(VIDEO) INTERPOL zahteva od Kitajske pojasnilo glede izginotja predsednika te organizacije: Za Mengom Hongweijem se je na Kitajskem izgubila vsaka sled, pojavile so se prve teorije o skrivnostnem izginotju! – TOPNEWS.si

(VIDEO) INTERPOL zahteva od Kitajske pojasnilo glede izginotja predsednika te organizacije: Za Mengom Hongweijem se je na Kitajskem izgubila vsaka sled, pojavile so se prve teorije o skrivnostnem izginotju!

(VIDEO) INTERPOL zahteva od Kitajske pojasnilo glede izginotja predsednika te organizacije: Za Mengom Hongweijem se je na Kitajskem izgubila vsaka sled, pojavile so se prve teorije o skrivnostnem izginotju!

Mednarodna kriminalistična policija Interpol je na kitajske oblasti naslovila uradno zahtevo glede informacije o svojem predsedniku, Kitajcu Mengu Hongweiju, ki je izginil na poti v domovino.

Interpol, s sedežem v francoskem Lyonu, je v današnjem sporočilu za javnost sporočil, da je preko varnostnih kanalov zahteval od kitajskih oblasti informacijo o statusu Menga Hongweija, ki je tudi namestnik ministra javne varnosti Kitajske.

V sporočilu Interpola so zapisali, da “pričakujejo uraden odgovor kitajskih oblasti, saj so zaskrbljeni za zdravje svojega predsednika”. Kitajska se za zdaj še ni odzvala na zahtevo. Hongweijeva soproga je povedala, da se s soprogom ni slišala odkar je Hongwei konec septembra odpotoval iz Liona na Kitajsko. Francija se je odločila, da bo začela lastno preiskavo tega primera.

Francoske oblasti so sporočile, da se je Meng Hongwei (64) vkrcal v letalo in pripotoval na Kitajsko, vendar ni znano, kaj se je z njim zatem dogajalo. Kitajski časnik iz Honkonga Sauth Chaina Morning Post je namigoval, da je Meng Hongwei morda najnovejša tarča proti-korupcijske kampanje na Kitajskem.

Na podlagi pisanja omenjenega časnika, naj bi Menga Hongweija po pristanku domnevno “odvedli” na zaslišanje preiskovalcev vladajoče Komunistične partije Kitajske (KPK). Centralna komisija za disciplinsko inšpekcijo in tajna agencija KPK za znotrajpartijske preiskave se za zdaj v zvezi s tem še nista oglasili.

Meng Hongwei je prvi Kitajec na čelu Interpola. Funkcijo je prevzel leta 2016. Njegovo izginotje ne bo imelo večjega učinka na operativno funkcioniranje Interpola, saj je za upravljanje vsakodnevnih operacijama zadolžen generalni sekretar te organizacije.

COMMENTS

Wordpress (0)