Ford “povozil” Trumpa: “Kar naj tvita, mi ne bomo preselili tovarne iz Kitajske v ZDA!” – TOPNEWS.si

Ford “povozil” Trumpa: “Kar naj tvita, mi ne bomo preselili tovarne iz Kitajske v ZDA!”

Ford “povozil” Trumpa: “Kar naj tvita, mi ne bomo preselili tovarne iz Kitajske v ZDA!”

Washington – Družba “Ford” ne bo preselila proizvodnje “hatchback karavan avtomobila” iz Kitajske v ZDA, kljub sinočnjim trditvam predsednika Donalda Trumpa, da njegovi davki na uvoz iz Kitajske pomenijo, da bodo “Focus Active” sedaj lahko proizvajali v ZDA. Ford je danes sporočil, da se predsednik ZDA Donald Trump v zvezi s tem hudo moti.

Trump je v nedeljo na Twitterju objavil zmago in napisal: “To je le začetek. Ta avtomobil sedaj lahko Proizvajajo v ZDA in ‘Fordu’ ne bo treba plačati nikakršnih carin!”, poroča ameriška agencija Associated Press.

V odzivu na Trumpov tvit, je “Ford” sporočil, da “proizvodnja ‘Focus aktive’ v ZDA ne bi bila donosna”, glede na to, da je ocenjena letna prodaja pod 50.000 vozil. Za zdaj to pomeni, da “Ford” enostavno tega vozila ne bo proizvajal v ZDA.

Kristin Dziczek iz Raziskovalnega centra za avto-industrijo je izjavila, da “Ford” lahko “Focus-a” proizvaja v številnih drugih tovarnah po svetu, “če se bodo odločili za nadaljevanje prodaje nekega modela ‘Focusa’ na ameriškem trgu, imajo nekaj opcij razen proizvodnje v ZDA”.

V zvezi z Trumpovimi novimi carinami je “Ford” 31. avgusta sporočil, da se je odrekel načrtom o dobavi “Focus aktive” iz Kitajske v ZDA. Aprila je družba sporočila, da načrtuje prekinitev proizvodnje avtomobilov v Združenih državah Amerike – razen svoje ikone, “Mustanga”, – in da se bo usmerila k donosnim SUV vozilom.

“Ford” je maja prenehal proizvajati “Focus Sedan” v tovarni v Wayneu, v Michiganu. Analitik iz “AutoPacifica” Ed Kim je povedal, da so imeli načrt reducirati linijo “Focusa” v korist “Active” karavana, in vozila uvažati v ZDA iz Kitajske. “Brez carin je bil ta poslovni načrt dokaj soliden za ta model na ameriškem trgu”, je povedal Kim.

Vendar pa so nove carine vse obrnile na glavo. ZDA so 6. julija uvedle carine v višini 25-ih odstotkov za 34 milijarde dolarjev vreden uvoz iz Kitajske, vključno z motornimi vozili. Prejšnji mesec je Washington k temu dodal carine na še dodatnih 16 milijard dolarjev kitajskega blaga in pripravlja dodatne carine še na 200 milijard dolarjev uvoza iz kitajske. Kitajska je na slednje odgovorila z lastnimi carinami na ameriške proizvode.

Dve največji ekonomiji sveta sta v sporu zaradi trditev Združenih držav Amerike, da Kitajska razvija predatorske taktike – vključno z odkrito kibernetsko krajo – da bi se dokopala do tehnologije ameriških družb in se zoperstavila ameriški tehnološki dominaciji.

COMMENTS

Wordpress (0)