Nov način pridelovanja hrane: Bill Gates in Jeff Bezos združila moči – investirala bosta v bakterijo, ki lahko reši svet – TOPNEWS.si

Nov način pridelovanja hrane: Bill Gates in Jeff Bezos združila moči – investirala bosta v bakterijo, ki lahko reši svet

Nov način pridelovanja hrane: Bill Gates in Jeff Bezos združila moči – investirala bosta v bakterijo, ki lahko reši svet

Po pisanju Business Insiderja sta se najbogatejša človeka sveta Bill Gates in Jeff Bezos odločila združiti moči pri razvoju bakterije, ki bi zmanjšala uporabo dušikovih gnojil. Ocenjujeta, da gre za konkreten način, kako rešiti naš planet pred toplogrednimi plini.

Septembra se je skupina milijarderjev – investitorjev, med katerimi so bili tudi Jeff Bezos, Bill Gates in Michael Bloomberg, odločili, da bodo namenili milijardo dolarjev za investicije v energetska startup podjetja. Investicije so del inovacijskega investicijskega sklada, imenovanega Breakthrought Ventures, ustanovljenega s ciljem, da se v podjetja vloži kapital, ki bi znanstvenikom in inženirjem omogočil delo v transformacijskih energetskih tehnologijah.

Eno od takih je kalifornijsko podjetje “Pivot Bio”, ki je iz omenjenega sklada dobilo 70 milijonov dolarjev za razvoj genetsko modificirane dušikove bakterije.

Omenjeno podjetje je identificiralo velik problem, prisoten v kmetijstvu: kmetje uporabljajo preveč dušikovih gnojil, ki zelo vplivajo na onesnaževanje. Za boljšo rast rastlin, kmetje uporabljajo vse več gnojil. Gnojila izpuščajo dušikove-okside, vrsto toplogrednih plinov, ki so veliko močnejši od ogljikovega-dioksida. Dolgo se zadržujejo v zemlji in zraku, onesnažujejo pa tudi reke in potoke. Strupeni so tudi za ljudi, saj lahko v stiku z oporočno vodom zbolijo zaradi odpovedi delovanja jeter in ledvic.

Podjetje “Pivot Bio” je odkrilo bakterijo, ki lahko zmanjša potrebo po uporabi tega nevarnega gnojila. Po besedah predstavnikov podjetja, se ta bakterija nahaja v naravi, vendar je ostala neaktivna zaradi uporabe gnojil.

Z genetsko modifikacijo te bakterije, je podjetje razvilo sredstvo, s katerim bodo kmetje lahko poškropili semena z baterijo v tekoči obliki.

“Takoj ko seme vzklije in oblikuje korenino, jo mikrobi obdajo kot rokavica. To omogoča bakteriji, da vsakodnevno nahrani rastlino, s čimer se odpravi potreba po dodatnem gnojenju”, je dejal izvršni direktor podjetja Karsten Temme.

“Pivot Bio” svetuje kmetom, naj še naprej uporabljajo enake metode, vendar tako, da bodo pri prvem gnojenju zmesi gnojila in insekticidov dodali genetsko modificirano bakterijo.

Temme je postregel s podatkom, da gre približno 3-4 odstotke svetovne energije za globalno proizvodnjo gnojil, in da v procesu proizvodnje prihaja do oddajanja škodljivih plinov v ozračje.

COMMENTS

Wordpress (0)