Evropski parlament razpravlja o kaznovanju Madžarske: Orban pripravil zagovor na 100-ih straneh! – TOPNEWS.si

Evropski parlament razpravlja o kaznovanju Madžarske: Orban pripravil zagovor na 100-ih straneh!

Evropski parlament razpravlja o kaznovanju Madžarske: Orban pripravil zagovor na 100-ih straneh!

V Evropskem parlamentu danes poteka razprava o “discipliniranju” Madžarske zaradi antimigranstske politike. Pričakuje se, da se bo madžarski premier Viktor Orban osebno zoperstavil očitkom evropskih poslancev, saj je pripravil dosje protiargumentov na 100-ih straneh, poroča BBC.

Razprava o Madžarski prihaja nekaj manj kot leto dni potem, ko je Evropski parlament decembra 2017 v odločitvi brez precendensa s sprožitvijo člena 7, Poljski dal rok, da v treh mesecih reši vprašanja, ki vzbujajo skrb evropskih poslancev v zvezi s poljsko pravosodno reformo, ki po njihovem mnenju ogroža pravno državo.

Dopisnik BBC-ja iz Bruslja poroča, da še vedno ni znakov, da bo prišlo do nekega sklepa v zvezi z omenjenim vprašanjem.

Orban in njegova vladajoča stranka Fidesz trdita, da so bile številne obtožbe, ki jih je Evropski parlament očital Madžarski, že zdavnaj rešene.

Evroskeptičnemu Orbanu očitajo, da je bil v prvi polovici letošnjega leta ponovno izvoljen na podlagi kampanje, ki temelji na antimigrantski platformi.

BBC spomni, da vsaka disciplinska akcija proti Madžarski zahteva soglasje dveh tretjin evroposlancev, glasovanje pa naj bi izvedli že jutri.

Če bodo evropski poslanci podprli začetek akcije proti Budimpešti, bi se lahko Madžarska znašla pod nadzorom Bruslja, to pa bi utegnil biti zelo počasen proces, ugotavlja BBC.

Strache: Če EPP ne želi Orbana, ga želimo mi!

Znotraj Evropske ljudske stranke (EPP) so vse glasnejši kritiki na račun madžarske vladajoče stranke “Fidesz” premierja Orbana, zaradi česar je avstrijski vicekancler in vodja Svobodnjaške stranke Avstrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache ponudil Orbanu ustanovitev skupne frakcije v Evropskem parlamentu.

“Pozivam premierja Orbana in njegovo stranko k sodelovanju v skupni frakciji v Evropskem parlamentu,” je napisal Strahe na Facebooku. Ideja o uvedbi evropskih sankcij Madžarski je “absurdna”, je dodal.

Strachejeva FPÖ je sicer članica frakcije “Evropa narodov in svobode,” ki ji pripadajo desničarsko populistične in desne stranke, med katerimi je tudi Stranka narodne enotnosti Marine Le Pen, italijanska Severna liga, belgijska Vlaams Belang…

Omenjene stranke so evroskeptične in kritizirajo sedanjo EU ter si prizadevajo za večjo pristojnost nacionalnih držav.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa v nasprotju s Strachejem meni, da bi morali Orban kaznovati: “Temeljne vrednote je treba zaščititi”. Sporočil je:
“Odločili smo se, da bodo avstrijski poslanci v Evropskem parlamentu glasovali za začetek postopka iz člena 7 Pogodbe EU.”

Kancler Kurz je dejal, da bodo poslanci iz njegove stranke ÖVP glasovali za uvedbo kazenskega postopka zoper Madžarsko v Evropskem parlamentu v sredo, poročajo evropski mediji.

“Ne more biti nobenega kompromisa, ko gre za vladavino prava. Temeljne vrednote je treba zaščititi,” je včeraj dejal Kurz v intervjuju za avstrijsko televizijo ORF, poroča EUobserver.

“Odločili smo se, da bodo avstrijski poslanci v Evropskem parlamentu glasovali za aktiviranje postopka, predvidenega v členu 7 Pogodbe EU,” je dejal Kurz.

Dodal je, da če bi večina predstavnikov Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu glasovala za sankcioniranje Madžarske, bi tudi sam podprl izločitev Orbanovega FIDESZa iz te politične skupine.

“To bi bilo normalno,” je dejal Kurz.

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) ima v Evropskem parlamentu le pet poslancev, vendar pa ima ta izjava še dodatno težo, ker trenutno Avstrija predseduje EU.

Izjava je presenetljiva, ker sta Kurz in Orban v začetku letošnjega leta obljubila, da se bosta skupaj borila proti evropskim kvotam za razdelitev migrantov.

Če bo predlog proti Madžarski izglasovan, bo to prvič, da je Evropski parlament prevzel pobudo za aktiviranje člen 7, ki je znan kot “jedrska opcije” zoper neposlušne države.
Ta člen je že bil sprožen proti Poljski na predlog Evropske komisije. Vendar pa je od predloga do končne odločbe dolga pot, in doslej se ni nikoli zgodilo, da bi kakšna država ostala brez pravice do glasovanja.

To glasovanje je zelo občutljivo na Evropsko ljudsko stranko, največjo politično skupino v Evropskem parlamentu. Nekateri člani EPP zahtevajo, da se Fidesz izključi iz njihovih vrst. Temu nasprotuje vodja poslanske skupine EPP Manfred Weber, ki je prejel podporo svojih kolegov za nominacijo za vodilnega kandidata svoje politične skupine za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah naslednje leto.

V zvezi s tem je avstrijska vlada sama razdeljena. Strachejeva FPÖ je v ponedeljek madžarskemu premierju Orbanu ponudila roko.

 

COMMENTS

Wordpress (0)