“Darth Vaderjevi” nevarni nameni: V Evropi ustanavlja gibanje za vzpostavitev novega političnega reda – TOPNEWS.si

“Darth Vaderjevi” nevarni nameni: V Evropi ustanavlja gibanje za vzpostavitev novega političnega reda

“Darth Vaderjevi” nevarni nameni: V Evropi ustanavlja gibanje za vzpostavitev novega političnega reda

Steve Bannon je pomagal pri vzpostavitvi novega političnega reda v ZDA, preden je padel v nemilost predsednika Donalda Trumpa. Zdaj namerava narediti nekaj podobnega v Evropi.

Mischaël Modrikamen

Bannon, ki sam sebe primerja s filmskim zlobnežem “Darth Vaderjem”, načrtuje turnejo v več državah Evropske unije, ki se bo začela ta teden, Njegov namen je privabiti populistične voditelje in stranke v zavezništvo, z namenom ustvariti novo ureditev v Evropi.

Steve Bannon in Marie Le Pen

Skupaj z belgijskim odvetnikom Mischaëlom Modrikamenom je ustanovil Gibanje, ki si bo prizadevalo poudariti pomen nacionalne suverenosti, močnejših mej, večjo omejitev priseljevanja in boj proti radikalnem islamu, vse z namenom, da bi nacionalistične stranke dosegle boljši rezultat na evropskih parlamentarnih volitvah maja prihodnje leto, piše “Bloomberg”.

“Posamezne stranke v Evropi so se prebudile,” je Bannon dejal prejšnji teden v intervjuju in poudaril, da si želi, da bi kandidati s podobnim mišljenjem osvojili sedeže v parlamentu, da bi blokirali odločitve pro-evropskih skupin.

“Evropa bo videla intenzivnost in osredotočenost med volivci in mediji, to bodo praktično predsedniške volitve za celino,” je dejal.

Kaj bo Gibanje dejansko počelo?

Za zdaj sta se gibanju formalno pridružili le dve stranki: italijanska ultranacionalistična Liga in Italijanskih bratje, zanimanje je pokazala tudi francoska skrajna desnica Marie Le Pen (do nedavnega znana kot Nacionalna fronta), ki je v stalnih stikih z Bannonom.

Gibanje bo strankam, ki se bodo pridružile, nudilo brezplačne analize podatkov, anketiranje, sporočanje in upravljanje projektov.

Kot trdi Bannon, skupina ne bo sodelovala pri izbiri kandidatov in ne bo strankam postavljala platform.

Orban kot obraz gibanja?

Modrikamen meni, da nedavni dogodki v Evropskem parlamentu gredo na roko evropskim populistom. Glasovanje v evropskem parlamentu, v katerem so se pro-evropske stranke odločile kaznovati politiko madžarskega premiera Viktorja Orbana, je “pomagalo “iz Orbana narediti ikono,” je dejal Modrikamen.

Madžarski premier Viktor Orban

Kar zadeva namero francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da prevzame proglobalistične stranke proti nacionalistom, je Modrikamen dejal: “To je za nas zaključeno.”

Napoved podpore Bannona in Modrikamena povečuje verjetnost, da bo maja na evropskih volitvah prišlo tudi do velikega spopada populističnih strank, ki so že dosegle neverjetne uspehe v državah članicah EU, na primer v Nemčiji, Avstriji, na Poljskem, v Franciji in na Švedskem na eni strani in strankami liberalnega establišmenta, ki jih vodijo Macron in voditelji držav Beneluksa.

“Delimo željo po suvereni in združeni Evropi,” je dejal Macron po nedavnem sestanku s predsedniki vlad Belgije, Nizozemske in Luksemburga. Macron je dejal, da nacionalisti želijo uničiti EU.

Bammon želi zaveznike v vseh državah EU

Bannon in Modrikamen načrtujeta ustanovno konvencijo Gibanja v Bruslju konec novembra, končni načrt pa je imeti zaveznike v vseh državah EU.

Oba sicer dvomita, da bodo nacionalistične stranke osvojile večino sedežev v evropskem parlamentu, vendar upata, da bodo dosegle vsaj tretjino, saj bi slednje bilo dovolj za “izvajanje negacije”, ki bi jim omogočila spodkopavanje politike nadaljnje integracije v EU.

“Želimo si bitko pripeljati do srca EU. Želimo biti glas navadnih ljudi, ki se počutijo izdani s strani elit,” je dejal Modrikamen, piše Bloomberg.

COMMENTS

Wordpress (0)