Tugomir Kodelja ne bo minister za javno upravo – TOPNEWS.si

Tugomir Kodelja ne bo minister za javno upravo

Tugomir Kodelja ne bo minister za javno upravo

Po včerajšnjih in današnjih zaslišanjih ministrskih kandidatov pred pristojnimi odbori državnega zbora je očitno padla prva žrtev. Tugomir Kodelja ne bo minister iz kvote ministrov LMŠ. Po sinočnji seji vodstva stranke so danes iz stranke LMŠ sporočili, da umikajo kandidaturo Kodelje za ministra za javno upravo. Predsednik vlade Marjan Šarec bo za ministra za javno upravo namesto Tugomirja Kodelje predlagal drugega kandidata, so sporočili iz LMŠ.

Odločitev je padla po njegovem zaslišanju na matičnem telesu parlamenta, kjer je Kodelja sicer dobil podporo, vendar zaradi očitnega nezadovoljstva z njegovim poznavanjem javnega sektorja očitno Kodelja ni prepričal predsednika vlade Marjana Šarca. Novi minister se bo namreč moral pogajati s sindikati javnega sektorja takoj po nastopu nove vlade.

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in glavnega tajnika šolskega sindikata Sviz Branimirja Štruklja si želijo kvalificiranega sogovornika, ki pozna materijo. Kot je dejal, po včerajšnjem nastopu ni mogoče soditi, ali je Kodelja lahko ustrezen pogajalec ali ne. Je pa ugotavljal, da po odgovorih sodeč plačnega sistema ne pozna. Sicer pa Štrukelj ni bil povsem prepričan, da bi Kodelja, če bi postal minister, vodil pogajanja. Nekatere njegove izjave namreč po Štrukljevih navedbah kažejo, da bi morda vodenje pogajanj prevzel kdo drug.

Štrukelj je sicer ocenil, da je bistvena Kodeljeva napoved, “da bo vlada v čim krajšem času sklenila stavkovne sporazume s tistimi sindikati, ki so v stavkah”, bistveno manj pa je bilo po njegovih besedah jasno, kaj je mislil s spremembami plačnega sistema. Branimir Štrukelj pa je njegovo kandidaturo že ocenil kot neprimerno. Po njegovi oceni namreč dejstvo, da kandidat ne pozna problematike javnega sektorja, ni prednost v pogajanjih s sindikati, ampak slabost, čeprav bi sindikati lahko to izkoristili v pogajanjih.

 

COMMENTS

Wordpress (0)