Merklova za korenite spremembe: Čas je za Varnostni svet Evropske unije! – TOPNEWS.si

Merklova za korenite spremembe: Čas je za Varnostni svet Evropske unije!

Merklova za korenite spremembe: Čas je za Varnostni svet Evropske unije!

Nemška kanclerka Angela Merkel se je zavzela za ustanovitev Varnostnega sveta Evropske unije na podlagi rotacije z namenom povečanja zmogljivosti in ustvarjanja novega načina vodenja evropske zunanje politike.

V svojem govoru v bavarskem Ottobeurnu, je Merklova dejala, da zunanja politika, ki temelji na konsenzu, ne more biti razumna rešitev za prihodnost.

Kot primer slabega delovanja konsenza je Merklova omenila težave pri sprejemu odločitve o uvedbi sankcij proti Rusiji.

Zamisel o ustanovitvi Varnostnega sveta EU je bila prvič omenjena na nemško-francoskem medvladnem posvetovanju (konzultacijah) junija 2018.

Po Merklovih besedah, v tem organu ni mogoče istočasno zastopati vseh 27 držav članic EU. Rotacijski princip pomeni bodisi stalno prisotnost večjih državah v organih EU (na primer Nemčije in Francije, medtem ko bi druge države morale počakati, da pridejo na vrsto) ali omejitve pri oblikovanju zunanje politike EU za njene glavne države članice.

Merklova opozarja Trumpa pred “uničevanjem” Združenih narodov

Nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila ameriškega predsednika Donalda Trumpa pred “uničevanjem” Združenih narodov.

“Verjamem, da je uničenje nečesa, ne da bi pred tem razvili nekaj novega, zelo nevarno,” je dejala Merklova na regionalni volilni kampanji na Bavarskem.

Dodala je še, da je prepričana, da je multilateralizem rešitev za mnoge svetovne probleme.

G. Trump ni uspel videti možnosti za “win-win” rešitve, namesto tega vidi v katerihkoli mednarodnih pogajanjih le enega zmagovalca.

V svojem drugem nastopu pred letnim srečanjem Združenih narodov je ameriški predsednik Trump pred Generalno skupščino povedal, da on in njegova administracija »zavračata ideologijo globalizma in sprejemata doktrino patriotizma«.

“Globalno upravljanje” je oblika “prisile in prevlade”, ki jo morajo “braniti odgovorne države”, je dejal Trump.

Nasprotovanje Merklove ameriškemu predsedniku Trumpu je nemško kanclerko postavilo v isti tabor z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresom, ki je opozoril, da je Trump v torek v New Yorku zavzel stališče, da je »svetovni red vedno bolj kaotičen«.

Guterres je branil mednarodno sodelovanje kot edini način soočanja z izzivi in grožnjami vse bolj kaotičnih časov.

“Demokratična načela so pod pritiskom,” je dejal Guterres in dodal “Svet je bolj povezan, vendar pa postajajo družbe bolj razdrobljene. Izzivi naraščajo navzven, medtem ko se veliko ljudi obrača navznoter.”

COMMENTS

Wordpress (0)