimo graditi to Evropo. Evropo, zgrajeno na krščanskih temeljih, Evropo miru in sobivanja. In tudi Slovenijo, ki bo gradila na tistih tradicijah in vrednotah, na katerih smo se borili ob osamosvojitvi Slovenije.

Verjamem, da če bi danes imeli Demos, ki je bil nosilec osamosvojitve Slovenije, bi vsaj polovico ljudi, ki danes podpirajo druge stranke, recimo LMS, SMC in nekatere druge stranke, glasovalo za takratni Demos, za takratni način razmišljanja. Verjamem, da tudi z današnjim srečanjem in skupno podporo ponovno odpiramo to pot… SLS v enem stavku ima program, spoštujemo sočloveka, družino, vero lastnino in domovino.”.

“Skupaj smo močnejši in zato verjamem, da bo kmalu prišel čas, ko bomo, najprej v Kranju dobili novega župana, potem pa tudi v Sloveniji ponovno imeli desnosredinsko vlado,” pa je dejal podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak, ki je vesel, da so se v Kranju tri stranke znale usesti za skupno mizo in se dogovoriti.

Tudi Janša je vesel, da so se v Kranju odbori odločili za enoten nastop “strank prihajajoče nove pomladi, po nekaj časa zmrzali, ki smo ji bili priča, kar je lep obet iz več razlogov”. Kot je dejal, v teh časih na čelu slovenskih mest in občin potrebujemo izjemno sposobne ljudi. Ob tem meni, da je za tistega, ki bo resno presojal na podlagi programov, je Bajec logična izbira.

Janša je spomnil tudi na slabo črpanje EU sredstev, ki bodo v prihodnjih štirih letih vendarle na voljo v večjem obsegu, zato je pomembno, da so za župane izvoljeni kandidati, ki imajo programe, projekte in ideje, s katerimi bodo ta razvojna sredstva lahko pridobili.

Bajec je kandidaturo za župana sicer vložil s podpisi volivcev, vendar ga je že sočasno z napovedjo kandidature podprla enotna desnica. Kot je pojasnil predsednik kranjskega mestnega odbora SDS Branko Grims, v Kranju že dolgo ni bilo koalicije sorodnih strank. Tokrat pa so se stranke odpovedale lastnim kandidatom in stopile skupaj, da bi Kranju prinesle spremembe.

Prenos prireditve Skupaj za Kranj in Gorenjsko!

Objavil/a SDS – Slovenska demokratska stranka dne Sobota, 10. november 2018

COMMENTS

Wordpress (0)