New York Times: Trumpovi ljudje in venezuelski uporniški oficirji načrtovali strmoglavljenje predsednika Madura – TOPNEWS.si

New York Times: Trumpovi ljudje in venezuelski uporniški oficirji načrtovali strmoglavljenje predsednika Madura

New York Times: Trumpovi ljudje in venezuelski uporniški oficirji načrtovali strmoglavljenje predsednika Madura

Ljudje iz administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa so se lani tajno sestajali z uporniškimi oficirji vojske Venezuele in se dogovarjali, kako strmoglaviti predsednika Nicolasa Madura.

New York Times trdi, da so jim slednje povedali nekateri ameriški uradniki, ki so sodelovali na tajnih pogajanjih in en bivši venezuelski visok vojaški uradnik.

ZDA imajo dolgo zgodovino vmešavanj in vojaških posredovanj v državah Latinske Amerike (Kuba, Nikaragva, Brazilija, Čile…), Trump pa se že več mesecev ostro spravlja na Madurov “avtoritarni režim”, ki se sooča s hudo gospodarsko krizo, ki je privedla do množičnega eksodusa prebivalcev Venezuele.

New York Times piše, da je Bela hiša zavrnila odgovoriti na podrobno vprašanje o tej vpletenosti. Sporočila je le to, da je bilo pomembno vključiti se v “dialog z vsemi Venezuelci, ki si želijo demokracije”, da bi “prinesli pozitivne spremembe v državo, ki je toliko pretrpela pod Madurovim režimom”.

“Pred celim svetom obsojamo načrte o posredovanju in podpori vojaškim zarotam vlade ZDA proti Venezueli. V samih ameriških medijih so razkriti novi dokazi”, je tvitnil šef venezuelske diplomacije Jorge Arreaza, v odzivu na tekst New York Timesa.

Informacijo New York Timesa je pokomentiral tudi tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost, ki je dejal, da “politična rešitev miroljubne in urejene vrnitve demokracije v Venezuelo ostaja za ZDA nespremenjena”.

COMMENTS

Wordpress (0)