(VIDEO) Franc Trček poslanec Levice: “Pa glejte Venezuelo kdo vleče ven. Falanga Ivana Janeza Janše in vi jo neodgovorno že kotalite dve leti” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Franc Trček poslanec Levice: “Pa glejte Venezuelo kdo vleče ven. Falanga Ivana Janeza Janše in vi jo neodgovorno že kotalite dve leti”

(VIDEO) Franc Trček poslanec Levice: “Pa glejte Venezuelo kdo vleče ven. Falanga Ivana Janeza Janše in vi jo neodgovorno že kotalite dve leti”

Takole se je poslanec Levice Franc Trček včeraj razjezil, ko so mu novinarji servirali nekatere izjave in tvite njegovih poslanskih kolegov. Predvsem pa je Trček odgovarjal na vsebino pisma Kluba slovenskih podjetnikov, ki želijo, da se o tem izreče celotni državni in politični vrh.

“Kot izkušen novinar veste, da ni to pestro. To je bil pričakovan dogodek z jezikom matematike. Drugo moram priznati, da nekateri imajo tudi velike težave z razumevanjem demokracije. A je ta isti Klub klical na zagovor kakega politika, ko je vaše kolegice označeval s prostitutkami. Je ni? Tretjič, gremo naprej. Veliko večino tega, kar predlaga koalicija, in kar je v koalicijski pogodbi, navsezadnje mi nismo člani koalicije, pa se nabija samo Levico, Dobro jutro ne, je dejansko tudi v priporočilih OECD-ja.

Sam sem bil na kosilu z gospodom Gurrio v Vili Podrožnik, ko je gospa Ljudmila začela, kako so slovenski podjetniki pretirano obdavčeni in gor in dol, gospod Gurria, generalni sekretar OECD-ja, jo je poslušal in odgovoril: “Not Really. “Cela zgodba je zelo preprosta. 20 odstotkov najbolj premožnih v tej družbi in državi ima 60 odstotkov bogastva. Gre samo za neko pravično porazdelitev. Seveda imajo oni legitimno pravico se razburjati, mediji pa ste četrta veja oblasti, tisti, ki pa morate tudi navsezadnje nastavljati ogledalo, ne pa lazit okrog nekih modelov, ki kar pogosto počez nekaj ubesedujejo.

Lahko odkrito povem, da sem se v teh dneh srečal tudi že z bivšim, z bodočim kandidatom za finančnega ministra in se strinjava, da je dejansko potrebna neka temeljita davčna reforma. Ne zgolj neko krpanje. In da neki robni pogoji usmerjanja gospodarskega razvoja morajo izhajati iz davkov, kot inštrumentov in ne iz nekih subvencij kot do sedaj, ki so pogosto, prepogosto bile subvencije na način iz pravih političnih kvot, ne? Navsezadnje, jaz imam med prijatelji tudi ogromno podjetnikov, pa tudi sam imam kako podjetniško izkušnjo za sabo, ki se jim absolutno “fržmaga”, ker niso iz pravih političnih kvot, pa nikoli ne pridejo do teh subvencij. Pa se ne oglašajo sedaj kot teh par gospodov, ki imajo preveč demokracije, če parafraziram gospoda Joca, ki je dejansko najmanj teh davkov plačeval, kot je Mekina lepo prikazal v Mladini in si želijo neko seveda predvidljivo stabilno okolje, kjer ne bo neke povezave, če hočete stare politike z zgolj všečnimi izbranci iz gospodarstva”.

Gospod Bertoncelj vam je torej povedal na štiri oči, da Slovenija potrebuje davčno reformo v smeri, ki je zapisana v koalicijski pogodbi.

“To je jasno že moji devet letni hčerki, ne samo gospodu Bertonclju”.

Lahko malo razložite ta famozni stavek iz koalicijske pogodbe: “Osebne dohodke iz kapitala in rent bomo vključili v osnovo za odmero dohodnine”. Vse se je začelo na tem stavku.

“Ah, seveda ne, to je zelo preprosto, To je tisto, kar si bi v ljudskem jeziku v lastno denarnico nakazal in bi bilo pikico bolj to obdavčeno v skupno dobro. Glejte, vam bom razložil, jaz prihajam iz Bele krajine. Akrapovič hoče tam delati business. Verjetno, da tam dela business, potrebuje neko ustrezno infrastrukturo. Recimo za uvod, prometno. Tudi zaradi tega, da mu ne pridejo delavci že utrujeni na “šiht” ali se peljejo s “šihta”, tudi zaradi tega, da nima problemov z logistiko. Verjetno gospod Pipistrel potrebuje tudi neke izobražene strokovnjake, je tako? Ja, jaz se nisem tega spomnil in ni se spomnila tega Levica, davčne politike so inštrumenti, ki polnijo proračune in iz tega kaj? In iz tega mi vsi tukaj smo toliko pametni, kot smo in nismo betežni. In ta gospoda nam solijo pamet, ne? in tudi odgovornost medijev bi bila dejansko, da rečete stop, kje je meja in tudi kdaj kdo laže in kdaj kdo ne laže. Tako se spomnim, gospod Boscarol tako pogosto a veste, kar malo počez govoriči”.

Veliko je bilo ogorčenja in očitkov glede nekaterih vaših poslancev, na primer primerjave z Venezuelo, pa potem Hugo Chaves, češ, da je to zelo neprimerno. Nacionalizacija, tako omenjanje nacionalizacije. Lahko morda še to pokomentirate?. Tudi to je bilo namreč njihovo pismo vrhu politike, tudi predsedniku republike.

“Pa glejte, Venezuelo kdo vleče ven? Falanga Ivana Janeza Janše in vi jo neodgovorno že kotalite dve leti, ne? Verjetno so kake druge družbe in okolja primerljiva, na primer Portugalska in njihova manjšinska vlada, kar bi se lahko navsezadnje tudi večina Slovenije naučila, kaj je manjšinska vlada, ne da sedaj še zakonodajno pravna služba ima tukaj težave, a ne? Navsezadnje pa je 82. člen ustave, ki pravi, da nismo vezani na nobena navodila. Jaz osebno se tudi s kakimi izjavami, katerih naših kolegov, absolutno ne strinjam.”

Ampak, samo še glede obdavčenja. Ali torej to pomeni 50 odstotno obdavčitev, kot je bilo to slišati v zadnjih dneh zelo pogosto?

“Glejte, jaz sem se tudi resno pogovarjal z vsemi kandidatkami in kandidatko za guvernerja Banke Slovenije, isto kot z gospodom Bertoncljem. V tej družbi je že skrajni čas, živimo v 21 stoletju, da se nehamo pogovarjati preko palca. Banka Slovenije ima 450 ljudi, ministrstvo za finance ima tudi kar nekaj ljudi in kar nekaj dam, ki znajo marsikaj izračunati. Neka konkretna davčna reforma bo šla seveda skozi scenaristiko, toliko pomeni, toliko in toliko, toliko pomeni toliko in toliko. Trček pa ni populistični politik, ki vam bo kar nekaj počez govoril. Hvala.”

COMMENTS

Wordpress (0)