(VIDEO) Ko se mora guvernerski kandidat zagovarjati, zakaj je porabil dva krat po 15 evrov s službeno kartico – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ko se mora guvernerski kandidat zagovarjati, zakaj je porabil dva krat po 15 evrov s službeno kartico

(VIDEO) Ko se mora guvernerski kandidat zagovarjati, zakaj je porabil dva krat po 15 evrov s službeno kartico

Kandidata za guvernerja Banke Slovenije, ki je trenutno najbolj vroča funkcija v državi, so novinarji včeraj zaslišali bolj podrobno, kot je bil zaslišan katerikoli kandidat za ministra ali predsednika vlade. Guvernerski kandidat Primož Dolenc, ki ga na to mesto predlaga predsednik države Borut Pahor, je moral odgovarjati med drugim tudi na neprijetna vprašanja, s kom se dobiva po gostilnah, in zakaj je porabil 15 evrov na službeni kartici. Predstavitev in potem vprašanja novinarjev so bila bolj podobna zaslišanju v ameriškem kongresu, kjer morajo visoki funkcionarji odgovarjati še na vprašanja o zasebnem življenju, ljubicah in bog ne daj, o spolnem nadlegovanju. Tega novinarji včeraj sicer niso načenjali, je pa bil kandidat Dolenc deležen vprašanj, v kateri gostilni se s kom dobiva in o porabi na službeni kartici, ki naj bi jo nekdo iz banke Slovenije razkril javnosti, čeprav naj bi šlo za majhne vsote, menda vsega dvakrat po 15 evrov.

Najprej je Dolenc odgovarjal na vprašanje Reutersa, češ da morda ni primeren za funkcijo guvernerja, ker je pred finančno krizo imel pomembno funkcijo na A Banki.

“Kar se tiče mojega delovanja v A banki naj povem, da sem bil v A Banki direktor zakladništva. To je funkcija, ki je dva nivoja nižje pod upravo. In funkcija zakladništva v bankah je upravljanje z likvidnostjo in upravljanje z bilanco banke. In ni nikakor povezana s kreditno politiko in kreditiranjem, kjer je bila potem posledica takšna, kakršna je bila. Naj še enkrat povem, da je potrebno razumeti razmejitev odgovornosti med različnimi nivoji v banki. Kreditno politiko postavlja nadzorni svet, izvaja jo uprava in seveda nadzirajo kreditni odbori in služba za uravnavanje tveganj. In v nič od tega nisem bil vključen”

Marjanca Šajher Nova24 TV: “Mene pa zanima kolikokrat ste bili v preteklosti toženi ali ste se kdaj izvensodno poravnali, in če ste se, v kateri zadevi.

“Nisem bil tožen, nikoli se nisem izvensodno poravnal za te primere, ki jih omenjate,” je bil odločen Dolenc.

Še ena stvar me zanima, kako pogosto se dobivata z gospodom Francetom Arharjem v gostilni Livada?
“Niti enkrat se nisva srečala”.

Karmen Lugarič Kanal A: “Dobivali naj bi se z dvema oziroma štirimi osebami, pač z Deželne banke, nekaj pa z uradom predsednika in pa še z nekom. V glavnem s Trčkom iz Levice. Kaj so bile teme teh pogovorov, glede na to, da ste plačevali pač s službeno kartico. Ste jih vi povabili, so oni vas povabili, je bilo lobiranje za to mesto, ste se pogovarjali, pač glede na to, da so bili službeni sestanki, verjetno lahko poveste, kaj so bile teme?

“Če ste me pozorno poslušali, sem omenil tudi to, da se zavzemam za odprto delovanje Banke Slovenije, kar med drugim tudi pomeni, da se v okviru delovanja Banke Slovenije lahko seveda pogovarjamo z različnimi deležniki, ki se dotikajo tako ali drugače banke Slovenije. Mi imamo nemalo sestankov z različnimi deležniki v Banki Slovenije, izven banke Slovenije na različne tematike, a ne? In ni prav po mojem mnenju, da bi bile naše odločitve zaprte med štiri stene, da bi sprejemali odločitve samo na podlagi informacij, ki nam jih zagotavljajo strokovne službe. Včasih se je treba o kakšni stvari posvetovati tudi z zunanjimi strokovnjaki, tako ali drugače poslušati še kakšna druga mnenja ali pa morda kakšna stališča pojasniti tudi osebam, ki jih takšna stališča zanimajo. In to so sestanki, ki jih je bilo bistveno več, kot jih vi omenjate, ampak ste omenili samo te, ki so namenjeni temu, da si izmenjujemo stališča poglede, da včasih povemo tudi kakšno informacijo in tako naprej.”

Časnik Delo pa je zanimalo morebitno srečanje kandidata za guvernerja Dolenca z Miroslavom Kostićem v Budvi, leta 2016 in Jeleno Galič, ki sedi v nadzornem svetu Gorenjske banke. Eden od najbogatejših Srbov, Miroslav Kostić, je preko svoje srbske AIK banke pred nekaj meseci od Iskratela odkupil slaba dva odstotka delnic Gorenjske banke, potem je od Petrola odkupil še 0,43 odstotka in še 6,81 odstotka delnic, ki jih je imela v lasti Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). S tem je AIK banka svoj delež povečala na skoraj 33-odstotkov, torej do deleža, ki ga še lahko ima, brez objave prevzemne ponudbe.

“Kar se tiče insinuacij glede mojih srečanj z gospodom Kostićem, moram zanikati kakršnokoli srečanje. Jaz sem gospoda Kostića videl samo enkrat v banki Slovenije, ko se je srečal s Svetom banke Slovenije. Res je, da sem bil na službeni poti v Budvi, ne vem če oktobra 2016, ampak tam ni bilo gospoda Kostiča in nikoli ga nisem srečal. To je bila normalna službena pot, konferenca z vsemi ostali udeleženci. Torej. kar se tiče gospe Galićeve, ne spomnim se, ali je bila gospa Galić prisotna ali ne. Z gospo Galić smo imeli v preteklosti več srečanj izključno, kar se mene tiče, v banki Slovenije, kjer smo se pogovarjali o različnih stvareh, saj je nenazadnje nadzornica Gorenjske banke. In je tudi prišla po dovoljenje. Kar se tiče Bloomberga, moje stališče glede vloge v banki sem pojasnil.”

Na vprašanje Dolencu, kako si razlaga, da je prišlo do objave v Bloombergu, ker je dosti nenavadno, da Bloomberg in to še ne preko svojega dopisnika iz Slovenije, ampak ne vem natančno kdo je bil že avtor. Bloomberg je namreč v članku, ki smo ga objavili tudi v Topnewsu Dolencu očital, “da je Jazbečeva zamenjava, guverner Primož Dolenc, bil nekdanji direktor zakladniškega oddelka in vodja tveganja v Abanki DD, posojilodajalec, katerega odpisani dolg je v središču prizadevanj vlagateljev za povrnitev izgube. Njegova št. 2, viceguvernerka Irena Vodopivec, je bila v Abanki v nadzornem svetu”.

“O tem težko špekuliram. Ne, nisem razmišljal in o tem ne špekuliram in ne bi rad špekuliral kdo je to sprožil in s kakšnim namenom?” je bil skrivnosten Primož Dolenc.

COMMENTS

Wordpress (0)