Britanski mediji: Evropska unija ponižala Mayevo, njen načrt za Brexit propadel – TOPNEWS.si

Britanski mediji: Evropska unija ponižala Mayevo, njen načrt za Brexit propadel

Britanski mediji: Evropska unija ponižala Mayevo, njen načrt za Brexit propadel

Potem ko je ameriški Politico hudo kritiziral vrh EU v Salzburgu vsebinsko kot tudi protokolarno, pa so se britanski mediji hudo spravili na svojo premierko Thereso May.

Britanski mediji so se včeraj razpisali o predlogih premierke Therese May glede Brexita in ugotovili, da so slednji mrtvi, saj so doživeli “ponižanje” s strani voditeljev Evropske unije na neformalnem vrhu EU v Salzburgu.

Voditelji EU-ja so sicer izjavili, da bodo poskušali doseči napredek glede Brexita naslednji mesec, poleg tega pa so opozorili Mayevo, da pričakujejo premike v zvezi s trgovino in vprašanjem meje na irskem otoku.

Hladna prha Donalda Tuska za britanske načrte

“Trenutek resnice o pogajanjih glede Brexita bo na vrhu EU-a oktobra. Takrat pričakujemo velik napredek in rezultate v pogajanjih. Če takrat ne bomo uspeli formulirati nekega okvira za sporazum, in če ne bo učinkovitih pogajanj v oktobru, potem ni razlogov za organizacijo napovedanega izrednega vrha v oktobru”, je dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk po zaključku neformalnega vrha EU-ja v Salzburgu.

Britanska premierka je na vrhu EU v Salzburgu pozvala voditelje EU, k “razvoju” svojih stališč glede Brexita in hvalila svoj “načrt Chequers”, imenovan po njeni rezidenci za bodoče odnose, potem ko bo Britanija izstopila iz Evropske unije. “Vsi se strinjajo, da je v predlogu Chequers kar nekaj pozitivnih elementov, vendar predlagani okvir za gospodarsko sodelovanje ne bo funkcioniral, ne le zato, ker bi omajal enotni trg”, je dodal Tusk.

Za britanske medije je bilo sporočilo popolnoma jasno.

Guardian: “Ponižana Mayjeva”

“Vaš Brexit je propadel”, je objavil na naslovnici Daily Mirror.

Britanski časopisi so na svojih naslovnicah objavili Reutersovo fotografijo, ki prikazuje Mayevo v rdeči jakni, ki stoji oddaljena od voditeljev EU v oblekah.

“Ponižana Mayeva”, je objavil The Guardian.

“Ponižanje za Mayevo”, piše The Times na svoji naslovnici.

“Upi, ki jih je Mayeva gojila za sestanek v Salzburgu so uničeni, ko so voditelji EU zavrgli Chequers”, piše Financial Times. BBC poroča: “Neugodna zavrnitev za premierko v Salzburgu.”

Sun: “Evromafijci naredili zasedo Mayjevi”

Tabloid Sun je šel še dlje: “Umazane podgane EU-ja – evromafijci naredili zasedo Mayjevi”, poleg naslova pa objavili tudi fotomontažo francoskega predsednika Emmanuela Macrona in Donalda Tuska v vlogi ameriških gangsterjev z orožjem.

Macron je dejal, da so predlogi Mayeve o Brexitu “nesprejemljivi”.

Britanski mediji so Donalda Tuska kritizirali zaradi postavitve slike, na kateri Mayevi ponuja piškote s sporočilom: “Žal mi je, ni izbire češenj.” Gre za sklicevanje na to, kaj si voditelji EU-ja mislijo o britanskih poskusih, da bi izbirali med elementi članstva EU-ja.

V dosedanjih pogajanjih je dosežen napredek na nekaj področjih, vendar ostaja še naprej nerešeno vprašanje irske meje in okvir bodočih odnosov. EU si za vsako ceno želi izogniti ponovne vzpostavitve meje na irskem otoku, kar pa je težko izvedljivo glede na britanski načrt zapustitve enotnega trga in carinske unije.

Drugo nerešeno vprašanje je prihodnje razmerje med Veliko Britanijo in EU-jem. Velika Britanija bi želela zadržati svobodno trgovino z blagom, vendar brez ostalih svoboščin, ki sestavljajo enoten evropski trg.

COMMENTS

Wordpress (0)