Skrb zbujajoče! BIH polna nelegalnega in poceni orožja: Na vsakem vogalu je moč kupiti od pištole do Zoje. Bombe so le po 10 evrov! – TOPNEWS.si

Skrb zbujajoče! BIH polna nelegalnega in poceni orožja: Na vsakem vogalu je moč kupiti od pištole do Zoje. Bombe so le po 10 evrov!

Skrb zbujajoče! BIH polna nelegalnega in poceni orožja: Na vsakem vogalu je moč kupiti od pištole do Zoje. Bombe so le po 10 evrov!

SARAJEVO – Dnevnik Avaz je objavil članek o nelegalnem in poceni orožju, ki ga je moč v Bosni in Hercegovini dobiti na vsakem vogalu. Podzemlju se ni treba preveč “naprezati” glede nabav pištol, pušk in bomb, saj je orožje lahko dostopno in poceni.

FOTO: PRINTSCREEN AVAZ.BA

V BIH imajo dilerji z orožjem v ponudbi kompleten arsenal pehotnega orožja, od avtomatskih pušk do pištol. Pri njih se da nabaviti tudi mnogo bolj rušilno orožje, kot so zolje in ročne bombe, ki so prav tako pogosto uporabljene v obračunih skreganih kriminalnih skupin.

Kot je povedal nek izkušeni nek operativec MUP Kantona Sarajevo, je mogoče ročno bombo na ulici dobiti že za 10 evrov!? Avtomatsko puško Kalašnikov, madžarske proizvodnje, se da dobiti že za 75 evrov, ruske proizvodnje pa za 150 evrov. Karabin z optiko stane med 250 in 500 evri.

FOTO: PRINTSCREEN AVAZ.BA

Isti vir razkriva, da se cene pištol gibljejo od 50 evrov navzgor, odvisno od znamke in stanja. Pištola “Crvena zastava“, tako imenovana sedmica in M57 (tetejac) sta na ulici redkejša, stanejo pa med 250 in 300 evri. Škorpion, proizveden v Kragujevcu “Crvena zastava”, stane 150 evrov, enak model češke Zbrojovke je nekaj dražji. Heckler, ki je redkejši in ga uporabljajo le hujši kriminalci, pa stane 500 evrov. Zolja stane 100 evrov, dušilec za pištolo pa 50 evrov.

Mićo Letić, dolgoletni inšpektor Ministrstva za notranje zadeve Kantona Sarajevo, opozarja, da so po vojni v BIH ostali deset tisoči pušk, pištol, bomb…

“Velike količine tega orožja potuje iz BiH, njegova cena pa je resnično mizerna. Nabavlja se ga v državah v regiji, v Srbiji, največ pa ga je v Republiki Srbski in predvsem ga kupujejo ljudje iz kriminalnega miljeja. Prav tako je zaskrbljujoča situacija tudi v Federaciji BiH, konkretno na področju Kantona Sarajevo, kjer ne mine teden brez streljanja”, pove Letić, ki še doda, da je še posebej zaskrbljujoče dejstvo, da je največ ilegalnega orožja v družinskih hišah, kjer stanujejo tudi otroci.

Bosansko-hercegovska javnost je bila šokirana januarja 2017, ko je v sarajevskem naselju Sokolje, mladoletni E. H. (15), čistil očetovo lovsko puško in se pri tem ustrelil v glavo. To je samo eden od mnogih primerov, kjer so umrli otroci ali pa so postali invalidi zaradi nelegalnega orožja, ki ga hranijo doma njihovi starši, je povedal inšpektor Letić.

V BIH kot tudi po svetu je najbolj razširjeno strelno orožje avtomatska puška Kalašnikov. Gre za jurišno puško, ki so jo izdelali več kot katerega drugega pehotnega orožja na svetu. Lahka dostopnost in njen lahek način upravljanja, poleg podatka, da ji ne škodi noben vremenski ali drug pogoj, so omenjeni puški dali epiteto nesmrtne puške. Na žalost, se kot takšna prepogosto najde v rokah otrok, kar je ponavadi lahko usodno. Neverjeten je podatek, da je bilo doslej v svetu proizvedenih med 70 in 100 milijonov pušk Kalašnikov.

COMMENTS

Wordpress (0)