(VIDEO) Preventivna vojna med Klubom slovenskih podjetnikov in Levico se nadaljuje… – TOPNEWS.si

(VIDEO) Preventivna vojna med Klubom slovenskih podjetnikov in Levico se nadaljuje…

(VIDEO) Preventivna vojna med Klubom slovenskih podjetnikov in Levico se nadaljuje…

Kljub slovenskih podjetnikov, v katerem so Akrapovič, Boscarol in Batagelj, je danes poslal odprto pismo vsem predsednikom političnih strank in predsedniku republike, v katerem zahtevajo, “da se ključni politični predstavniki nemudoma javno opredelijo do ekscesnih stališč in pozivov Levice glede povsem zakonitega ravnanja naših članov… zato pričakujemo, da se boste na omenjene ekscese odzvali javno, hitro in odločno, ne glede na politične posledice”. V Klubu podjetnikov so namreč šokirani, kot so zapisali. Menijo namreč, da je hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, predvsem tendencioznost, predvsem pa nedopusten sovražni govor do podjetnikov, ki ga je potrebno obsoditi, in odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbeno-ekonomskega sistema, in to z vsemi sredstvi na nedemokratični način, ni sprejemljiv.

Na pismo se je že odzval Vojmir Urlep iz SMC-ja, ki bo koordinator ministrov v vladi Marjana Šarca, je med drugim dejal, da vlada še ni sestavljena in da so nekatere izjave o tem preuranjene. Osebno, polemike ne vidi kot vojno med gospodarstvom in politiko, vidi pa na eni strani upravičeno razburjenje javnosti, po drugi strani pa glede na izjave, ki, “v kolikor v poštenih gospodarstvenikih vidijo potencialne sovražnike, niso sprejemljive”, sicer pa čakamo še odziv Levice, ki bo prav tako komentirala pismo Kluba slovenskih podjetnikov. Torej Urlep razume nejasnosti in dvome: “Glede na izjave, ki v kolikor v poštenih podjetnikih, ki polnijo proračun, delovna mesta, niso sprejemljive in celo družbeno škodljive. Korektno bi bilo, da se najprej sestavi vlada. Koalicijska pogodba je vedno vodilo za delovanje vlade, znotraj katerega mora ravnati tako, da bo izvajala tiste stvari, ki jih je dolžna. Verjamem, da je vlada, ki nastaja, pametna vlada, in je znotraj koalicijske pogodbe našla take rešitve, ki ne bodo kršile gospodarstva. Ne vem, če pravilno tolmačite to, ker tako kot jaz razumem, nikjer ne govorimo o višanju davka na dobiček na 50 odstotkov. V pogodbi je jasno zapisano, da si bo vlada prizadevala, da se ustvari predvidljivo, stimulativno in poslovno okolje. Vlada se mora najprej konstituirati. Nihče ne more pričakovati ukrepov od vlade, ki je še nimamo. Ni potrebno konkretno analizirati tega stavka, ampak ga je potrebno vzeti v kontekstu vsega. To je pa ena od določb koalicijske pogodbe. Če bi z uveljavitvijo take ureditve prizadeli nadaljevanje visoke gospodarske rasti, potem verjemite mi, je ni vlade, ki bi kaj takega sprejela.”

Gre predvsem za napovedi Akrapoviča, da bo dobiček podjetja, ki ga je prenesel na holding, prenesel na bolj spodbudno davčno okolje, ker je v koalicijski pogodbi med drugim zapisano, da bodo “osebne prihodke iz kapitala in rent bomo vključili v osnovo za dohodnino”. Sedaj je namreč davek od dobička 19%, davek na dividende pa 25%. Če bi si recimo Akrapovič nakazal denar na osebni transakcijski račun, bi po sedanjih davčnih stopnjah plačal vsega skupaj 44% davek, če pa bi se uresničila napoved iz koalicijske pogodbe, bi Akrapovič padel v 50. dohodninski razred, kar pomeni, da bi poleg plačanega davka na dobiček, moral plačati 50% davka, medtem ko bi ga sedaj po sedanji ureditvi na osnovi davka o dividendah plačal 25%.

Očitno gre za preventivno akcijo oziroma medijsko kampanjo Kluba slovenskih podjetnikov in njegovih članov s prihajajočo vlado, predvsem kot rečeno, zaradi napovedane obdavčitve osebnih prihodkov iz kapitala in rent, ki naj bi bili vključeni v osnovo za odmero dohodnine.

p01
p02

COMMENTS

Wordpress (0)