(VIDEO) Kranjski vahtarji “izginili” iz Facebooka – O Kranjskih vahtarjih tudi policija in Komisija za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kranjski vahtarji “izginili” iz Facebooka – O Kranjskih vahtarjih tudi policija in Komisija za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami

(VIDEO) Kranjski vahtarji “izginili” iz Facebooka – O Kranjskih vahtarjih tudi policija in Komisija za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami

Parlamentarna komisija za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami se je danes seznanila s poročilom pristojnih služb in generalnega državnega tožilca o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji. Predsednik komisije Matej Tonin je potrdil, da so na komisiji obravnavali tako poročila pristojnih služb o primeru Štajerske varde, govorili pa so tudi o pojavu tako imenovanih Kranjskih vahtarjev, ki so se danes pojavili na družbenem omrežju Facebook in na Twiterju.

Tonin pa ni mogel konkretneje odgovoriti na vprašanja o ozadju formiranja Štajerske varde, niti ni mogel povedati nič konkretnejšega o danes razkriti drugi domnevni paravojaški skupini – Kranjski vahti. Na družbenih omrežjih je bilo namreč objavljeno več fotografij z urjenje Kranjskih vahtarjev v gozdovih dežele Kranjske.

Potem ko smo na Topnews objavili sliko s Twitterja, pa na Facebooku obstaja tudi profil z imenom Kranjska vahta, na katerem so objavili fotografije z urjenja, ki naj bi potekalo 4. septembra. Objava je okoli 12.45 izginila s Facebooka. Na spletni strani pa se je pojavil zapis, v katerem avtor pojasnjuje, da je šlo zgolj za “medijski eksperiment z namenom ugotavljanja odziva medijev”.

S kranjske policijske uprave so sporočili, da policija ne glede na zadnje sporočilo osebe o domnevnem “medijskem eksperimentu” primer objave fotografije oseb v oblačilih z vojaškimi vzorci ter orožjem na družbenem omrežju obravnava z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil.

V zadevi poteka intenzivna kriminalistična preiskava, še vedno pa se preverjajo sumi uradno pregonljivih kaznivih dejanj, so navedli. Avtorju objav pa predlagajo, da se v izogib dvomom v namenskost objavljenih aktivnosti in zaradi razjasnitve okoliščin čim prej zglasi na Policijski upravi Kranj. Pridržana pa ni nobena oseba. Zanimivo je, da je na eni od fotografij urjenja Kranjskih vahtarjev ozadje zelo zeleno, kar pomeni, da je bila slika narejena spomladi ali zgodaj poleti, medtem ko na drugi fotografiji že odpada listje in je bila fotografija narejena jeseni, zelo verjetno na začetku septembra, kot so na Facebooku zapisali avtorji. Slike so sicer že izginile.

COMMENTS

Wordpress (0)