OPEC in Rusija sta zavrnili Trumpovo zahtevo po večjem črpanju nafte – TOPNEWS.si

OPEC in Rusija sta zavrnili Trumpovo zahtevo po večjem črpanju nafte

OPEC in Rusija sta zavrnili Trumpovo zahtevo po večjem črpanju nafte

Savdska Arabija, vodilna država v Organizaciji držav izvoznic nafte (OPEC), je skupaj z Rusijo, svojo največjo zaveznico med proizvajalkami nafte zunaj organizacije, zavrnila povečati količino načrpane nafte, kljub pozivu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki želi s tem ukrepom umiriti naftne trge.

“Ne vplivam na ceno,” je dejal savdski minister za energetiko Khalid al-Falih med sestankom ministrov članic OPEC-a in drugih proizvajalk nafte v Alžiriji.

Ministrski sestanek se je zaključil brez uradnega predloga o povečanem črpanju nafte.

Cena sodčka nafte je ta mesec dosegla ceno 80 dolarjev, zaradi česar je Trump v četrtek ponovil svojo zahtevo OPEC-u, naj zniža ceno nafte.

Cena nafte raste, ker je Iran zmanjšal izvoz

Za zvišanje cen je v veliki meri zaslužen upad izvoza iz Irana (ki je članica OPEC-a) kot posledica novih sankcij ZDA proti Iranu.

“Ščitimo države Bližnjega vzhoda, da bi bile varne za daljše obdobje, vendar pa slednje še vedno dvigujejo ceno nafte! Zapomnili si bomo! Monopol OPEC-a mora takoj znižati cene,” je zapisal Trump na Twitterju.

Minister Fatih je poudaril, da Savdska Arabija ima zmogljivosti za okrepitev črpanja nafte, vendar tega ne načrtuje, saj trenutno to ni potrebno.

“Moje ugotovitve so, da so trgi ustrezno oskrbljeni. Nisem slišal za niti eno rafinerijo v svetu, ki bi povpraševala po nafti, a je ne bi mogla dobiti,” je dodal savdski minister.

Ruski minister za energijo Alexander Novak je prav tako poudaril, da ni potrebe po povečanju proizvodnje. Novak meni, da trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA ter ameriške sankcije proti Iranu pomenijo nov izziv za naftni trg.

Povišane cene nafte za ameriške potrošnike lahko povzročijo pri Trumpu politični glavobol že pred volitvami v ameriški Kongres, ki bodo potekale novembra letos.

COMMENTS

Wordpress (0)