Rusi trdijo: V Gruziji je umrlo 73 oseb pri testiranju ameriškega biološkega orožja – TOPNEWS.si

Rusi trdijo: V Gruziji je umrlo 73 oseb pri testiranju ameriškega biološkega orožja

Rusi trdijo: V Gruziji je umrlo 73 oseb pri testiranju ameriškega biološkega orožja

Ministrstvo za obrambo Rusije je v četrtek obtožilo ZDA, da izvajajo raziskave biološkega orožja in pri tem kršijo pravila varnosti, kar je povzročilo smrt več deset ljudi v Gruziji.

Minitrstvo za obrambo Rusije je obtožilo ZDA, da izvajajo poskuse biološkega orožja, pri tem pa kršijo varnostna pravila, kar je imelo za posledico smrt najmanj 73 mrtvih v Gruziji.

Igor Georgadze, bivši šef KGB Gruzije

Smrtonosno testiranje so predstavili kot proučevanje novih zdravil. Eksperiment so izvedli v ameriškem biomedicinskem laboratoriju v Gruziji, ki deluje kot Centar za preiskave javnega zdravja “Ričard Lugar”, ki se nahaja v naselju Aleksejevka v Tbilisiju, odprli pa so ga leta 2013. Igor Kirilov, ki je v ruski vojski zadolžen za obrambo pred radiološkim, kemičnim in biološkim orožjem, trdi, da je center “Lugar” del široke mreže laboratorijev pod nadzorom Pentagona.

Bivši šef KGB Gruzije, Igor Georgadze, ki je po “rožnati revoluciji” pobegnil iz države, sedaj pa živi v Rusiji, je pred kratkim v Moskvi sporočil novinarjem, da se je obrnil na ameriškega predsednika Donalda Trumpa s prošnjo, da se preišče delo laboratorija “Richard Lugar”. Geogradze je postregel s podatki o 30-ih umrlih osebah v decembru 2015 pri zdravljenju hepatitisa C. Umrli naj bi jemali zdravilo “Sovaldi”, ki ga izdeluje družba iz Kalifornije. Zanimivo je, da je bil član upravnega odbora družbe “Gilead Sciences” svoj čas Donald Ramsfeld, nekdanji minister za obrambo ZDA.

Za tem je aprila 2016 umrlo še 30 ljudi, avgusta istega leta pa še 13. V dokumentaciji je zapisano, da so umrli zaradi neznane bolezni. Georgadze trdi, da v uradni dokumentaciji niso navedena imena umrlih, temveč le leto in datum rojstva ter njihov spol.

Sicer pa Georgadze kategorično trdi, da ima dokumente, ki vsebujejo vse podrobnosti o delu omenjene ustanove. Na podlagi njegovih dokazov, so strokovnjaki ruskega ministrstva za obrambo prepričani, da so v omenjeni ustanovi in na še eni lokaciji v Tbilisiju izvajala testiranja orožja za množično uničenje.

General Igor Kirilov

Vseh 73 nesrečnikov je bilo izpostavljeno visokotoksičnim, kemičnim in biološkim agensom, pri katerih je zelo visoka stopnja smrtnosti, je pojasni Igor Kirilov.

V Ministrstvu za obrambo Rusije pričakujejo odgovor Gruzije in ZDA, zakaj se v centru “Lugar” hranijo elementi kemičnega in biološkega orožja. V Moskvi trdijo, da so potrjeni dvomi, da se Američani ukvarjajo z razvojem novega biološkega orožja tako, da se izognejo Konvenciji o prepovedi biološkega in toksičnega orožja.

Američani so že pred časom zanikali, da bi se v tem centru ukvarjali z biološkim orožjem.

V Moskvi sumijo, da so Američani eksperimentirali z novim biološkim orožjem tudi v laboratorijih, ki se nahajajo v drugih državah, ki mejijo z Rusijo.

Pata Imnadze, vodja laboratorija “Lugar” pri Centru za nadzor bolezni in zaščito zdravja v Tbilisiju, je za rusko TV Russia Today izjavil, da se pri njih ne dogaja nič posebnega.

Gruzijske oblasti so pozvale ruske strokovnjake, da se udeležijo mednarodnega seminarja, ki se bo odvijal prav v Raziskovalnem centru “Richard Lugar”, 14. i 15. novembra.

V času med 2005 in 2015 naj bi Centar za raziskave kopenske vojske ZDA na Daguejskem poligonu kršil pravila varnosti, saj je poslal spore antraksa na 194 naslovov v deset držav po svetu. General Kirilov (na slici) je spomnil, da se je tako imenovana svinjska gripa leta 2007 in 2008 razširila prav iz Gruzije v južne dele Rusije, kot tudi v nekatere evropske države in na Kitajsko.

COMMENTS

Wordpress (0)