Trumpova hladna prha za Poljsko: Nisem za Severni tok 2, vendar ne bom oviral njegove gradnje! – TOPNEWS.si

Trumpova hladna prha za Poljsko: Nisem za Severni tok 2, vendar ne bom oviral njegove gradnje!

Trumpova hladna prha za Poljsko: Nisem za Severni tok 2, vendar ne bom oviral njegove gradnje!

VARŠAVA – Predsednik ZDA Donald Trump je v torek na srečanju s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo v Washingtonu kritiziral gradnjo ruskega plinovoda Severni tok 2, hkrati pa dejal, da ZDA ne bodo šle nasproti Poljski, da bi preko sankcij ustavile omenjeni projekt.

“Mi tega ne načrtujemo (sankcije). Menim, da je zelo žalostno, da Nemci plačujejo milijarde dolarjev za dobavo plina Rusiji. In verjemite mi, da nemškim državljanom slednje ni všeč,” je dejal Trump po srečanju.

Trumpovo hladno prho je razkril novinar državnega poljskega radia, ki je v Beli hiši vprašal Trumpa o morebitnih ameriških sankcijah.

Uradna Varšava že od samega začetka nasprotuje gradnji ruskega plinovoda po dnu Baltskega morja in njegovi razširitvi v Severni tok 2, med drugim tudi zato, ker se s tem ruska dobava plina v zahodno Evropo izogne ozemlju Poljske, Ukrajine in Slovaške.

Poljski minister za zunanje zadeve Jacek Czaputowicz, ki je julija trdil, da Združene države Amerike razmišljajo o tem, da bi preko uvedbe sankcij blokirale gradnjo Severnega toka 2, je za poljski radio povedal, da v zvezi s Trumpovim stališčem ni razočaran, ker je pomembno predvsem to, da je Trump potrdil, da je kritičen do projekta Severni tok 2.

COMMENTS

Wordpress (0)