New York Times: Ameriško sodišče priznalo, da je napačno obtožilo Mario Butino, da je ruska vohunka! – TOPNEWS.si

New York Times: Ameriško sodišče priznalo, da je napačno obtožilo Mario Butino, da je ruska vohunka!

New York Times: Ameriško sodišče priznalo, da je napačno obtožilo Mario Butino, da je ruska vohunka!

Zvezni tožilci so priznali, da so neupravičeno obtožili Mario Butino, rusko državljanko, ki je več tednov v zaporu v ZDA, na podlagi obtožbe, da je nezakonito delovala kot tuja agentka in ponujala spolne storitve kot del prikritih prizadevanj tajnih naporov ruske vlade, da bi se infiltrirali v republikanske kroge.

V sodni vlogi so tožilci zveznega pravobranilstva v Washingtonu v petek zvečer priznal, da so “napačno interpretirali” očitno šaljiva SMS sporočila med Mario Butino in prijateljem, ki ji je pomagal obnoviti avtomobilsko zavarovanje.

Maria Butina je bila na podlagi tega letos obtožena zarote in nezakonitega vohunjenja v domnevno tajni kampanji ruske vlade, katere cilj je bil doseči velik vpliv na republikanske uradnike, vključno tudi na Donalda Trumpa, ki je bil v tem času predsedniški kandidat. Butini niso dovolili plačati varščine in je več mesecev preživela v zaporu v Alexandriji, v Virginiji.

Njeni odvetniki menijo, da je ta “napaka” simbol pokvarjenosti celotnega primera, zaradi katerega je bila Maria Butina pridržana. Zvezni sodnik naj bi danes objavil odločitev o njeni izpustitvi na prostost.

29-letna Maria Butina, aktivistka in ustanoviteljica skupine za pravico nošenje orožja v Rusiji

Robert Driscoll: Škoda je že bila storjena

“Veseli me, da so obtožbe padle, vendar je bila škoda že storjena,” je povedal Robert N. Driscoll, odvetnik Marije Butine. Na sodišču je trdil, da je bila njegova stranka angažirana v povsem zakonito politično delovanje, zdaj pa je lažno prikazana kot negativka v senzacionalistični vohunski drami.

“Ponavadi je googlanje fraze” Maria Butina in Sex “pokazalo več kot 300.000 rezultatov,” je povedal Driscoll.

29-letna Maria Butina, aktivistka in ustanoviteljica skupine za pravico nošenje orožja v Rusiji

Tožilci pa v svoji najnovejši vlogi, ki so jo posredovali sodišču, trdijo, da ne glede na to, da so bile njena SMS sporočila napačno razumljena, Mario Butino ne bi smeli izpustiti iz zapora “, ker bo najverjetneje pobegnila iz države.”

“Po njeni aretaciji je postalo še bolj jasno, da ona ni le tuj študentka, ki jo zanima ameriška politika, temveč je ruska operativka,poroča New York Times stališče ameriških tožilcev. Kot “dokaz” tožilci navajajo, da so Mario Butino v zaporu vsaj šestkrat obiskali predstavniki ruskih oblasti, in da je zunanji minister Sergej Lavrov, svojemu ameriškemu kolegu Michaelu Pompeju dvakrat prigovoril glede njene aretacije.

“Postopki Ruske federacije in njenih uslužbencev do obtožene potrjujejo, da je bila povezana s svojo vlado, in da je zanjo pomembna,” pravi ameriški zvezni tožilec.

Za primerjavo naj spomnimo, da je ameriškega duhovnika Andrewja Bransona, ki se nahaja v priporu v Turčiji, obiskal veleposlanik ZDA v tej državi, in nazadnje senator iz Severne Karoline Tom Tilis. Poleg tega so zaradi primera “Branson” Združene države Amerike uvedle sankcije proti Turčiji, da bi prisilile Turčijo k izpustitvi Bransona na prostost, ki je “običajen evangeličanski duhovnik”.

COMMENTS

Wordpress (0)