(VIDEO) Hrvaška se oborožuje: Po bojnih letalih, prispela tudi ameriška helikopterja! Vlada ZDA podarila Hrvaški dva Black Hawka, vredna 50 milijonov dolarjev – TOPNEWS.si

(VIDEO) Hrvaška se oborožuje: Po bojnih letalih, prispela tudi ameriška helikopterja! Vlada ZDA podarila Hrvaški dva Black Hawka, vredna 50 milijonov dolarjev

(VIDEO) Hrvaška se oborožuje: Po bojnih letalih, prispela tudi ameriška helikopterja! Vlada ZDA podarila Hrvaški dva Black Hawka, vredna 50 milijonov dolarjev

Vlada Združenih držav Amerike je odobrila donacijo dveh helikopterjev “Black Howk” naši južni sosedi Hrvaški.

Donacija vključuje dva nova helikopterja z opremo in rezervnimi deli v vrednosti približno 50 milijonov ameriških dolarjev. Gre za popolnoma nova helikopterja, ki bi morala prispeti v Hrvaško leta 2020, piše hrvaški Jutarnji list.

Black Hawk UH-60M

Dva ameriška helikopterja serije M sta v četrtek pristala na letališču blizu Zagreba, da bi v petek domači javnosti predstavili za kakšne helikopterje dejansko gre. Black Hawk-UH60M je večnamenski vojaški helikopter, ki je po navadi v uporabi kot transportni vojaški helikopter ali pa kot jurišni helikopter za zračne desante.

“Black Hawk UH-60M” je najnovejša verzija tovrstnih helikopterjev, opremljenega z najmodernejšimi komunikacijskimi, navigacijskim in senzorskimi sistemi.

Z odločitvijo ameriške vlade o donaciji prvih dveh helikopterjev UH-60M se je začela že dolgo napovedana zamenjava ruske tehnologije z zahodno. V tem trenutku hrvaško vojaško letalstvo uporablja ruske transportne helikopterje MI8, MI8- MTV1 in MI 171SH.

Hrvaška namerava zadržati le transportne helikopterje MI 171Sh, ki se trenutno nahajajo na generalnem remontu, da bi jih lahko uporabljali še naslednjih 10 let.

COMMENTS

Wordpress (0)