Intenzivnejše vojaško sodelovanje Hrvaške in Avstrije zaradi migracij – TOPNEWS.si

Intenzivnejše vojaško sodelovanje Hrvaške in Avstrije zaradi migracij

Intenzivnejše vojaško sodelovanje Hrvaške in Avstrije zaradi migracij

Ministra za obrambo Avstrije in Hrvaške, Mario Kunasek in Damir Krstičević, sta se na Dunaju dogovorila o intenziviranju vojaškega sodelovanja zaradi rastočega pritiska migrantov na hrvaških mejah.

Sporočila sta, da sta se dogovorila, da bo Avstrija odprla pisarno vojaškega atašeja v Zagrebu.

“Obstaja potreba, da se vojaško sodelovanje s Hrvaško dvigne na novo raven,” je poudaril Kunasek in dodal, da je Hrvaška pomembna in zanesljiva partnerica Avstrije.

Naslednje leto bosta ministrstvi za obrambo Hrvaške in Avstrije imeli 40 skupnih aktivnosti. Kunasek je ponovil privrženost Avstrije svojemu angažmaju v misijah KFOR na Kosovu in Eufor v Bosni ter hkrati pozval k krepitvi nacionalnih vojaških sil držav Zahodnega Balkana in njihovi integraciji v obstoječe procese evropske varnostne arhitekture. Izjavil je tudi, da države Zahodnega Balkana lahko sodelujejo v skupni vaji za zaščito mej Obrambnega sodelovanja srednjeevropskih držav (CEDC), ki bo naslednje leto na Madžarskem.

“Zaradi rastočega pritiska migrantov je zelo pomembno, da do naših partneric pristopamo enakopravno,” je sporočil avstrijski obrambni minister Kunasek.

COMMENTS

Wordpress (0)