(VIDEO) Kdo je komu zlomil srce? – “Heartbreak” v koliciji Šarec-Levica – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je komu zlomil srce? – “Heartbreak” v koliciji Šarec-Levica

(VIDEO) Kdo je komu zlomil srce? – “Heartbreak” v koliciji Šarec-Levica

Konec ljubezni med Šarcem in Levico – Levica odpovedala današnji podpis že parafiranega protokola o sodelovanju z Šarčevo vlado

Dejstvo, da je bil današnji podpis protokola o sodelovanju z Levico preklican, je pozno popoldne potrdil tudi predsednik Desusa, Karel Erjavec. Čeprav je Levica že parafirala protokol in se, kot je danes dejal tudi Karl Erjavec, držala dveh ključnih zavez in sicer, glasovala za mandatarja Marjana Šarca in se vzdržala o imenovanju ministrske ekipe, pa je danes Levica očitno domnevno zaradi imenovanja Črnčeca odpovedala podpis protokola.

Vendar pa je Karl Erjavec dejal, da je to zadeva predsednika vlade Marjana Šarca in zadeve ni želel podrobno komentirati. Da se nekaj dogaja na relaciji Šarec – Levica je bilo jasno že takoj po imenovanju Črnčeca, vendar spor uradno ni prišel v javnost.

Informacijo o zapletih je v javnost prenesla revija Mladina v članku: “Ali Levica prekinja sodelovanje z novo vlado?”, v katerem se sklicuje na neuradne informacije, ki naj bi domnevno ušle iz Levice in sicer, naj bi “koordinator Levice Luka Mesec svet stranke obvestil, da sporazuma o sodelovanju s Šarčevo vlado (zaradi imenovanja Damirja Črnčeca za državnega sekretarja) ne bodo podpisali”.

V Mladini se zato vprašujejo, ali bo Marjan Šarec upošteval zahteve Levice, da z mesta državnega sekretarja umakne Damirja Črnčeca?

Ena od prvih potez predsednika nove vlade Marjana Šarca je bila imenovanje Damirja Črnčeca kot enega od petih državnih sekretarjev v svoj kabinet. V poslanski skupini Levica so se na to ostro odzvali že pretekli petek. Šarca so pozvali, naj Črnčecevo imenovanje prekliče, pridružili pa so se tudi peticiji proti njegovemu imenovanju, ki jo najdete na tej povezavi (podpisalo jo je že več kot 3.300 podpisnic in podpisnikov). Umika kandidature do včeraj ni bilo. Kot nam je uspelo izvedeti, so se v svetu Levice odločili, da zaostrijo fronto. Danes bi morali namreč končno formalno podpisati sporazum o sodelovanju s Šarčevo vlado, ki je trenutno zgolj parafiran.

Po pisanju Mladine “je koordinator Levice Luka Mesec v interni razpravi s svetom svoje stranke poudaril, da je Šarca poklical in mu dejal, da v danih okoliščinah podpisa ne more biti, in da pred morebitnim podpisom zahtevajo pogovor. Predlagal naj bi mu ta petek, 21. septembra, ko se Šarec vrne iz tujine, saj je trenutno na obisku pri Svetu Evropske unije. Levica je zaradi nastalih razmer prav tako protestno preklicala oba sestanka s peterico vladnih strank, ki bi se morala zgoditi ta teden (eden danes zjutraj in drugi v četrtek)”.

Naši viri pravijo, da je želel Mesec umik iz pogodbe z manjšinsko vlado javno skomunicirati že včeraj, in sicer v oddaji Odmevi na TV Slovenija, kjer naj bi nastopil kot gost, a mu je načrte prekrižal protest desnice, zaradi katerega je uredništvo nacionalke Meščevo povabilo v zadnjem hipu preklicalo.

Informacija naj bi v javnost prišla že včeraj, vendar je zaradi spora o tem, ali je Levica opozicijska ali koalicijska stranka, sodelovanje v Odmevih najprej odpovedala opozicija, ker naj bi kot gost sodeloval tudi Luka Mesec, potem pa je ostalo na tem, da naj bi po odpovedi opozicije v oddaji sodeloval le Mesec, vendar na koncu ni bilo niti njega in so tako Odmevi ostali brez gostov.

Kot poroča Mladina, naj bi Mesec “članicam in članom sveta stranke tudi pojasnil, da bo stranka do petka na Šarca vršila pritisk, da umakne Damirja Črnčeca s položaja državnega sekretarja. Obenem naj bi se z njim želeli temeljito pogovoriti tudi o drugih odprtih vprašanjih, ki so za njih ključnega pomena, med te spadajo tudi vprašanje NLB, 2. tir, imenovanje guvernerja Banke Slovenije, sodelovanje z Natom in drugi osrednji projekti Levice, kot so minimalna plača, zdravstvo in pokojnine”.

COMMENTS

Wordpress (0)