AFD trenutno druga največja stranka v Nemčiji: Ultradesničarji dihajo Merklovi za ovratnik – TOPNEWS.si

AFD trenutno druga največja stranka v Nemčiji: Ultradesničarji dihajo Merklovi za ovratnik

AFD trenutno druga največja stranka v Nemčiji: Ultradesničarji dihajo Merklovi za ovratnik

BERLIN – Skrajno desna Alternativa za Nemčijo uživa podporo kar 18-ih odstotkov volivcev in je prvič postala druga najmočnejša stranka v državi, je pokazala zadnja anketa javnega servisa ARD.

Vladajoča koalicija ima podporo le 45-ih odstotkov.

Nemška ekstremno desničarska stranka AfD je prehitela Socialdemokrate in je zdaj po priljubljenosti druga najbolj priljubljena stranka v državi, takoj za konzervativno CDU kanclerke Angele Merkel. Slednje je pokazala anketa nemškega javnega medijskega servisa ARD na vprašanje, koga bi volili, če bi bile parlamentarne volitve naslednji teden.

Alternativa za Nemčijo (AfD) je pridobila 2 odstotka v primerjavi z rezultatom prejšnje ankete, ki so jo opravili 9. septembra, kar pomeni, da ima 18 odstotno podporo, kar je 1 odstotek več od vladajoče SPD.

Pristaši AfD so vsak dan številčnejši

Konzervativni blok Angele Merkel CDU/CSU, ki vodi vlado že od leta 2005, je prav tako padel za 1 odstotek in ima sedaj 28 odstotno podporo, kar predstavlja njihov najslabši rezultat od leta 1997, odkar opravljajo to anketo.

Podpora AfD še naprej raste po njenem lanskoletnem vstopu v Bundestag. Z 12.6 odstotki je na volitvah postala tretja najmočnejša stranka. AfD so ustanovili leta 2013 za boj proti evru kot enotni evropski valuti, od takrat pa se je razvila v pravo ultradesničarsko in protimigrantsko stranko.

Tudi druge manjše nemške stranke imajo korist zaradi padca podpore vladajoči koaliciji. Okolju prijazni Zeleni in liberalna stranka FDP sta pridobili 1 odstotek in dosegli raven podpore 15-ih in 9-ih odstotkov.

Nemška Levica je ostala pri svojih desetih odstotkih.

Najnovejše številke so posledica spora glede vodje nemške Službe za varstvo ustavnega reda, ki je še bolj poglobil delitve znotraj koalicije obeh nemških vodilnih strank.

COMMENTS

Wordpress (0)