Države Zahodnega Balkana ogorčene zaradi Pahorjeve izjave – TOPNEWS.si

Države Zahodnega Balkana ogorčene zaradi Pahorjeve izjave

Države Zahodnega Balkana ogorčene zaradi Pahorjeve izjave

Bruselj – Predsednik Slovenije Borut Pahor meni, da je EU zaradi Brexita oslabljena, in da bi morda morali odložiti načrte za njeno širitev na Zahodni Balkan.

“Pahor šokiral regijo: EU bi morala zaustaviti širitev na Zahodni Balkan, saj je šibka!” je naslov v srbskem Kurirju, ki v nadaljevanju piše, da je Pahor izjavil, da EU ne more gojiti upov o sprejemu držav kot so Srbija, Črna Gora in Albanija kot novih članic v svojem sedanjem stanju, pa piše tudi britanski časnik Daily Express na svoji internetni strani.

Borut Pahor in Michel Barnier

“Šibka EU se ne bo mogla širiti na Zahodni Balkan”, je včeraj dejal Pahor na Blejskem forumu v prisotnosti glavnega evropskega pogajalca za Brexit Michela Barnierja. Pahor je dejal, da je vse povezano, in da EU gre skozi težke čase, v katerih je treba sprejemati odločitve.

Jean Claude Juncker, vodja Evropske komisije

Britanski daily Express piše, da je EU ponudila perspektivo pristopanja šestim državam Zahodnega Balkana, ki morajo izpolniti stroge kriterije, da bi bile sprejete v EU kot nove članice.

Poleg tega spomni, da so se pristopna pogajanja že začela s Srbijo in Črno goro, in da se omenja leto 2025 kot mejnik, ko bi lahko omenjeni državi postali polnopravni članici Unije, EU pa upa, da bi do tedaj lahko bile že tudi Albanija, Bosna in Hercegovina, Makedonija in Kosovo na dobri poti k pristopu v Evropsko unijo.

Za razliko od predsednika Pahorja pa je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danes pozval EU, naj definira pristop do vstopa Zahodnega Balkana v Unijo.”Potrebujemo definicijo zahodnega Balkana. V nasprotnem primeru bi lahko to izkoristili drugi in oblikovali našo sosesko,” je dejal Junker v govoru o stanju Unije.

V svojem letnem nagovoru v Evropskem parlamentu je izjavil, da je politika širitve EU uspešna zgodba.”Razširitev je uspešna zgodba, ker smo združili evropsko zgodovinsko tudi geografsko,” pravi Junker. Poudaril je, da je potrebno v politiki širitve še veliko postoriti in opozoril, da mora EU še naprej izvažati stabilnost “tako kot to počne, ko gre za vprašanje širitve”.

COMMENTS

Wordpress (0)