Presenečenje na prvi seji vlade – V Šarčevem kabinetu nekdanji direktor Sove v času Janševe vlade Damir Črnčec – TOPNEWS.si

Presenečenje na prvi seji vlade – V Šarčevem kabinetu nekdanji direktor Sove v času Janševe vlade Damir Črnčec

Presenečenje na prvi seji vlade – V Šarčevem kabinetu nekdanji direktor Sove v času Janševe vlade Damir Črnčec

Vlada Marjana Šarca se je danes sestala na ustanovni seji. Na predlog predsednika vlade je imenovala podpredsednike vlade. Vlada je za generalnega sekretarja vlade imenovala Stojana Tramteta. Ustanovila je Odbor Vlade RS za državno ureditev in javne zadeve, Odbor Vlade RS za gospodarstvo in Komisijo Vlade RS za administrativne zadeve in imenovanja. Obenem je imenovala več državnih sekretarjev v ministrstvih.

Vlada je za podpredsednike vlade imenovala ministra za finance Andreja Bertonclja, ministra za obrambo Karla Erjavca, ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek ter ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja.

Vlada je imenovala Stojana Tramteta za generalnega sekretarja Vlade Republike Slovenije. Redne seje vlade bodo potekale praviloma ob četrtkih, seje vladnih delovnih teles pa ob torkih. Odbor za državno ureditev in javne zadeve bo vodila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, Odbor za gospodarstvo bo vodil minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, Komisijo za administrativne zadeve in imenovanja pa minister za javno upravo Rudi Medved.

V sporočilu za javnost s sinočnje seje vlade so potrdili, da je vlada sicer poleg tega danes potrdila tudi imena državnih sekretarjev v kabinetu predsednika vlade in na večini ministrstev. Med državnimi sekretarji v premierjevem kabinetu je tudi Damir Črnčec, strokovnjak za varnostna vprašanja in nekdanji prvi mož Sove v času druge vlade Janeza Janše. Črnčec se je v civilni družbi angažiral tudi kot predsednik društva Evropska Slovenija, zatem pa kot prvi mož Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše iz zapora po obsodbi v zadevi Patria. Janšo je pozneje iz zapora izpustilo ustavno sodišče, vodenje odbora pa je Črnčec predal Alešu Primcu. Damir Črnčec se je sicer razšel z Janezom Janšo, v ozadju pa naj bi bili Janševi očitki Črnčecu, da je v času, ko je bil Janša v zaporu pripravljal teren za prevzem SDS-a. Črnec, ki se je potem umaknil na Fakulteto za državne in evropske študije oziroma bolj znane kot Jambrekova fakulteta, kjer je bil dekan, vendar se je zaradi zbližanja med Janšo in Jambrekom moral posloviti tudi s fakultete

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev, ki bodo v pomoč predsedniku vlade in novoizvoljenim ministrom. Ministrski zbor je tako imenoval državne sekretarje:

· V Kabinetu predsednika vlade Anjo Kopač Mrak, Romana Kirna, Igorja Mallyja, Uroša Prikla, Vojmirja Urlepa in Damirja Črnčeca.
· Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Bredo Božnik.
· Na Ministrstvu za finance Matejo Vraničar Erman in Metoda Dragonjo.
· Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martino Vuk in Jerneja Štromajerja.
· Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleša Cantaruttija.
· Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanjo Strniša in Jožeta Podgorška.
· Na Ministrstvu za kulturo Jana Škoberneta in Vojka Stoparja.
· Na Ministrstvu za notranje zadeve Natalijo Kovač Jereb in Sandija Čurina.
· Na Ministrstvu za pravosodje Dominiko Švarc Pipan in Gregorja Strojina.
· Na Ministrstvu za obrambo Miloša Bizjaka in Klemna Grošlja.
· Na Ministrstvu za okolje in prostor Aleša Prijona.
· Na Ministrstvu za infrastrukturo Bojana Kumra in Nino Mauhler.
· Na Ministrstvu za zunanje zadeve Simono Leskovar in Dobrana Božiča.
· V Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Nevenko Ribič.
· V Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Olgo Belec.

Vlada je na današnji seji izdala generalnemu sekretarju vlade Stojanu Tramtetu pooblastilo za izjavljanje volje Republike Slovenije kot edine delničarke ali edine družbenice v gospodarskih družbah.

Vlada je Stojana Tramteta določila tudi kot uradno osebo, pristojno za posredovanje informacij javnega značaja, ki se nanašajo na vladne dokumente, vsebovane v dokumentnih zbirkah Generalnega sekretariata vlade.

Vlada je sprejela Sklep o določitvi števila delovnih mest, za katera se lahko v kabinetu sklenejo delovna razmerja za določen čas. V kabinetih posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja vlade je lahko do pet delovnih mest, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas. V Kabinetu predsednika vlade število delovnih mest, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas, ni omejeno, ne sme pa presegati števila delovnih mest, predvidenega s kadrovskim načrtom.

Vlada je razrešila Bruna Rednaka s položaja generalnega sekretarja v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Na to mesto se za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja imenuje Mitja Blagajne.

Vlada je razrešila Darjo Hrga s položaja generalne sekretarke v Ministrstvu za kulturo. Na to mesto se za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja imenuje Bojan Kurež.

Vlada je Jožeta Podgorška zaradi imenovanja za državnega sekretarja razrešila pristojnosti varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

COMMENTS

Wordpress (0)