(VIDEO) Ameriške sankcije proti Rusiji enostavno ne delujejo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ameriške sankcije proti Rusiji enostavno ne delujejo

(VIDEO) Ameriške sankcije proti Rusiji enostavno ne delujejo

Po več kot štirih letih sankcij in različnih omejitev na globalnem trgu, ki jih je uvedla ameriška administracija in države Evropske unije, ki po mnenju Moskve v svojo škodo slepo sledijo politiki Washingtona, podatki, vključno s tretjim kvartalom letošnjega leta, govorijo, da tovrstna metoda pritiska na Moskvo, da bi “slednja spremenila svoje obnašanje”, enostavno ne funkcionira.

Včeraj so namreč objavili popolne podatke o proračunu Ruske federacije, ki glede na BDP beleži presežek v višini 3,5 odstotka.

Zvezni proračun Ruske federacije v obdobju od junija do septembra 2018 izkazuje presežek v višini 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) ali 2.548,2 milijarde rubljev ali 38,6 milijard dolarjev, je sporočilo rusko ministrstvo za finance. V enakem obdobje lani je proračun izkazoval deficit.

Proračunski prihodki so v času od junija do septembra 2018 znašali 13.988,6 milijard rubljev, odhodki pa 11.440,4 milijard rubljev.

Anton Siluanov, ruski minister za finance

Največje proračunske izdatke so tradicionalno predstavljala sredstva, namenjena izvajanju socialne politike – 3.445 milijard rubljev (52 milijard dolarjev) in za nacionalno obrambo – 1.985 milijard rubljev (30 milijard dolarjev).

Po ruskem zakonu o proračunu za leto 2018, ki je bil sprejet ob predvidevanjih cene nafte med 50 do 55 dolarjev za barel, je bil predviden proračunski deficit v višini 1,3 odstotkov BDP-ja. Po oceni prvega podpredsednika vlade in ministra za finance Antona Siluanova, bo proračun v letošnjem letu zaključen s presežkom, z opombo, da niso bila povečana davčna bremena, kot tudi ni bilo rezov javne porabe v socialni sferi.

Te številke potrjujejo teorijo dveh prejemnikov Nobelove nagrade za ekonomijo, Josepha Stiglitza in Paula Krugmana, kii sta ostro nasprotovala neoliberalnemu receptu konsolidacije proračuna preko povečanja fiskalnih in parafiskalnih dajatev in z drakonskimi rezi javne porabe.

Vse to se dogaja v pogojih sankcij in drugih omejitev, ki jih je Zahod sprejel proti Rusiji. Res je tudi, da je ameriška administracija preko ustvarjanja napetosti z Iranom dvignila cene nafte na raven, kjer je barel pred nekaj tedni prebil mejo 80 dolarjev, in da se je v zadnjih dneh nafta prodajala tudi po ceni 85 dolarjev za barel, danes pa njena cena znaša 81 dolarjev za barel (kar gre na roko tudi Rusiji), so kljub vsemu podatki ruskega ministrstva za finance presenetili tudi največje optimiste.

COMMENTS

Wordpress (0)