(VIDEO) Dvojna ofenziva na vlado Marjana Šarca pred glasovanjem o vladi – Dan D za novo ministrsko ekipo Marjana Šarca – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dvojna ofenziva na vlado Marjana Šarca pred glasovanjem o vladi – Dan D za novo ministrsko ekipo Marjana Šarca

(VIDEO) Dvojna ofenziva na vlado Marjana Šarca pred glasovanjem o vladi – Dan D za novo ministrsko ekipo Marjana Šarca

Potem ko je pred nekaj manj kot mesecem dni prisegel Marjan Šarec, podporo mu je na tajnem glasovanju izreklo 55 poslank in poslancev, proti njegovi kandidaturi pa jih je glasovalo 31, se bo danes po nekaj manj kot treh mesecih in pol po volitvah odvilo še zadnje dejanje po parlamentarnih volitvah 3.julija. Danes bodo v parlamentu potrdili Šarcev ministrski kabinet. Ker za potrditev ministrske ekipe, o kateri se glasuje javno, ni potrebna relativna večina, včeraj ni nikogar posebej vznemirjala odločitev Levice, da ne bo glasovala za ministrsko ekipo. Le ta namreč potrebuje za izvolitev navadno večino, kar pomeni, da bi ob vzdržanih glasovih poslancev levice dobila najmanj 43 glasov, ob poslancih narodnosti pa celo 44. Opozicija ima skupaj s SDS, NSI in SNS skupaj maksimalno 36 glasov tako, da ne more ogroziti imenovanja ministrov, ki bo tako zgolj formalni zaključek enega od najdaljših obdobij sestavljanja vlade v novejši slovenski zgodovini.

Je pa bil dan pred potrditvijo vlade izredno zanimiv in dinamičen. Šarec je bil deležen dvojne ofenzive naprej s strani nesojene koalicijske partnerice NSi in potem še s strani kabineta predsednika države Boruta Pahorja. Medtem ko so v parlamentu na seji kolegija odločali o časovnici poteka današnje seje, so v stranki NSi točno opoldne na tiskovni konferenci izrazili pričakovanje, da bo nova vladna koalicija podprla njihove predloge štirih zakonov, ki so jih vložili v DZ. “Te rešitve so bile v času pogajanj naše zahteve za vstop v koalicijo. Zdaj pa naj naši nesojeni partnerji pokažejo, ali so s podporo rešitvam takrat mislili resno,” je med drugim dejal poslanec Jernej Vrtovec.

Kot sta na tiskovni konferenci povedala Vrtovec in Horvat, je bila v pogovorih z NSi koalicija pripravljena v koalicijsko pogodbo zapisati iste zaveze, kot jih stranka predlaga sedaj. “Zdaj pa naj naši nesojeni partnerji pokažejo, ali so s podporo rešitvam takrat mislili resno. Pričakujemo, da bo koalicija ta paket podprla,” je dejal Vrtovec. Sicer pa je poslanec Vrtovec prepričan, da bo NSi lahko več storila za gospodarstvo “iz opozicije kot pa iz nenačelne velike koalicije”. Tudi Horvat je zagotovil, da gospodarstvo NSi odločitve, da ne vstopi v koalicijo, ne zameri. “Gospodarstveniki so želeli, da bi šli v vlado, a nas sedaj razumejo,” je zatrdil.

Tako Horvat kot Vrtovec sta sicer znova obsodila “odkrite napade nekaterih najvidnejših pripadnikov Levice na slovenske podjetnike, ki so se zakonito in odgovorno odzvali na napovedane davčne spremembe v koalicijskem sporazumu”, kot se je izrazil Horvat. Negotovost podjetnikov je “rezultirala v njihovem logičnem in samozaščitnem ravnanju, saj so odgovorni za številna delovna mesta, številne družine, razvoj in s tem za dobrobit družbe in države”, je dejal.

Dve uri in pol kasneje pa je v predsedniški palači predsednik Borut Pahor sprejel člane vodstva Kluba slovenskih podjetnikov. Srečanje, ki so se ga udeležili predsednik SBC Marjan Batagelj, izvršni direktor Goran Novkovič in člani UO Jure Knez, Marko Lotrič in Ema Pogačnik, je bilo namenjeno podrobnejši predstavitvi odprtega pisma gospodarstvenikov, ki so ga le-ti naslovili na visoke predstavnike države pretekli teden.

Medtem ko je predsednik države po srečanju ni dajal izjav, ampak je v sporočilu za javnost zapisal, da je “predsednik Pahor na predvečer oblikovanja nove vlade poudaril, da v sedanjih razmerah potrebujemo povrnitev zaupanja in sodelovanja v politiki ter povrnitev zaupanja in sodelovanja politike s socialnimi partnerji”.

Po njegovem bo moralo biti več argumentiranega in spoštljivega dialoga med vsemi udeleženci, kajti le taka diskusija vodi k napredku in relativnemu zadovoljivemu izpolnjevanju različnih pričakovanj. Za oblikovanje politične stabilnosti bo v prihodnje odločilna zmožnost političnega dialoga, je dejal predsednik in ob tem spomnil, da je letos januarja ravno na odprtju SBC foruma v Postojni dejal, da se mu zdi pomembno, da do novega socialnega dogovora pride v času, ko so razmere za to ugodne.

Predstavniki SBC so na današnjem pogovoru predsedniku republike predstavili tudi peticijo Za podjetno Slovenijo, ki jo je podpisalonekaj čez tisoč podjetij” je še zapisano v sporočilu za javnost. Marjan Batagelj je v izjavi za medije v diplomatskem jeziku dejal, da je bilo srečanje koristno: “Predsednik nas je opozoril, da mora biti v družbi veliko strpnosti na vseh straneh, da ne sme prevladovati sovražni govor, ki se je nekako navlekel. S tem nam je dal tudi neko upanje, da bi nova vlada lahko sledila temu, da bi dobili stabilno gospodarsko okolje.”

Ključno pri tem bo po njegovih besedah to, da bodo pogovori potekali spoštljivo, “ne pa da se bomo obtoževali in stigmatizirali”. “Država nas mora obravnavati kot tisto zelo čvrsto vejo, ki podpira socialo, zdravstvo in odlično javno upravo,” je dodal.

V pogovoru so po Batageljevih ocenah soglašali, da je podjetništvo v družbi še cenjeno, tako pa mora tudi ostati, da bo država uspešna tudi v prihodnje. “Težava je nastala, ko smo podjetniki postali stigmatizirani. Ko se je začelo govoriti o nacionalizaciji naših podjetij, ko nismo več vedeli, ali smo sploh zaželeni,” je opozoril Batagelj.

Vodje poslanskih skupin so že dopoldne relativizirali celotno operacijo. Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je ocenil, da je prav, da gospodarstveniki na to opozarjajo. “Mislim, da strah gospodarstvenikov ni upravičen, je pa prav, da so na to opozorili. Moramo pa biti toliko previdni, da jim ne dovolimo, da bi kreirali politiko,” je povedal. A o spremembah davkov je še preuranjeno govoriti. Vodji poslanskih skupin LMŠ Brane Golubović in SD Matjaž Han sta namreč poudarila, da je treba počakati, da se vlada potrdi, in da ministri začnejo delati. “Nato bo čas za pogovor,” je dejal Golubović, Han ga je dopolnil, da bi bilo prav, da se gospodarstveniki “vključijo, ko se bomo res pogovarjali o spremembah zakonodaje”.

COMMENTS

Wordpress (0)