(VIDEO) Merklova pri reševanju meje med Slovenijo in Hrvaško napovedala “nemško intervencijo”: “Poskušala bom tudi malce prispevati k temu, da se pametno pogovorite o tem”. – TOPNEWS.si

(VIDEO) Merklova pri reševanju meje med Slovenijo in Hrvaško napovedala “nemško intervencijo”: “Poskušala bom tudi malce prispevati k temu, da se pametno pogovorite o tem”.

(VIDEO) Merklova pri reševanju meje med Slovenijo in Hrvaško napovedala “nemško intervencijo”: “Poskušala bom tudi malce prispevati k temu, da se pametno pogovorite o tem”.

Ena od tem pogovora, ob prvem bilateralnem obisku predsednika vlade Marjana Šarca v Nemčiji z nemško kanclerko Angelo Merkel, je bil tudi arbitražni sporazum. Nekaj besed sta namenila tudi (ne)implementaciji arbitražne odločitve glede meje med Slovenijo in Hrvaško. Tudi Nemčija bo pomagala Sloveniji pri odpravi mejnega spora s Hrvaško, je dejala in dodala, da je pogovor tekel tudi na temo migracij in mednarodne situacije na splošno.

“Govorila sva seveda tudi o tem mejnem vprašanju Slovenije in Hrvaške, ampak Slovenija nikakor ni država enega problema in nikakor ne želi biti. Mi bomo na tem vprašanju pri tem vprašanju tako kot smo bili tudi v bodoče konstruktivni, seveda pa moramo zagovarjati svoje stališče in ga tudi bomo, kajti razsodba je bila. Mi se moramo zdaj začeti pogovarjati o implementaciji te razsodbe. Verjamem pa, da to ni gledano globalno, se pravi v luči celotne evropske Unije to ni problem, ki bi bil ta hip med prvimi”, je med drugim dejal Marjan Šarec.

Na ugotovitev dopisnice RTV Slovenije, da je nemško stališče z obmejnim sporom jasno, sodbo iz Haaga je treba spoštovati. Ali to po vašem mnenju pomeni, da Hrvaška krši evropsko pravo, če ne spoštuje te sodbe, in če je tako, kaj naj potem EU naredi in ali to ne vpliva na celotno varnostno situacijo na Balkanu, je nemška kanclerka Angela Merkel dejala: “Res je zaželeno, da se ta spor reši. Nemško stališče ste pravilno opisali in sedaj se v medijih ne bom izrazila v zvezi s tem, kako je treba to oceniti. Več bom skušala, če je želeno tudi malce prispevati k temu, da se pametno pogovorite o tem. Vsekakor pa ni to tema, ki bi se jo reševalo v javnosti. In vsaj tak vtis sem doživela doslej”.

Marjan Šarec je potrdil, da je bila tema povezana z mejo in Schengenom ter varnostjo tudi vprašanje migracij. “Praktično ni države v Evropi, ki se s tem ne bi soočala. Slovenija je doslej izpolnjevala tudi na tem področju svoje zaveze. Smo tisti, ki branimo Schengen. Smo na meji Schengenska področja in smo svojo nalogo doslej dobro opravili in jo bomo tudi v bodoče, kajti vprašanja notranje varnosti so izjemnega pomena za celotno Evropsko unijo, ker tudi gospodarstvo in druge stvari ne morejo delovati, če ni varnosti. Tukaj mislim predvsem na pojave terorizma, ki so v Evropi, ki smo jim priča. In zato moramo tudi na tem področju sodelovati. Verjamem da doslej smo in verjamem, da lahko naredimo še kaj več. Tako, da so ta vprašanja, ki sva jih imela danes na dnevnem redu, tista pomembna vprašanja, ki niso filozofska vprašanja, tako, da bom rekel brez posledic, ampak so vprašanja, ki jih je treba reševati. Če ne bo Evropa solidarna, če ne bomo vsi spoštovali svojih zavez, potem pač prihodnost ne bo tako lepa, kot bi si želeli”.

Merklova pa je na direktno vprašanje Slovenske tiskovne agencije, kako je zadovoljna s slovenskim nadzorom zunanje Schengenske meje, pohvalila slovensko varovanje meja. Nasmešek na ustnice pa ji je privabil dodatek k novinarskemu vprašanju Marjanu Šarcu, če bo lahko komentiral odgovor “premierke” Merklove, kaj vse Slovenija naredi pri varovanju zunanje meje.

“Slovenija je naredila vse za varovanje zunanje meje. To še vedno počne in kjer potrebuje podporo, tudi prosi zanjo. Zato smo tudi ustanovili Frontex. Sicer pa je Slovenija izpolnila dolžnost, ki izhaja tudi iz tega sklepa o kvotah. Torej sodelovanje je odlično pri vprašanju migracij v Sloveniji.

Šarec je zadrego, ki jo je povzročil slovenski novinar rešil diplomatsko z odgovorom, da k temu, kar je povedala Merklova “veliko ni za dodati”. “Mogoče glede Frontexa bi še to dodal, da bi mogoče bilo dobrodošlo skupno evropsko varovanje zunanjih evropskih mej. Se pravi, v primeru hrvaško-bosanskohercegovske in hrvaško-srbske meje, recimo tam bi lahko po našem mnenju uporabili Frontex”.

COMMENTS

Wordpress (0)