Kneisslova podprla Aneglo Merkel: EU bi morala Savdski Arabiji ustaviti dobavo orožja zaradi Jemna, Katarja in umora novinarja – TOPNEWS.si

Kneisslova podprla Aneglo Merkel: EU bi morala Savdski Arabiji ustaviti dobavo orožja zaradi Jemna, Katarja in umora novinarja

Kneisslova podprla Aneglo Merkel: EU bi morala Savdski Arabiji ustaviti dobavo orožja zaradi Jemna, Katarja in umora novinarja

Dunaj – Ministrica za notranje zadeve Avstrije Karin Kneissl se je zavzela za ustavitev dobave orožja iz EU Savdski Arabiji.

 

Kanclerka Angela Merkel in savdski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud

“Predvsem strašna vojna v Jemnu in kriza v Katarju bi morali biti razlog, da bi EU do Savdske Arabije delovala končno enotno. Če bomo vsi skupaj zaustavili dobavo orožja Savdski Arabiji, lahko pripomoremo, da se omenjeni konflikti končajo”, je poudarila Kneisslova v izjavi za nemški dnevnik Die Welt.

Prav tako je izrazila globoko pretresenost zaradi tega, ker so savdske oblasti brutalno ubile novinarja Jamala khassoggija. Ocenila je, da je to kršenje vseh pravic brez presedana.

“To je samo vrh groze”, je dejala Kneisslova in dodala, da je zdaj pomembno, da se izvede verodostojna in neodvisna preiskava tega primera.

V zadnjih dveh letih je prišlo do množičnega poslabšanja stanja človekovih pravic v Savdski Arabiji, je poudarila Kneisslova in spomnila, da se je povečalo tudi število političnih zapornikov.

“Nemška kanclerka Angela Merkel je predlagala, da EU ustavi dobavo orožja Savdski Arabiji, ki bi pomenila pravilen signal. Avstrija je v začetku vojne v Jemnu, marca 2015, že ustavila dobavo vojaškega materiala”, je poudarila Keisslova.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v telefonskem pogovoru s savdskim kraljem Salmanom ostro obsodila umor savdskega novinarja Jamala Khashoggija.

Savdski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud in ruski predsednik Vladimir Putin

Iz kabineta Merklove so sporočili, da je kanclerka kralju Salmanu “dala jasno vedeti, da je treba razčistiti točen potek dogodkov. Pozvala je Savdsko Arabijo, da zagotovi hitro, transparentno in verodostojno preiskavo. Poudarila je, da je treba vse odgovorne postaviti pred sodišče”, piše v sporočilu. Sicer pa se je nemška kanclerka končno oglasila šele tri tedne po umoru novinarja Jamala Khashoggija.

S savdskim kraljem Salmanom se je po telefonu pogovarjal tudi ruski predsednik Vladimir Putin o poteku preiskave umora savdskega novinarja Jamala Khashoggija, je sporočila uradna savdska tiskovna agencija.

Kot poroča, je savdski kralj Salman prepričal Putina, da je savdska vlada odločna odgovorne za umor postaviti pred roko pravice in zagotoviti, da bodo “dobili svojo kazen”, je poročal Reuters.

Novinarja Khashoggija so umorili 2. oktobra v savdskem konzulatu v Istanbulu. Savdska Arabija je več kot 14 dni vztrajala, da je novinar Khashoggi izstopil iz konzulata, da bi na koncu sporočila, da so ga med zaslišanjem ubili v fizičnem obračunu znotraj konzulata. Danes pa so savdski tožilci ocenili umor Khashoggija kot zločin z naklepom.

Direktorica CIA Gina Haspel in ameriški predsednik Donald Trump

Direktorica ameriške Centralne obveščevalne agencije (CIA) Gina Haspel je včeraj predstavila predsedniku Donaldu Trumpu izsledke do katerih je prišla med obiskom Turčije, so sporočili v Washingtonu.

Hasplova je Trumpu predstavila “izsledke in analize iz potovanja v Turčijo”, je pozno sinoči izjavil namestnik tiskovnega predstavnika ameriškega ministrstva za zunanje zadeve Robert Palladino, ki ni želel razkriti ostalih podrobnosti.

Direktorica CIA je bila na obisku v Turčiji, kjer se je s tamkajšnjimi uradniki pogovarjala o okoliščinah umora novinarja Khashoggija v savdskem konzulatu v Istanbulu.

Turški mediji so poročali, da je obveščevalna služba v Ankari s Hasplovo delila elemente, zbrane med preiskavo, med katerimi je tudi zvočni zapis, na katerem se sliši na kakšen način je bi umorjen novinar Khashoggi.

Palladino je še povedal, da ZDA sedaj čakajo še na natančno analizo savdske preiskave o umoru novinarja, saj so turški mediji poročali, da naj bi novinarja Khashoggija savdski agenti mučili do smrti.

COMMENTS

Wordpress (0)