(VIDEO) Tisoči Libijcev na ulicah z Gaddafijevimi fotogrfijami: Izredno stanje v Tripoliju – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tisoči Libijcev na ulicah z Gaddafijevimi fotogrfijami: Izredno stanje v Tripoliju

(VIDEO) Tisoči Libijcev na ulicah z Gaddafijevimi fotogrfijami: Izredno stanje v Tripoliju

Tisoči Libijcev so proslavljali 49. letnico revolucije v mestu Sabhi, zbrani so mahali z zastavami in slikami bivšega liderja Libije Muammarja Al Gaddafija, ki je državo vodil med leti 1969-2011.

V Libiji so praznik proslavljali v spomin na državni udar in vzpostavitev Gadafijevega režima 1. septembra 1969. Praznik libijske revolucije so najbolj pompozno slavili v času Gadafijeve vladavine. Po njegovi smrti so Libijci s tem oklevali, nekateri zaradi upora do Gadafija, nekateri pa zaradi strahu, da bi jih označili za njegove pristaše.

Prebivalci Sabhe so se letos odločili, da bodo prvič po zamenjavi oblasti v Libiji proslavili 1. september kar na ulicah in na tak način pokazali svoje nezadovoljstvo s trenutnimi vladajočimi strukturami v z nafto bogati afriški državi.

Istočasno je vlada Libije, ki jo priznavajo Združeni narodi, v Tripoliju in okolici razglasila izredno stanje zaradi napadov, v katerih je bilo ubitih 39 oseb, vključno s civilisti. Libijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v napadih poškodovanih 96 oseb, poroča AP.

Spopadi so se začeli prejšnji teden med oboroženimi skupinami iz Tripolija in drugimi oboroženimi skupinami iz pokrajine, južno od libijske prestolnice.

Libijska vlada je v sporočilu za javnost pozvala sprti strani, da prenehata s spopadi in spoštujeta dogovorjeno premirje.

Libija je po izbruhu upora leta 2011 padla v kaos, piše Associated Press in spomni, da so takrat strmoglavili, zatem pa tudi ubili, dolgoletnega liderja Libije Muammarja Al Gaddafija.

Od tedaj državo upravljata dve zoperstavljeni vladi, ena s sedežem v Tripoliju, druga pa na vzhodu Libije, obe vladi pa imata podporo številnih oboroženih skupin, ki imajo stvarno oblast na terenu.

COMMENTS

Wordpress (0)