Trump in Erdogan okrepila pritisk na Riad: “Zahtevamo resnico o izginulem novinarju” – TOPNEWS.si

Trump in Erdogan okrepila pritisk na Riad: “Zahtevamo resnico o izginulem novinarju”

Trump in Erdogan okrepila pritisk na Riad: “Zahtevamo resnico o izginulem novinarju”

Predsednik ZDA Donald Trump je okrepil pritisk na Savdsko Arabijo, da bi priskrbel informacije o tem, kaj se je zgodilo z izginulim savdskim novinarjem Jamalom Khashoggijem in sporočil, da je odločen priti resnici do dna v zvezi s tem primerom.

Trump je izginotje savdskega novinarja ocenil za “zelo resno situacijo”, v zvezi s katero je govoril s savdskimi uradniki “na najvišji ravni”. Ni pa želel povedati, s kom je govoril.

BBC opozarja, da turški organi trdijo, da so Khashoggija ubili v konzulatu Savdske Arabije, kar pa Savdska Arabija zavrača.

“Ne smemo dopustiti, da se takšne stvari dogajajo novinarjem oziroma komurkoli. Zahtevamo vse. Želimo vedeti, kaj se tam dogaja, “je včeraj povedal Trump, ki je dodal, da si želi v Belo hišo povabiti Khashoggijevo zaročenko, poroča Reuters..

Tudi turški predsednik Rexhep Tayyip Erdogan je zaradi izginotja novinarja okrepil pritisk na Savdsko Arabijo.”V zvezi s takšnim incidentom ne moremo ostati tiho,” je dejal Erdogan novinarjem, ki so z njim leteli iz Madžarske, poročajo turški mediji. Izrazil je tudi dvome v trditve Savdske Arabije, da je Khashoggi 2. oktobra zapustil konzulat nepoškodovan in zatem izginil, piše AP.

Khashoggi (59) je izginil pred tednom dni, ko je vstopil v konzulat Savdske Arabije v Istanbulu, da bi pridobil dokumente za poroko s turškim zaročenko.

Turški uradniki se bojijo, da je bil novinar Khashoggi ubit v poslopju konzulata, medtem ko savdski uradniki pravijo, je zapustil stavbo nepoškodovan, vendar v zvezi s tem niso predložili dokazov, da je resnično zapustil stavbo.

Khashoggi je zapustil Savdsko Arabijo lani, ko je kritiziral Savdsko politiko v Jemnu in pritisk, ki se izvaja proti kritikom oblasti.

Turški mediji so včeraj objavili fotografije domnevne savdske 15-članske “Ekipa za umor” in video posnetek o sumljivem gibanju v konzulatu Savdske Arabije po izginotju savdskega novinarja, ki ni izstopil iz stavbe.

Savdska Arabija se ni odzvala na objavo slik – čeprav le te ne zagotavljajo dokončnega dokaza o Khashoggijevi usodi – ki so bile objavljene na turških televizijskih postajah po vsem svetu, poroča AP.

Jamal Khashoggi

Washington post: Savdska Arabija je načrtovala pripreti Khashoggija

Washington Post poroča, da so ameriški obveščevalci prišli do informacij, da je Savdska Arabija nameravala pridržati Khashoggija, ki je izginil pred tednom dni.

Washington Post se sklicuje na neimenovane uradnike ZDA, ki so seznanjeni z delom obveščevalnih služb in so povedali, da je savdski princ Mohamed bin Salman izdal nalog za operacijo proti Khashoggiju, da se ga zvabi iz njegovega doma v Virginiji v Savdsko Arabijo in nato zadrži v priporu.

Vodja Odbora za zunanje zadeve v ameriškem senatu Bob Corker je dejal, da je preučil podatke ameriških obveščevalcev, na podlagi katerih je bil Khashoggi ubit 2. oktobra, ko je vstopil v konzulat Savdske Arabije v Turčiji, poroča AP.

COMMENTS

Wordpress (0)