(VIDEO) Predsednik borčevske organizacije Tit Turnšek s prstom kaže na povezavo med SDS in “paravojaškimi enotami” VSO – TOPNEWS.si

(VIDEO) Predsednik borčevske organizacije Tit Turnšek s prstom kaže na povezavo med SDS in “paravojaškimi enotami” VSO

(VIDEO) Predsednik borčevske organizacije Tit Turnšek s prstom kaže na povezavo med SDS in “paravojaškimi enotami” VSO

Tit Turnšek,predsednik ZZB NOB Slovenije, je znova presenetil. V izjavi za javnost, v kateri Zveza borcev odločno obsoja formiranje paravojaških enot oziroma nastanek Šiškove Štajerske varde, je Turnšek ponovno s prstom pokazal na VSO – Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, znotraj katere naj bi po Turnšku delovale paravojaške enote, ki se urijo na uradnih poligonih vojske.

“Zveza združenj borcev za vrednote narodno osvobodilnega boja Slovenije (v nadaljnjem tekstu ZZB) najostreje obsoja kakršno koli nastajanje paravojaških enot ali strankarskih milic. Že dolgo opozarjamo na paravojaške enote, ki so nastale znotraj Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), katerega predsednik je nekdanji minister Janševe vlade Aleš Hojs, generalni sekretar pa viden član SDS dr. Božo Predalič.

Zaskrbljujoče je zlasti to, da se te enote urijo na streliščih Slovenske vojske, ki bi morala biti apolitična. Na to že nekaj časa opozarjamo, ne samo v ZZB, pač pa tudi druge veteranske organizacije združene v KoDVOS-u. Na pojav paravojaških struktur v Sloveniji smo opozorili tudi predsednika republike Boruta Pahorja, ki se je na naša opozorila odzval z molkom.

Ob postroju Janševe Manevrske strukture v Kočevski reki je pokojni dr. France Bučar ugotavljal: »Spodnaša se avtoriteta države, avtoriteta sodišča, ustanavlja se strankarska vojska. Žalibog, ampak natančno tako se je začelo v nacistični Nemčiji«.

ZZB ostro obsoja tudi nastanek t.i. Šiškove »Štajerske varde«. Zato pričakujemo, da bodo organi pregona in pravosodja ukrepali v skladu z obstoječo zakonodajo”, med drugim piše v sporočilu za javnost, pod katerega je podpisan Turnšek.

Na poslance Državnega zbora in politične stranke Turnšek naslavlja apel, “da se uredi in zaostri zakonodaja, ki bo preprečila kakršno koli nastajanje združb, ki bi vodile, pod takšnim ali drugačnim izgovorom, v paralelne oborožene strukture. Samo policija in Slovenska vojska imata pravico in dolžnost zagotavljati varnost in mir v državi”.

Turnšek se je odzval tudi na objavo videa, na katerega sta opozarjala tako Janez Janša kot Branko Grims, in v katerem član Zveze borcev iz Ajdovščine Vilko Brus poziva simpatizerje, naj podprejo Andreja Šiška za predsednika države v kampanji pred letošnjimi predsedniškimi volitvami. “Za Šiškom stoji ZZB. Včasih zamaskirano, včasih javno. Oglejte si neizpodbiten dokaz,” je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša, kjer je opozoril na video nastop Vilka Brusa v Ajdovščini.

“Poslanec SDS Branko Grims je na včerajšnjem odboru Državnega zbora zavajal javnost s tem, ko je trdil, da je ZZB povezana s Šiškovimi paravojaškimi enotami. Zato pojasnjujemo sledeče: Vilko Brus je sicer član ZZB, ni pa član nobenega od organov naše organizacije, niti na lokalni, kaj šele na državni ravni. ZZB ima čez 40.000 članov in je nestrankarska organizacija. Člani ZZB so člani ali podporniki različnih političnih strank. ZZB pa kot organizacija civilne družbe ne podpira nobene stranke ali kandidata, prav tako pa tudi ne preprečuje, da se posamezni člani ne opredeljujejo po svoji vesti, prepričanju in vrednotah. Sicer pa imamo vse veteranske organizacije združene v KoDVOS enotno stališče do problematike paravojaških skupin”, piše med drugim predsednik borčevske organizacije.

Glede primerjav ”Štajerske varde” s partizanskimi in veteranskimi enotami menimo, da gre za popolnoma različne stvari, saj gre pri partizanskih organizacijah za obujanje spomina na vrednote NOB. Vse spominske partizanske čete so ustanovljene kot društvo in registrirane pri pristojnem državnem organu. Njihov namen pa je negovati spomin na obdobje NOB in nikakor ne podpihovati sovraštvo med ljudmi,” zaključi svojo izjavo za javnost predsednik borcev Tit Turnšek.

p01
p02

COMMENTS

Wordpress (0)