Tuji odzivi: Izglasovana nova manjšinska vlada Republike Slovenije – TOPNEWS.si

Tuji odzivi: Izglasovana nova manjšinska vlada Republike Slovenije

Tuji odzivi: Izglasovana nova manjšinska vlada Republike Slovenije

Tuji tisk piše, da so poslanci slovenskega parlamenta danes zvečer izglasovali novo manjšinsko vlado levega centra, predsednika vlade Marjana Šarca.

Za novo vlado je glasovalo 45 poslancev, 34 jih je bilo proti, 11 pa je bilo vzdržanih ali pa se niso udeležili seje parlamenta.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je 16 ministrov, vključno z dvema brez portfelja, priseglo le nekaj minut po glasovanju. Slovenski parlament ima 90 sedežev, poroča Reuters.

V novi vladi sta tudi dva bivša predsednik/ca vlade Miro Cerar in Alenka Bratušek, štirje bivši ministri in trije bivši državni sekretarji. Le štirje od 16-ih ministrov so ženske, ugotavlja Slovenska tiskovna agencija.

“Tesno” glasovanje v parlamentu nakazuje, da se bo premier Šarec soočil s težko nalogo, kako ohraniti vlado, poroča ameriška Associated Press.

V nagovoru poslancev parlamenta pred glasovanjem je Šarec dejal, da se bo vlada osredotočila na izboljšanje zdravstvenega sistema, zmanjšanje birokratskih stroškov ter zagotovitev stabilnega gospodarskega okolja v Sloveniji.

“Dokazali smo, da se lahko pogovarjamo … Zdaj je čas, da začnemo z delom in dosežemo rezultate,” je dejal Šarec.

Za več kot tri mesece po parlamentarnih volitvah v Sloveniji in po neuspehu Slovenske demokratske stranke Janez Janša, da oblikuje vlado, je vlado formiralo pet strank, zbranih okoli Liste Marjana Šarca.

Šarec, diplomirani igralec in nekdanji župan občine Kamnik, ki bil prejšnji mesec imenovan za premierja, je s 40-imi leti najmlajši premier Slovenije.

Uradna primopredaja med starim in novim predsednikom vlade bo predvidoma v petek, ko bo prišlo tudi do spremembe v ministrstvu za zunanje zadeve, katerega vodenje bo od Karla Erjavca prevzel bivši premier Miro Cerar, poroča Hina.

To je 13. slovenska vlada od osamosvojitve te bivše jugoslovanske republike in prva manjšinske vlade, poroča STA.

COMMENTS

Wordpress (0)