Na Kitajskem izginil prvi človek Interpola Menge Hongwei – TOPNEWS.si

Na Kitajskem izginil prvi človek Interpola Menge Hongwei

Na Kitajskem izginil prvi človek Interpola Menge Hongwei

Francoska policija je potrdila, da je začela preiskavo izginotja prvega človeka Interpola, Mengeja Hongweija.

Izginotje Hongweija, nekdanjega namestnika ministra v kitajski vladi in sedanjega predsednika Interpola, so prijavili potem, ko je prejšnji teden odpotoval v rodno Kitajsko. Od takrat o njem ni sledi niti glasu.

64-letni predsednik Interpola živi v francoskem Lyonu s svojo ženo in otroki, ki z njim niso bili v stiku že od 29. septembra, odkar odpotoval na Kitajsko.

Francoska policija je za Reuters potrdila, da jim je družina Hongwei povedala, da z njim ne morejo stopiti v stik, niti ugotoviti, kje se trenutno nahaja.

Meng Hongwei je bil novembra 2016 izvoljen za predsednika Interpola, ki pomaga policijam po vsem svetu pri preiskavah, ki zahtevajo mednarodno policijsko sodelovanje.

Aktivisti za človekove pravice so opozarjali na njegove povezave s kitajsko vlado.

Meng Hongwei je bil pred tem namestnik ministra za javno varnost na Kitajskem in direktor obalne straže. Independent poroča, da se mu mandat na položaju predsednika Interpola izteče leta 2020.

Aktivisti za človekove pravice so, preden je Honhwei pred dvema letoma prevzel funkcijo predsednika Interpola, izrazili zaskrbljenost zaradi njegove tesne povezanosti s kitajsko vlado.

“To je neverjetno glede na dolgoletno prakso Kitajske, ki poskuša uporabiti Interpol za aretacijo oporečnikov in ljudi, ki so pobegnili iz Kitajske,” je dejal Nicholas Bequelin, direktor Amnesty International za vzhodno Azijo.

COMMENTS

Wordpress (0)