Ameriški državni sekretar za obrambo Mattis prispel v Skopje in napadel Rusijo: Moskva se poskuša vmešati v referendum o imenu Makedonije – TOPNEWS.si

Ameriški državni sekretar za obrambo Mattis prispel v Skopje in napadel Rusijo: Moskva se poskuša vmešati v referendum o imenu Makedonije

Ameriški državni sekretar za obrambo Mattis prispel v Skopje in napadel Rusijo: Moskva se poskuša vmešati v referendum o imenu Makedonije

SKOPJE – Ameriški obrambni sekretar James Mattis, ki danes prispel na obisk v Makedonijo, trdi, da se Rusija poskuša vmešati v prihajajoči referendum o sporazumu med Atenami in Skopjem o spremembi imena Makedonije.

Mattis je novinarjem, ki so z njim pripotovali v Skopje, dejal, da ni nobenega dvoma, da je Moskva financirala skupine, naklonjene Rusiji, ki si prizadevajo, da referendum o spremembi imena Makedonije ne bi uspel.

Ameriški obrambni sekretar je obsodil prizadevanja Rusije, da uporablja svoj denar in vpliv za izgradnjo opozicije na prihodnjem referendumu, katerega izid bi lahko odprl vrata za vstop države v Nato, čemur pa Moskva nasprotuje.

Mattis je zadnji v vrsti zahodnih voditeljev, ki je v Skopju izrazil podporo za spremembo imena države, potem ko so to že storili generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, nemška kanclerka Angela Merkel, visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini in avstrijski kancler Sebastian Kurz.

“Mi ne nakazujemo denarja ljudem za prizoriščem, ne sestavljamo strank, ki jih nadzorujemo ali poskušamo nadzorovati,” je dejal Mattis. Poudarjal je, da je zaskrbljen zaradi vmešavanja Rusije in dodal, da ZDA ne želijo, da bi Rusija v Makedoniji počela to, “kar je poskušala v tako veliko državah”.

Mattis bo ostal v Skopju le nekaj ur, v katerih bi se moral sestati z makedonskim predsednikom vlade in ministrom za obrambo, kot tudi s predsednikom Gjorgem Ivanovom, ki nasprotuje sporazumu med Atenami in Skopjem.

COMMENTS

Wordpress (0)