Deklica, katere fotografija je pretresla ves svet, umrla zaradi podhranjenosti – TOPNEWS.si

Deklica, katere fotografija je pretresla ves svet, umrla zaradi podhranjenosti

Deklica, katere fotografija je pretresla ves svet, umrla zaradi podhranjenosti

Amal Hussain, sedemletna deklice iz Jemna, katere fotografija z naslovnice New York Timesa je postala simbol trpljenja v Jemnu, je umrla zaradi posledic lakote in podhranjenosti.

Fotografija, s Pulitzerjem nagrajenega novinarja Tyler Hicksa prikazuje do kosti shujšano deklico, ki leži v postelji, posneta pa je bila 18. oktobra v bolnišnični postelji mobilne UNICEF-ove klinike v Aslamu.

Deklica je trpela zaradi hude kronične podhranjenosti, z objavo fotografije pa je postala simbol krute vojne, ki je milijone ljudi privedla na rob preživetja.

Amalina mama Mariam Ali je dejala, da se ji je zlomilo srce.

“Amal se je vedno smejala. Sedaj sem zaskrbljena za ostale otroke”, je dejala njena mama in dodala, da je Amal umrla deset dni potem, ko so jo sprejeli v bolnico.

Jemen je leta 2012 postal bojno polje v vojni med suniti iz Savdske Arabije, ki jih podpira jemenska vlada, in šiitov iz Irana, ki imajo podporo domačih šiitskih upornikov. Leta 2015 je nasilje doseglo kritično točko, ko je koalicija Savdske Arabije bombardirala to področje, je umrlo veliko število ljudi, porušen pa je bil tudi velik del države. Izbruhnila je huda humanitarna kriza v najbolj revni in »suhi« arabski državi.

Fotograf Tyler Hicks

Spomnimo, Saudska Arabija je z devetimi zavezniškimi sunitskimi arabskimi državami leta 2015 več tednov bombardirala cilje­ hutijevskih upornikov v Jemnu, kjer se vojna iz dneva v dan vse do danes za­ostruje. Jemenska vojna predstavlja ­lokalni, regionalni in hkrati ­globalni konflikt. Takrat je bilo v letalskih napadih v Jemnu ubitih skoraj 700 ljudi, 300.000 pa jih je moralo zapustiti domove. Saudski koalicijski letalski napadi, katerih »uradni« cilj je zaustavitev napredovanja šiitskih hutijevskih milic, so še razplamteli jemensko državljansko vojno, ki traja že vrsto let. Uporniki, ki so leto poprej prevzeli nadzor nad prestolnico Sana, so po srditih bojih z lokalnimi sunitskimi milicami in ostanki vladnih sil celo prevzeli nadzor nad Adenom, ključnim pristaniščem in mestom, ki je bilo do začetka saudske vojaške operacije trdno v rokah sil, zvestih pregnanemu predsedniku Abd Rabuju Mansurju Hadiju, ­sicer neposrednemu podizvajalcu Riada in ameriške zunanje politike v ­bližnjevzhodni regiji. In to bi morali po bombardiranjih in neprestanih grožnjah Saudske Arabije in njenih sunitskih zaveznikov s kopenskim posegom že precej dobro vedeti tudi v Združenih državah Amerike, Veliki Britaniji in Franciji, kjer so iz dneva v dan bolj odločno podpirali bombardiranje Jemna. Ne le retorično: Washington je Riadu že v prvih dneh napadov ponudil »logistično« in obveščevalno pomoč, ameriški mediji pa so poročali, da so Saudijci in Američani dejansko skupaj izbrali prvih sto tarč letalskih napadov.

COMMENTS

Wordpress (0)