(VIDEO) Danes 100 – obletnica prve Narodne vlade države SHS, države ki je obstajala le 33 dni – TOPNEWS.si

(VIDEO) Danes 100 – obletnica prve Narodne vlade države SHS, države ki je obstajala le 33 dni

(VIDEO) Danes 100 – obletnica prve Narodne vlade države SHS, države ki je obstajala le 33 dni

Na ljubljanski pravni fakulteti je včeraj potekala slovesnost, na kateri so z odkritjem posebnega obeležja zaznamovali 100. obletnico imenovanja Narodne vlade SHS. Kot je pojasnil dekan Pravne fakultete, so v zgradbi pred natanko stoletjem potekali prelomni dogodki. Grega Strban, dekan Pravne fakultete, je dejal, da gre za prvo slovensko vlado, ki je bila potrjena v stavbi, kjer se danes nahaja fakulteta. Obeležje sta slavnostno odkrila Strban in predsednik republike Borut Pahor.

“Ja, skoraj pred natanko sto leti so v tej stavbi dejansko potekali prelomni dogodki. 31. oktobra leta 1918 je zazvonil telefon, to je že tedaj bila moderna stavba, klical je predstavnik Narodnega vijeća države SHS iz Zagreba in sporočil imena oziroma imenoval Narodno vlado vlado SHS v Ljubljani,” je povedal docent Jure Gašperšič z Inštituta za novejšo zgodovino.”

Narodno vlado SHS je 31. oktobra 1918 okoli 17. ure s telefonskim klicem potrdil tedanji najvidnejši slovenski politik Anton Korošec. Bil je tudi predsednik Narodnega vijeća, najvišjega državnega organa Države SHS. Potrjeni člani vlade so nato odšli do Deželnega dvorca, zdajšnje stavbe Univerze v Ljubljani, od koder so se z balkona predstavili zbrani množici.

Takrat so v dobrem mesecu dni Slovenci za kratek čas postali politično samostojen narod, ki je dosegel svojo državnost, ki pa ni bila mednarodno priznana. Država je namreč obstajala le 33 dni. 1. decembra 1918 je sledila združitev s Srbijo in Hrvaško v Kraljevino SHS. Narodno vlado SHS so razpustili in namesto nje 20. januarja 1919 postavili novo deželno vlado za Slovenijo, ki je bila podrejena Beogradu.

Po besedah profesorja pravne zgodovine na ljubljanski pravni fakulteti Janeza Kranjca je “vsebino temeljne listine za delovanje Narodne vlade SHS pripravil Ivan Žolger, eden prvoimenovanih profesorjev na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani ob njeni ustanovitvi”. V prihodnjem letu bo minilo tudi 100 let od ustanovitve fakultete. Otvoritveno predavanje prvega dekana Leonida Pitamica je bilo 15. aprila 1920.

Tudi Katja Škrubej, ki je prav tako profesorica pravne zgodovine na fakulteti, je poudarila pomen Žolgarja za Slovence in pravo. Med drugim je povedala, da je “uradovanje v slovenskem jeziku uvedla narodna vlada prav na jutrišnji dan pred stotimi leti. Od takrat naprej je v prostorih ljubljanske Pravne fakultete vsaj za tisto obdobje slovenščina postala edini uradni jezik.”

Dogodka se je udeležil tudi zunanji minister dr. Miro Cerar. Poudaril je, da se je bolj smiselno vprašati, ali zmoremo tudi v miru, ki ga na srečo uživamo, zbrati toliko pameti, energije in moči, da se nujnih reform in spodbujanja trajnostnega razvoja lotevamo s temeljito odločnostjo in sodelovanjem. “Prepričan sem, da to znamo in zmoremo, vendar le, če je za mizo dovolj razumnih ljudi,” je povedal. Kot je še poudaril, pomembno izkušnjo slovenske državnosti vidi v tem, da danes na evropskem in svetovnem parketu sedimo enakopravno za mizo, ko odločamo o ključnih vprašanjih. “Naš glas se sliši in nemalokrat tudi upošteva,” je pojasnil.

COMMENTS

Wordpress (0)