Juncker spoznal za kaj pravzaprav gre, pa se postavil na stran Hrvaške? Spiegel: ‘Ignoriral je priporočilo pravne službe EK in ni podprl Slovenije glede arbitraže – TOPNEWS.si

Juncker spoznal za kaj pravzaprav gre, pa se postavil na stran Hrvaške? Spiegel: ‘Ignoriral je priporočilo pravne službe EK in ni podprl Slovenije glede arbitraže

Juncker spoznal za kaj pravzaprav gre, pa se postavil na stran Hrvaške? Spiegel: ‘Ignoriral je priporočilo pravne službe EK in ni podprl Slovenije glede arbitraže

S tem naslovom je hrvaški Jutarnji list povzel članek nemškega Spiegla o priporočilu pravne službe Evropske komisije glede arbitraže, ki pa ga je vodja EK Jean-Claude Juncker gladko prezrl in ni podprl Slovenije v sporu s Hrvaško glede izvajanja arbitražne sodbe.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve danes ni želelo komentirati članka nemškega Spiegla, ki ugotavlja, da predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ni upošteval mnenja pravne službe komisije, po katerem bi se moral Bruselj postaviti na stran Slovenije v sporu s Hrvaško glede izvajanja arbitražne sodbe, je sporočila Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Medijske zapise ne komentiramo, Slovenija pa je privržena spoštovanju vladavine prava in odločitev mednarodnih sodišč. Verjamemo, da to stališče z nami deli tudi Evropska komisija”, so sporočili v zvezi s člankom spieglovega bruseljskega dopisnika iz slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi bivši premier Miro Cerar.

Po pisanju Spiegla, je Juncker, čeprav je na začetku podprl implementacijo arbitražne sodbe, ki je Sloveniji dodelila večino Savudrijske vale in stično točko z mednarodnimi vodami, na koncu zavzel nevtralno stališče in zadevo razglasil za bilateralno vprašanje, čeprav je pomembna za Evropsko unijo in regijo.

Spiegel je objavil mnenje pravne službe Evropske komisije, v katerem so pritrdili slovenskim navedbam, da je arbitražna sodba zavezujoča tudi za Hrvaško, ki ni zakonito izstopila iz arbitraže, in da bi se tudi Evropska komisija morala pridružiti slovenski tožbi pred sodiščem EU v Luksemburgu, s katero si Slovenija prizadeva dokazati, da neizvajanje arbitražne sodbe pomeni hrvaško kršenje evropske pravne ureditve.

Hrvaška to negira in arbitražni postopek, zaradi ravnanja Slovenije med arbitriranjem, smatra kot nepopravljivo kompromitiran proces.

Obveza spoštovanja arbitražne sodbe oziroma odločitve izhaja iz spoštovanja pravnih načel razsojenih zadev in spoštovanja sporazumov, je poudarila v svojem doslej neobjavljenem spisu pravna služba Komisije, piše Spiegel, prenaša Jutarnji list.

COMMENTS

Wordpress (0)