Italijanski podpredsednik vlade močno napadel šefa Evropske komisije – TOPNEWS.si

Italijanski podpredsednik vlade močno napadel šefa Evropske komisije

Italijanski podpredsednik vlade močno napadel šefa Evropske komisije

Podpredsednik italijanske vlade in vodja Lige Matteo Salvini je včeraj ostro napadel predsednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckerja, ki je dan prej kritiziral predlog italijanskega proračuna in mu zagrozil, da bo zahteval odškodnino.

“Izjave in grožnje Junckerja ter drugih evropskih birokratov še naprej spodbujajo rast “spreada”, s ciljem, da se napade italijansko vlado in gospodarstvo? Mi smo pripravljeni zahtevati odškodnino,” je zapisal na Twitterju Salvini.

V petek, dan potem, ko je italijanska populistična vlada predstavila predlog proračuna, ki predvideva načrtovan primanjkljaj v višini 2,4 odstotka BDP v naslednjih treh letih in ne 1,6 odstotka v letu 2019, kot je bilo predvideno, je “spread”, razlika med italijansko in nemško obrestno mero za državne obveznice, nenadoma skočila in njegova rast pa se je nadaljevala v ponedeljek in torek.

“Spread”, ki je v sredo znašal 233 točk, je v petek zrasel na skoraj 267, v ponedeljek pa presegel 280 točk, da bi v torek dosegel okoli 290 točk, je sporočila specializirana agencija RadioCor.

Jean-Claude Juncker, vodja EK

Salvini meni, da je za takšno stanje kriv Juncker, saj je v ponedeljek Italijo primerjal z Grčijo. Po poročanju italijanskih agencij, naj bi Juncker dejal: “Ne bi želel, da bi se po reševanju hude grške krize znašli v novi grški krizi, tokrat v Italiji. Ne smemo dovoliti, da Italija zahteva posebne pogoje, ki bodo, če jih vsem odobrimo, pripeljali do ukinitve evra,” je dodal Juncker.

Salvini, ki je odgovarjal na vprašanja zasebne televizijske mreže La7, je bil do predsednika EK Junckerja še ostrejši: “Pogovarjam se s treznimi ljudmi, ki ne dajejo primerjav, ki ne držijo”, je dejal Salvini, ki je namigoval na domnevno Junckerjevo nagnjenost k alkoholu.

Italijanska vlada v obdobju sprejemanja proračuna za leto 2019 sicer preizkuša živce finančnih trgov, ki so bili že prejšnji teden nemirni, saj naj bi se proračunski primanjkljaj povzpel na 2,4 odstotka BDP-ja, kar je krepko več od načrtov prejšnje vlade oziroma zavez do EU-ja. Vladna stranka Liga, ki se vseskozi zavzema za izstop Italije iz evrske družine, zagovarja vrnitev k italijanski liri. Minister za gospodarstvo Luigi di Maio je zadevo nekoliko pomiril z izjavo, da Italija ne bo zapustila niti območja evra niti Evropske unije. Takšne izjave pa imajo ponavadi za posledico padec cene italijanskih obveznic.

Tudi borza v Milanu se je odzvala precej burno, včeraj je osrednji delniški indeks izgubil poldrugi odstotek, najbolj pa so bile na udaru delnice italijanskih bank, ki so se pocenile tudi do pet odstotkov. Italija, ki je že mesece v središču pozornosti zaradi spornih potez evroskeptične vlade Giuseppeja Conteja, ima do 15. oktobra čas, da sprejme proračun za prihodnje leto in ga posreduje Evropski komisiji. Finančni trgi se bojijo, da bo želela vlada preveč ugajati in se izogniti varčevalno naravnanemu proračunu, to pa bi še bolj negativno vplivalo na visoko italijansko zadolženost.

COMMENTS

Wordpress (0)