(VIDEO): “Italija: vstani, bojuj se in zmagaj”! – Reportaža s shoda shoda neofašistov v Trstu – TOPNEWS.si

(VIDEO): “Italija: vstani, bojuj se in zmagaj”! – Reportaža s shoda shoda neofašistov v Trstu

(VIDEO): “Italija: vstani, bojuj se in zmagaj”! – Reportaža s shoda shoda neofašistov v Trstu

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound je ob obletnici konca prve svetovne vojne včeraj v Trstu priredilo shod neofašistov. Tržaške oblasti shoda niso prepovedale. Celotna prireditev pa je bolj kot na shod neofašistov spominjala na medijski spektakel oziroma dobro organiziran političen performans, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videu. Razlog za manifestacijo je bilo proslavljanje 100. obletnice konca prve svetovne vojne in italijanske zmage. Zbralo se je veliko število ljudi, ki so nosili italijanske zastave in zastave s stilizirano želvo, simbolom gibanja, nad vsem pa je kraljeval velik transparent z napisom “Italija: vstani, bojuj se in zmagaj”.

Shod gibanja CasaPound je bil vsedržavnega značaja, v Trst je za to priložnost prispelo večje število avtobusov, iz različnih krajev Italije. Po navedbah organizatorjev se je zbralo 2000 ljudi, ki so prišli iz Rima, Milana, južne Italije in celo s Sicilije, predvsem pa iz iz dežele Veneto.

S seboj so prinesli italijanske zastave, zastave svojega gibanja in prapore veteranskih organizacij iz prve svetovne vojne, na katerih je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja Benito Mussolini ustanovil fašistično stranko. Uradno so se prišli pokloniti stoti obletnici italijanske zmage v prvi svetovni vojni.

Sprevod privržencev gibanja CasaPound je na pot krenil s Trga Riborgo in se nadaljeval po ulicah mestnega središča. Udeleženci so se začeli zbirati že pred dvanajsto uro in čeprav je bilo napovedano, da bo povorka krenila po trstu ob 15 uri, se je okoli triurni pohod, ki se je izredno počasi premikal po Trstu začel s skoraj uro in pol dolgo zamudo. Razlog za zamudo je bil istočasni shod nasprotnikov fašizma. Sprevod je potekal v strogih varnostnih ukrepih, ob številnih policistih v civilu in posebnih enot, ki so varovale tudi vsa mesta, kjer bi lahko prišlo do bližnjega srečanja in incidentov med udeleženci in nasprotniki shoda.

Med njimi je bila armada rednih in posebnih enot različnih rodov policije, ki so poskrbeli, da povorki nikjer nista prišli v stik. V bližini trga Goldoni je bilo med obema manj kot sto metrov razdalje, vendar demonstranti drug drugega niso niti videti. Policija je s pregradami in vozili med obema naredila neprebojen zid.

Pred začetkom shoda pripadnikov oziroma simpatizerjev gibanja CasaPound je namreč na pot krenil tudi sprevod nasprotnikov neofašizma, ki ga je organiziralo Združenje Antifašistični in antirasistični Trst. Pisan sprevod mladih, družin z otroki in priseljencev z različnih koncev sveta, se je iz četrti Sv. Jakoba spustil proti mestnemu središču, kjer se je zaključil na Goldonijevem trgu z govorom nekdanje italijanske partizanke in senatorke Lidie Menapacese.

Shod neofašistov CasaPound se je končal nekaj pred sedmo uro zvečer, pred spomenikom vidnemu tržaškemu kulturnemu delavcu iz 19. stoletja Domenicu Rossettiju, kjer je navzoče nagovoril sekretar CasaPound Simone Di Stefano. Pred tem so izvedli posebni ritual mešanja zemlje, ki so jo v vrečkah prinesli iz celotne Italije in jo simbolno stresli v skupno talilno posodo.

COMMENTS

Wordpress (0)