Poljska je blokirala dokument EU o človekovih pravicah zaradi zaščite LGBT manjšine – TOPNEWS.si

Poljska je blokirala dokument EU o človekovih pravicah zaradi zaščite LGBT manjšine

Poljska je blokirala dokument EU o človekovih pravicah zaradi zaščite LGBT manjšine

Poljska vlada je v četrtek blokirala sprejem akta o zaščiti temeljnih pravic v Evropski uniji, ker je v besedilu omenjena diskriminacija LGBT skupnosti, ni pa eksplicitno omenjena diskriminacija kristjanov in Judov.

Poljski minister za pravosodje Zbihniew Ziobro je po srečanju z evropskimi kolegi v Luksemburgu dejal, da se je odločil vložiti veto na sprejem sklepov Sveta EU. Svoje stališče je obrazloži, da so ostali ministri zavrnili omembo judovske in krščanske religije v delu besedila, ki obravnava diskriminacijo verskih skupin.

Poljska zahteva, da EU zaščiti kristjane in Jude

“Versko sovraštvo zastruplja Evropo”, je dejal poljski minister in dodal, da bi morali zaščititi kristjane in Jude pred versko diskriminacijo, tako kot se ščitijo pravice LGBT oseb, otrok, žensk in priseljencev.

Neimenovani diplomatski vir je pojasnil, da so bili ostali ministri proti selektivnemu navajanju religij v besedilu.

Besedilo, ki je bilo predmet obravnave, omenja dejstvo, da so člani skupnosti LGBT “pogosto žrtve diskriminacije, fizičnega nasilja in hujskanja k sovraštvu in nasilju v EU.”

Poljski veto pomeni, da je bilo besedilo sprejeto zgolj kot sklep avstrijskega predsedovanja Svetu EU in ne kot uradna besedilo, ki ga potrjuje Svet in njegovih 28 članic.

Incident, ki se je zgodil v četrtek, je bil v kontekstu močnih napetosti med EU in Varšavo. Evropska komisija, pod okriljem Francije in Nemčije, kritizira vladajočo konzervativno stranko Zakon in pravičnost, ker želi izvesti vrsto spornih sodnih reform na Poljskem.

COMMENTS

Wordpress (0)