Trump bo verjetno na torkovih volitvah izgubil večino v Predstavniškem domu ameriškega Kongresa – TOPNEWS.si

Trump bo verjetno na torkovih volitvah izgubil večino v Predstavniškem domu ameriškega Kongresa

Trump bo verjetno na torkovih volitvah izgubil večino v Predstavniškem domu ameriškega Kongresa

Vrsta eksplozivnih pisemskih pošiljk, poslanih nasprotnikom ameriškega predsednika, je pred kongresnimi volitvami pretresla državo. Po smrtonosnem napadu na sinagogo v Pittsburghu se porajajo vse glasnejša vprašanja, v kakšnem obsegu je retorika Donalda Trumpa spodbudila nasilje in kako bo to vplivalo na prve velike volitve v njegovem mandatu.

Američani bodo v torek volili predstavnike v Kongres in to v ozračju nasilja in brutalnosti, za kar mnogi krivijo prav predsednika Donalda Trumpa.

Na volitvah 6. novembra bo na kocki republikanska večina v Kongresu, volivci pa bodo volili v vseh 50 zveznih državah, le nekaj dni po politično motiviranih, nasilnih incidentih, ki so osredotočeni na globoke delitve v državi in so sprožili vprašanja o tem, kako se bo vse skupaj odrazilo na rezultate volitev.

Demokrati bodo verjetno prevzeli Predstavniški dom, ne pa Senat

Najnovejše ameriške ankete in analize kažejo, da bodo demokrati prevzeli nadzor v Predstavniškem domu. Možnosti, da bi senat prevzeli demokrati, so izjemno majhne oziroma nikakršne.

ZDA je v času predvolilne kampanje pretresel incident z vrsto poštnih pošiljk z eksplozivnimi napravami, ki so bile poslane uglednim demokratom, Trumpovim kritikom in CNN-u. Medtem ko država tega še ni prebavila, je nek moški v sinagogi v Pennsylvanii streljal in ubil 11 vernikov.

Noben izmed osumljencev, aretiranih v obeh omenjenih primerih, nima neposredne zveze s predsednikom ZDA. Toda, moški, obtožen pošiljanja sumljivih poštnih pošiljk, je goreč zagovornik ameriškega predsednika, ki odkrito izraža sovraštvo do Hillary Clinton in drugih uglednih demokratov in finančnih sponzorjev demokratske stranke.

Trump ni omilil retorike, kljub napadom na demokrate in Judje

Strelski pohod v sinagogi je bil drugačen in je prestrašil Američane, ki so tako doživeli še en pokol, tokrat med opravljanjem verske službe. Deset dni pred volitvami je napad povečal zaskrbljenost glede obsega politične razdeljenosti v državi.

Osumljeni napadalec je domnevno sovražil Judje in je neposredno pred streljanjem kritiziral neko judovsko neprofitno organizacijo, ker pomaga priseljencem v karavani na poti iz Mehike v ZDA. Trump močno kritizira omenjeno karavano na predvolilnih shodih in v svojih tvitih, v enem je dejal, da se morajo migranti vrniti tja, od koder so prišli.

Oba incidenta sta povzročila strah pred novim političnim nasiljem v državi in vse glasnejše in številčnejše pozive Trumpu, naj ublaži retoriko in naredi več za zmanjšanje politične anksioznosti v državi. Vendar Trump tega ni storil. Ravno nasprotno.

“Tudi sam sem na volilnem listku”

Tom Perez, poslanec Predstavniškega doma in predsednik Demokratičnega nacionalnega odbora

Trump je javno zatrdil, da se v karavani proti ameriški meji nahajajo tudi “člani tolp in razbojniki” ter na svojem Twitterju objavil politični oglas, ki prikazuje Mehičana, ki se hvali, da je ubil dva ameriška policista. Objava se konča s sporočilom: “Demokrati so ga pustili v državo.”

“To je klasično podpihovanje strahu, metoda, ki je že dolgo v priročniku Donalda Trumpa”, je dejal Tom Perez, eden izmed demokratskih voditeljev.

Njegove žalitve in podžigajoče izjave so krive za zastrupljeno ozračje, predsednik pa se je že večkrat izognil odločno odzvati na nasilje in rasizem, pravijo njegovi kritiki.

Trump (72) ne kaže znakov utrujenosti, medtem ko potuje po državi in nudi podporo republikanskim kandidatom. V zadnjih petih dneh pred volitvami se je udeležil desetih shodov v osmih državah.

Odziv na volitve bo pomemben dejavnik, zato Trump upa, da bo vzbudil enako navdušenje med republikanskimi volivci, ki ga je leta 2016 pripeljalo v Belo hišo.

“Nisem na listku, vendar sem na listku, saj so volitve in glasovanje o meni. Pretvarjajte se, da sem na listku,” je dejal Trump prejšnji mesec v Mississippiju.

V Senat se voli le tretjina poslancev

Nancy Pelosi, poslanka v Predstavnikem domu Kongresa

Slednje verjetno ne bo pomagalo republikancem ohraniti večine v Predstavniškem domu. Vodja demokratske manjšine Nancy Pelosi je v četrtek dejala, da stranka “ni bila več optimistična, da bo prevzela Predstavniški dom, sedaj pa so prepričani v to.”

Senat je druga zgodba, saj se ne voli celoten sklic, ampak le tretjina, časovni razpored je bolj ugoden za republikance in ankete kažejo, da bi utegnili republikanci v tem domu celo povečali svojo sedanjo rahlo večino.

Po mnenju analitikov, se bo nadzor nad senatom bil na nekaj dirkah v Arizoni, Floridi, Indiani, Missouriju, Montani, Nevadi, New Jerseyju, Severni Dakoti, Tennesseeju, Teksasu in Zahodni Virginiji.

COMMENTS

Wordpress (0)