(VIDEO) Zoran Janković: “Gospod Logar se ni opredelil do kulta osebnosti. Ne vem, kaj bi mu rekel Janeza Janša” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zoran Janković: “Gospod Logar se ni opredelil do kulta osebnosti. Ne vem, kaj bi mu rekel Janeza Janša”

(VIDEO) Zoran Janković: “Gospod Logar se ni opredelil do kulta osebnosti. Ne vem, kaj bi mu rekel Janeza Janša”

Kot je na začetku županskega soočanja Zorana Jankovića in Anžeta Logarja v Lutkovnem gledališču povedal odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak, ki je bil v vlogi moderatorja, so oba “spitzenkandidata” Zorana Jankoviča in Anžeta Logarja povabili kot vodilna kandidata zato,” ker sta najbolj izpostavljena predstavnika njunih političnih blokov. Pa je to komu všeč ali ne, desnega in levega.”

V “samopredstavitvi” je Anže Logar dejal, da od njega lahko ljudje pričakujejo predvsem veliko predanost nalogam, ki jih prevzema. “Moram reči, da vse naloge, ki sem se jih v življenju lotil, čeprav so jih predhodno mnogi označevali kot “misija nemogoče”, na koncu pripeljal do konca…. Ko se pač neke naloge lotim, sam pri sebi mislim, da sem toliko pošten do tistih, ki so mi to nalogo namenili. V tem primeru pač poskušam upravičiti zaupanje in ne odneham, dokler ne upravičim zaupanja.”Skratka, kar si zadam, to izpolnim”…Rečem, da bom župan Ljubljane in bom župan Ljubljane, je Logarja povzel moderator Miran Lesjak. “Bom župan celotne Ljubljane, če bodo volivci tako rekli”, je dejal Logar.

Janković pa se je na vprašanje, kaj ga najbolj zaznamuje, odgovoril z besedami: “Star sem 65 let, diplomiral sem na Ekonomski fakulteti, imam 40 let delovne dobe in vsak dan sem na dopustu. Meni je tako lepo na tem delovnem mestu, da me nič ne obremenjuje… Jaz sem izjemno zdrav, to sem šel tudi preverit. Golovec je tisti kraj, ki mi daje novo energijo. Tisto, kar bi pa rekel, vztrajen, odločen, tisto, kar rečem tudi naredim…. Ko predavam mladim, jim svetujem, zberite si poklic, v katerem boste uživali. Jaz imam to srečo, da uživam 40 let, od takrat, ko sem začel kot potnik. Najprej sem bil na Pošti pripravnik – potnik, potem do Mercatorja, ki je bilo tisti čas najboljše podjetje v celi regiji, do mestne občine, ki je za vzor vsem evropskim mestom” .

Voditelj je v nadaljevanju izzval Logarja z besedami, ali se strinja s trditvijo, da je župan dvignil samozavest Ljubljančanov, in da je ravno on zaslužen za močno identifikacijo prebivalcev z mestom. Nenazadnje je znan po tem sloganu: Ljubljana je najlepše mesto, kaj v bistvu menite o njemu kot županu?

“Jaz si želim samozavestne Ljubljane, samozavestnih ljudi. Zdaj, če daje samozavest ljudem nek župan, je to zame neka nenaravna okoliščina zaradi tega, ker potem morajo slediti nekemu velikemu vodji, da postanejo sami samozavestni. Zdaj, ta zadeva se začne že v šoli, ki gradi polnega posameznika in samozavestni ljudje so tisti, ki v vsakem trenutku skrbijo za to, da razvoj, na kateremkoli področju poteka v pravo smer..”

“Torej vas moti ta kult osebnosti, na primer”, je bilo vprašanje voditelja.

Logar: “Vsak ima svoj način političnega dela. Sam stavim na program, jaz sam stavim na to, da je treba povedati ljudem, kaj bo v mandatu naredil in potem skrbeti, da boš to tudi izvršil. To so v bistvu tvoje zaobljube ljudem, s tem, ko pa vidijo, da se zadeva premika naprej, s tem ti na nek način tudi na naslednjih volitvah to potrdijo.”

