Trump se po novem zavzema za ustanovitev palestinske države – TOPNEWS.si

Trump se po novem zavzema za ustanovitev palestinske države

Trump se po novem zavzema za ustanovitev palestinske države

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da si kot rešitev izraelsko-palestinskega spora želi dve državi, kar je doslej najbolj jasen izraz podpore njegove administracije takšni rešitvi.

Trumpova administracija je v preteklosti dejala, da bo podprla takšno rešitev, če se tako odločita obe strani.

Trump je prav tako na srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanyahujem v Generalni skupščini Združenih narodov dejal, da bi rad predstavil nov mirovni načrt v dveh do treh mesecih.

“Všeč mi je rešitev dveh držav, mislim, da bo to najbolje delovalo (…) imam tak občutek,” je dejal Trump.

Netanyahu je dejal, da mora biti vsaka prihodnja palestinska država demilitarizirana, poleg tega pa mora priznati Izrael kot državo judovskega ljudstva – pogoja, za katera Palestinci menijo, da kažejo na njegovo neiskrenost pri vzpostavljanju miru.

Arabske zaveznice ZDA močno zagovarjajo rešitev dveh držav

“Če so srečni, sem srečen tudi jaz”, je dejal Trump.

Trump je na konferenci v New Yorku v sredo pozno popoldne dejal, da je odprt tudi za rešitev ene države, če se bosta za to zavzemali obe strani. Slednje je stališče, ki ga je tudi prej zagovarjal.

“Če si Izraelci in Palestinci želijo eno državo, je zame to v redu. Če želijo dve državi, je zame tudi to v redu,” je dejal in dodal: “Če so srečni, sem srečen tudi jaz.”

Dvomi so se pojavili predvsem glede tega, ali je Trumpova administracija sploh sposobna zagotoviti, kot je Trump sam dejal, “končni dogovor”, potem ko je lanskega decembra ameriški predsednik priznal Jeruzalem kot glavno mesto Izraela in tja preselil veleposlaništvo ZDA.

Trump je med drugim tudi dejal, da so “njegove sanje”, da bi dosegli dogovor pred koncem njegovega mandata, v začetku leta 2021.

“Ne želim se s tem ukvarjati v svojem drugem mandatu. V mojem drugem mandatu se bomo ukvarjali z drugimi zadevami,” je dejal in dodal: “Menim, da je bil dosežen velik napredek,” je zaključil Trump.

Netanyahu je po srečanju s Trumpom dejal, da “ni presenečen” glede Trumpove opredelitve za rešitev dveh držav, da bi dosegli mir s Palestinci, poročajo izraelski mediji.

Jeruzalem je ena od večjih težav izraelsko-palestinskega konflikta

Obe strani verjameta, da je Jeruzalem njuno glavno mesto

Obe strani trdita, da je njuno glavno mesto Jeruzalem. Trumpova poteza o priznanju Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela je razjezila Palestince, ki od takrat bojkotirajo mirovna prizadevanja Washingtona, ki jih vodi Trumpov zet in svetovalec Jared Kushner.

Palestinci želijo ustanoviti državo na Zahodnem bregu, v Gazi in vzhodnem Jeruzalemu. Izrael je leta 1967 zasedal ta območja v bližnjevzhodni vojni in si priključil vzhodni Jeruzalem, ta korak pa ni mednarodno priznan.

Palestinski minister za zunanje zadeve Riyad al Maliki je dejal, da je Trumpova zavezanost rešitvi obeh držav nezadostna.

“On jo mora jasno izraziti (…) (dve strani, ki temeljita na mejah iz leta 1967), ko so Izraelci zasedli vzhodni del Jeruzalema. Ta vprašanja so za nas zelo pomembna in to je edini način, da se lahko premaknemo naprej,” je dejal Maliki v New Yorku po srečanju predstavnikov desetih držav na robu letnega zasedanja svetovnih voditeljev.

Ameriški uradniki se niso udeležili tega sestanka.

Na vprašanje, ali bo sodeloval z Združenimi državami Amerike, ko bodo predstavile svoj nov mirovni načrt, je Maliki odgovoril: “Ne, niti malo. Dokler se bo držal svoje odločitve o Jeruzalemu, naseljih in veleposlaništvu, o tem ni govora.”

Na vprašanje, čemu bi se moral Izrael odpovedati v zameno za preselitev ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem, je Trump odgovoril: “Verjetno sem izkoristil najbolj pomembno karto. In očitno moramo narediti pošten dogovor, nekaj moramo storiti. Sporazumi morajo biti dobri za obe strani. (…) Izrael je dobil to najpomembnejšo karto, “je dejal Trump.

 

COMMENTS

Wordpress (0)