Prva srbska cerkev v Sloveniji po 70-ih letih: V Kopru bodo pravoslavci poleg cerkve dobiti še otroško igrišče! – TOPNEWS.si

Prva srbska cerkev v Sloveniji po 70-ih letih: V Kopru bodo pravoslavci poleg cerkve dobiti še otroško igrišče!

Prva srbska cerkev v Sloveniji po 70-ih letih: V Kopru bodo pravoslavci poleg cerkve dobiti še otroško igrišče!

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjuga bodo v Kopru do konca leta položili temeljni kamen za gradnjo nove pravoslavne cerkve. V zvezi s tem je včeraj srbski patriarh Irinej gostil župana Kopra Borisa Popoviča. “Zelo sem ponosen na dejstvo, da se bo prvič po 70-ih letih gradilo pravoslavno cerkev in to prav v Kopru, kjer sem župan”, je dejal Popovič po sestanku s patriarhom, ki je blagoslovil gradnjo pravoslavnega hrama.

Občina je zagotovila vso infrastrukturo za gradnjo pravoslavne cerkve. Koprski paroh Dejan Mandić pa je poudaril, da bodo lokalne oblasti uredile tudi dostop do hrama in zgradile otroško igrišče, na katerem se bodo otroci in njihovi starši družili po liturgiji in urah verouka.

Boris Popovič je rojen v Kopru, njegov oče je pravoslavec iz Berana, ki je prišel v Slovenijo, kjer je spoznal Borisovo mamo Slovenko in nadaljeval življenje v slovenskem primorju.

Boris se je v mladosti ukvarjal z avtomobilizmom in je edini voznik s prostora bivše Jugoslavije, ki je bil v avtomobilskih dirkah uradno tretji na svetu.

Naj spomnimo, da je bil poglavar srbske pravoslavne cerkve patriarh Irinej prvič od imenovanja pred osmimi leti maja letos v Sloveniji, namen njegovega obiska pa je bila posvetitev ljubljanskega Kulturno-pastoralnega centra.

Takrat je patriarh irinej obiskal tudi Koper, kjer si je s tamkajšnjim županom Borisom Popovičem in koprskim parohom Dejanom Mandićem ogledal zemljišče, kjer naj bi predvidoma stala druga pravoslavna cerkev v državi. Izbrana lokacija je zelenica za nakupovalnim centrom Planet Koper, ki je v lasti koprske občine.

Patriarh Irinej je ob robu obiska spomnil tudi na odlične odnose med Slovenijo in Srbijo. “Srbski narod spoštuje Slovenijo, vedno smo si bili blizu in želim si, da tako ostane tudi v prihodnosti. Slovenija je srbskemu narodu vedno predstavljala odličen zgled države z razvojem in napredkom,” je po navedbah koprske občine izpostavil patriarh.

COMMENTS

Wordpress (0)