Zoran Jankovič, ki je zbrane v dvorani, na levi strani gledališča so sedeli njegovi privrženci, na desni pa Logarjevi, prosil, da ne ploskajo, ker bo potem imel več časa za diskusijo. Tako, da bomo prepustili kar gospodu Logarju in njegovim. Logarja pa je izzval z besedami: “Gospod Logar se ni opredelil do kulta osebnosti. Ne vem, kaj bi mu rekel Janez Janša nato, tako, da tukaj se je izmaknil vprašanju, jaz bi le pričakoval odgovor?”

Logar pa je bil zadovoljen, če ljudje ploskajo v tem studiu. “Načeloma me torej skrbi, če posebej ploska leva in posebej desna polovica. Jaz si namreč za Ljubljano ravno želim to, da vsi ploskajo dobrim projektom, in da vsi naredijo tako (palec obrnjen navzdol) slabim projektom. In to pa lahko povem, da se je v zadnjih 12-ih letih nabralo nekaj slabih projektov, o katerih ljudje morajo reči svoje. Ne slediti kultu osebnosti in podpirati samo zato, ker je tako rekel župan, ampak oceniti, ali je to dobro za njihovo prihodnost ali ne…”

Logar, ki je pridobil široko podporo na desnici, ni želel odgovoriti na vprašanje, kaj bi kot župan storil, če bi ga gejevski par prosil, da bi bil kot župan prisoten ob sklenitvi partnerske zveze: »Ker je Ljubljana svobodno mesto, bi se lahko svobodno odločil. Predlagam, da me občani izvolijo, pa boste videli,” je dejal Logar. Logar je na vprašanje, ali bi se udeležil Parade ponosa, dejal, da ne. Janković pa dodal, da je sam že dvanajst let ponosen pokrovitelj tega dogodka, in da je že poročil gejevski par.

Janković in Logar se nista izogibala političnemu obračunavanju. »Če ima gospod Logar tako rad Ljubljano in rad deli denar, kako mi bo pojasnil, da je lani v parlamentu glasoval proti zakonu o glavnem mestu in je zaradi tega Ljubljana izgubila denar?« je bil provokativen Janković.

O svojih ekipah nista posebej govorila, Jankovič nastopa z znano ekipo, medtem ko je Logar dejal, da bi ključne ljudi izbiral med kandidati, ki bi bili izvoljeni v mestni svet. »Tako ali tako bo šlo najverjetneje za koalicijsko županovanje, kar pomeni, da bodo izbrani tudi najboljši kandidati iz drugih strank. Ravno to bo dalo pahljačo različnih pogledov, da bodo zastopani vsi interesi Ljubljančanov,« je pojasnil Logar.

Glede na to, da Jankoviću po oktobrski anketi grozi, da na tokratnih volitvah ne bo imel udobne večine v mestnem svetu, se je odgovoru na vprašanje, ali je sposoben oblikovati mestno koalicijo, izognil s šalo na račun predsednika SDS Janeza Janše. »Leta 2011 ste mi očitali, da ne znam delati koalicije, se ne znam pogovarjati. Leta 2018 je bilo podobno, ko nekdo drug ni mogel sestaviti vlade,«

Logar, ki je minuli mandat vodil parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, je pogovor usmeril na projekt Stožice, je Jankoviča vprašal: »Kako ljudje gledajo na nekoga, ki je povzročil 160 milijonov evrov veliko bančno luknjo?«

Janković: »Gospod Logar je nekaj časa delal v banki, očitno premalo. Zoran Janković ni nikjer nikomur ostal dolžan. Vi meni sedaj obešate dolg zasebnega partnerja pri projektu Stožice. Razložite mi, kaj imam jaz z bančno luknjo?«. Janković je tako zanikal očitke Logarja, da je tudi sam odgovoren za dolgove, ki so nastali zaradi nevrnjenega kredita za dokončanje nakupovalnega dela Stožic.

COMMENTS

Wordpress (0)