Šarec dobro zmedel politične sopotnike in nasprotnike ter analitike, ki zgolj klišejsko in površinsko analizirajo politično realnost – Levica že grozi Šarcu: “Če bodo pa ti koraki v desno, ki so se že začeli kazati, premočni, bomo pa seveda morali razmisliti, kakšen bo vnaprej status Levice.” – TOPNEWS.si

Šarec dobro zmedel politične sopotnike in nasprotnike ter analitike, ki zgolj klišejsko in površinsko analizirajo politično realnost – Levica že grozi Šarcu: “Če bodo pa ti koraki v desno, ki so se že začeli kazati, premočni, bomo pa seveda morali razmisliti, kakšen bo vnaprej status Levice.”

Šarec dobro zmedel politične sopotnike in nasprotnike ter analitike, ki zgolj klišejsko in površinsko analizirajo politično realnost – Levica že grozi Šarcu: “Če bodo pa ti koraki v desno, ki so se že začeli kazati, premočni, bomo pa seveda morali razmisliti, kakšen bo vnaprej status Levice.”

Premier Šarec sinoči v Odmevih podrobno pojasnil imenovanje Damirja Črnčeca za državnega sekretarja za nacionalno varnost: “Nestrpnosti ne toleriramo. Če bo Črnčec ravnal drugače, bo odstavljen”. Da se bo Marjan Šarec znašel v takem navzkrižnem ognju med podporniki Levice na eni in nekdanjimi kolegi Damirja Črnčeca iz stranke SDS je res presenetljivo. Po eni strani si je nakopal jezo Levice po drugi strani pa Janeza Janše, ki nima lepe besede za nekdanjega vodjo Odbora 2014.

Čeprav je ogenj v strehi tako na eni kot na drugi strani pa ima vse skupaj tudi pozitivno stran za premiera, saj se je na novo pozicioniral in pokazala, da ni zgolj zgolj marioneta ene politične opcije. Kot je v tvitu napisal Žiga Turk: “Če @sarecmarjan “stoji in obstane” po imenovanju @DamirCrncec-a, bo to zelo dragoceno za njegovo avtoriteto kot predsednika vlade. Na nek način je zadeva dober test trdnosti. Šarec je z imenovanjem Črnčeca očitno na nek način zmedel politične sopotnike in nasprotnike.

Čeprav so že včeraj iz LMŠ sporočili, da je premier Marjan Šarec Črnčeca imenoval na mesto državnega sekretarja za nacionalno varnost “na podlagi njegovih izkušenj, saj gre za priznanega strokovnjaka tako na teoretičnem kot na praktičnem področju”, je premier Šarec je v sinočnjih Odmevih podrobneje komentiral imenovanje Damirja Črnčeca na mesto državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu vlade:

“Njegove izjave seveda obsojam in se z njimi ne strinjam, ampak imenoval sem ga kot strokovnjaka. Moram pa tukaj pred kamero povedati, da ne bo potem nesporazumov: v kolikor bo kakršno koli takšno dejanje, da bo izražal takšna stališča, kjer koli, bo tisti hip odstavljen. Moja politika ostaja takšna, kot je. Damir Črnčec ne bo vodil tovrstne politike, on je zaposlen v kabinetu. Politiko vodi vlada, kabinet vlade in seveda celotna vlada. Naša politika ostaja enaka – prizadevali si bomo za solidarnost in vse tisto, kar sem jaz govoril ali kar govori koalicija, da nestrpnosti ne toleriramo, bo veljalo tudi v bodoče. Črnčec je s tem seznanjen, in če bo ravnal drugače in v neskladju s tem, bo v tistem trenutku odstavljen,” je povedal Šarec.

Dodal je še: “Črnčeca sem imenoval, ker je strokovnjak za vprašanja nacionalne varnosti. Problematika na tem področju je široka, od Štajerske varde in nezakonitih postrojev naprej. Ko sem se spraševal, zakaj bom vodil vlado, ali zato, da bom nekaj naredil, ali zato, da bodo vsi zadovoljni z mano, sem se odločil, da bom zbral strokovnjake. Na obrambno-varnostnem področju imam dva strokovnjaka, Klemna Grošlja in Damirja Črnčeca. Oba sta nasprotne politične usmeritve, ampak če hočem kaj narediti, moram imeti strokovnjake.”

O predlogu državnih sekretarjev so ministri glasovali v svežnju, v več koalicijskih strankah pa so pojasnili, da jih je predlog o imenovanju Črnčeca presenetil, in da so bili z njim seznanjeni neposredno pred oziroma na sami seji vlade.

Koalicijske stranke izbire Črnčeca niso želele komentirati. V SD-ju so dejali le: “Damir Črnčec je izbira Marjana Šarca, za katero smo izvedeli na prvi seji vlade.”

V Levici so dejali, da je Šarec “prvič požrl besedo. Po mnenju vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca bi to “nespametno potezo premierja povzel” Črnčečev tvit, v katerem pravi, da so prebežniki nasilni kriminalci, ki s seboj prinašajo neznane viroze, garje in podobne bolezni. “Mislim, da je to lahko dobra prispodoba tega, kaj Črnčec prinaša v kabinet predsednika vlade,” je v izjavi za medije dejal Vatovec.

Glede na to, da se je Šarec “postavil tudi kot branik netoleriranja sovražnega govora, hujskaštva in podobnih fenomenov”, je po Vatovčevih besedah imenovanje Črnčeca “ravno nasprotje teh njegovih stališč”. Kot je poudaril, je Šarec s tem “prvič požrl besedo”, to potezo pa vidi tudi kot “neki resen zasuk v desno”.

Kot je napovedal Vatovec, bodo za zdaj v Levici vztrajali pri tem, da se izpeljejo ključni projekti, za katere so se dogovorili. “Če bodo pa ti koraki v desno, ki so se že začeli kazati, premočni, bomo pa seveda morali razmisliti, kakšen bo vnaprej status Levice,” je dodal.

Šarec je z imenovanjem Črnčeca očitno na nek način zmedel politične sopotnike in nasprotnike. Površinsko in klišejsko analiziranje posameznih odločitev je namreč ob imenovanju Črnčeca padlo na trda tla, saj padejo stereotipi, da enostavno ni možno prestopanje iz enega političnega tabora v drugega, oziroma je bolj pomembno le, da si varno spravljen v enem ali drugem taboru, sicer te napadejo oboji, ker ne moreš biti samostojen. V tem primeru dobiš na glavo ene in druge, pa še eksistenčno te ogrozijo, kot se je to zgodilo Črncecu, ki je moral zapusti Fakulteto za evropske študije, ker ni bil več lojalen.

Predsednik SDS je tako v četrtek zvečer v zvezi z imenovanjem Črnčeca na Twitterju objavil:

V petek zvečer pa spodnji tvit:

Nekateri pa pri vsem skupaj že vidijo zaroto oziroma trik, kako je Šarec nevtraliziral napade, po katerih je zgolj talec Levice, ki naj bi bila nadkoalicijska stranka.

COMMENTS

Wordpress (0)