Estonijo še vedno pretresa škandal s pranjem denarja – TOPNEWS.si

Estonijo še vedno pretresa škandal s pranjem denarja

Estonijo še vedno pretresa škandal s pranjem denarja

Banke, aktivne v Estoniji, ki so bile v središču afere s pranjem ruskega denarja, v katero je bila vključena tudi danska Danske Bank, so med leti 2008 in 2017 izvedle čezmejne transakcije v vrednosti več kot milijarde ameriških dolarjev, je sporočila estonska centralna banka.

Estonijo še vedno pretresa škandal, od kar se je razkrilo, da se v državi članici EU, z 1,3 milijona prebivalcev, preko bančnih računih nerezidentov pere denar iz Rusije, Ukrajine, Moldavije in Azerbajdžana .

Preko bank v Estoniji so se prale milijarde evrov iz Rusije, Ukrajine, Moldavije in Azerbajdžana

Podatki o čezmejnih transakcijah, ki jih je prvi razkril Bloomberg, pravijo, da je operacija pranja denarja preko te majhne baltske države, v kateri je sodelovala estonska podružnica Danske bank, veliko večja, kot so sprva predvidevali.

Po podatkih centralne banke Estonije so skupne čezmejne transakcije znašale 1,1 bilijona evrov, kar vključuje vsa plačila, tako rezidenčne kot nerezidenčne transakcije.

V banki so navedli, da preiskujejo za 200 milijard evrov transakcij, ki so bile med letoma 2007 in 2015 izvedene prek računov 15.000 nerezidentov, med katerimi so stranke iz Rusije, Azerbajdžana, Ukrajine in drugih nekdanjih sovjetskih republik. Od 15.000 računov, ki so pod nadzorom, jih je bilo pregledanih okoli 6.200. Po neuradnih informacijah naj bi 23 odstotkov spornih sredstev prišlo iz Rusije

Centralna banka Estonije ni sporočila, ali meni, da je katera od teh transakcij sumljiva

Centralna banka Estonije je sporočila le, da nerezidenčni računi pomenijo “le del tega zneska”, kar pa za strokovnjake pomeni presenečenje.

“To pomeni, da Danske Bank ni edina, in da to velja tudi za druge banke,” je dejal strokovnjak za pranje denarja Jakob Dedenroth Bernhoft iz Kopenhagna.

Danske bank ni edina?

V Estoniji poslujejo tudi Švedski banki SEB in Swedbank, obe pa beležita padec prometa za 3,3 odstotke oziroma 5,8 odstotkov.

Največja banka v regiji Nordea je tudi zaznala 2,9-odstotno znižanje prometa.

Delnice Danske bank so marca izgubile tretjino svoje vrednosti, promet te banke pa se je zmanjšal za 1,5 odstotka.

Neimenovani trgovec z denarjem opozarja, da so nordijske banke v najboljšem lastništvu med evropskimi finančnimi institucijami in so zato zelo ranljive, če pride do slabih novic.

Podatki o možnih ravneh pranja denarja v Estoniji so se postopoma razkrivali v zadnjih nekaj mesecih. V maju so podatki estonske finančne obveščevalne službe pokazali, da je bilo preko bank v državi med leti 2012 in 2016 opranih več kot 13 milijard evrov, od tega pa vsaj 7.3 milijarde evrov preko bančnih računov nerezidentov.

Direktor Danske bank je zaradi pranja denarja odstopil

Prejšnji mesec je Danske Bank iz Danske v internem poročilu objavila, da so bila plačila v višini 200 milijard evrov, od tega je bil velik del označen kot “sumljiv”, izvedena prek svoje estonske hčerinske družbe med letoma 2007 in 2015.

Že na začetku avgusta so danski tožilci sporočili, da so zadevo vzeli pod drobnogled, z neodvisno odvetniško družbo pa se je preiskave sumljivih poslov lotil tudi Danske Bank. V banki direktorju Thomasu Borgenu sicer ne pripisujejo odgovornosti za nastale razmere, a je sam presodil, da je najbolje zanj, da banko zapusti. Tako je zardi škandala odstopil 19. septembra, saj je preiskava, ki jo je naročila banka, odkrila pomanjkljivosti v prejšnjem nadzoru in spoštovanju estonskih predpisov. “Čeprav sem s pravnega vidika nedolžen, sem na koncu odgovoren. Ni dvoma, da smo bili kot organizacija neuspešni, in da nismo izpolnili pričakovanj,” je po poročanju Reutersa dejal 54-letni Borgen, ki bo sicer ostal na položaju, dokler ne bo imenovan novi vodja banke.

Banka je sicer vedela, da imajo v Estoniji stranke, ki prinašajo velika tveganja. Da bi si povrnili del ugleda, je banka napovedala, da bo približno 200 milijonov evrov namenila neodvisni fundaciji, ki se ukvarja s preprečevanjem finančnih kaznivih dejanj.

Ameriški investitor Bill Browder je že julija proti Danske bank na Danskem in v Estoniji podal kazensko ovadbo. Na sodni epilog, kot kaže, bomo morali še malce počakati.

 

COMMENTS

Wordpress (0)